Efekty tej kuracji cię zaskoczą. Kwas Bołotowa – jak przygotować i stosować?

Coraz więcej mówi się o tym, jak ważne jest dbanie o zdrowie układu pokarmowego. Prawidłowy stan przewodu trawiennego pozwala chronić organizm przed rozwojem wielu chorób. Wiedzę na ten temat zgłębił ukraiński uczony Borys Bołotow. Aby zadbać o swoje zdrowie, zaleca picie napoju z glistnikiem jaskółcze ziele. Podpowiemy ci, na co pomaga oraz jak zrobić prozdrowotny kwas Bołotowa.

Kwas Bołotowa – na co pomaga? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kwas bołotowa to prozdrowotny napój, który wspiera ochronę organizmu przed wieloma chorobami. Warto przybliżyć sylwetkę samego autora mikstury. Kim jest Borys Bołotow? To pochodzący z Ukrainy biolog, chemik i fizyk, który swoją karierę naukową poświęcił badaniom nad komórkami macierzystymi, jest także autorem teorii odmładzania na poziomie komórkowym, stworzył również metodę leczenia chorób degeneracyjnych. Naukowiec uważał, że organizm, który został dotknięty nawet najcięższą chorobą, może wyleczyć się sam. W praktyce oznacza to odbudowywanie płynnych środowisk organizmu za pomocą naturalnych metod. Niezbędne do tego jest usunięcie nagromadzonych złogów i toksyn, odbudowanie flory bakteryjnej oraz pozbycie się uszkodzonych i starych komórek, robiąc miejsce dla nowych, zdrowych i nieuszkodzonych. 

Co ciekawe Bołotow, jest także wynalazcą oraz autorem wielu książek, w tym wydanej na rynku polskim pt. Zdrowie człowieka w niezdrowym świecie ”. Dziś przyjrzymy się bliżej kwasowi Bołotowa, czyli miksturze, która korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a co za tym idzie może pomóc w leczeniu wielu chorób. Sprawdź, na co pomaga kwas Bołotowa i jakie są przeciwskazania do jego picia. 

Sprawdź także: Lekarz zaleca pić zamiast kawy. Potężna dawka zdrowej energii gwarantowana

Na co pomaga kwas Bołotowa?

Według Borysa Bołotowa winowajcą rozwoju wielu chorób jest nieprawidłowa ilość i skład soku żołądkowego. Aby zadbać o zdrowie, można jednak zastosować pewne naturalne metody, które pozytywnie wpłyną na organizm. W tym celu naukowiec stworzył kwas Bołotowa, czyli fermentowany napój, w którego skład wchodzi serwatka z mleka koziego oraz glistnik jaskółcze ziele. W miksturze znajdują się bakterie kwasu mlekowego oraz enzymy, które wspierają procesy naprawcze i regeneracyjne na poziomie komórkowym. 

Podstawowym zadaniem kwasu Bołotowa jest regeneracja komórek oraz odnowa organizmu. Wspiera mikroflorę jelitową, świetnie wpływa również na układ immunologiczny, dlatego sprawdzi się w przypadku przeziębienia lub grypy. Pomaga poradzić sobie z uporczywym kaszlem, katarem, a nawet zapaleniem oskrzeli czy zatok. Oczyszcza także drogi moczowe, układ pokarmowy i oddechowy. Napój polecany jest również do stosowania przy dolegliwościach ginekologicznych. Ma działanie odmładzające oraz poprawiające samopoczucie. 

W napoju znajduje się serwatka z mleka koziego, która dostarcza niezbędnych organizmowi białek, które pełnią funkcje budulcowe w organizmie. Obecny w nim kwas mlekowy pozytywnie wpływa na pracę jelit, a także ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, ma właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. 

Kwas Bołotowa zawiera również roślinę zwaną glistnikiem jaskółcze ziele, który wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe i grzybobójcze. Ma szerokie zastosowanie w leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Kojąco działa także na układ nerwowy, pomaga się uspokoić, a także ułatwia zasypianie. Co ciekawe, sok z jaskółczego ziela można stosować również zewnętrznie na skórę, w celu leczenia kurzajek i brodawek. 

Kwas Bołotowa z glistnikiem jaskółcze ziele – przepis

Przygotowanie zakwasu Bołotowa nie jest trudne, możesz użyć zarówno świeżego, jak i suszonego glistnika. Jest to roślina o żółtych kwiatach, która potrafi osiągnąć wysokość 90 cm, rośnie zarówno w lasach, na łąkach, jak i przydomowych ogrodach. Jaskółcze ziele należy zbierać od maja do czerwca. Do wykonania mikstury, będziesz potrzebować następujących składników: trzech litrów koziej serwatki, szklanki glistnika, łyżki kwaśnej śmietany z żywymi kulturami bakterii oraz szklanki cukru.

Zacznij od przygotowania dużego, wyparzonego słoika, powinien mieć minimum trzy litry. Wlej do niego serwatkę, dodaj cukier i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Następnie umyte i posiekane listki i kwiaty glistnika zawiń w gazę i zawiąż. Łodygi należy usunąć i wyrzucić. Zawinięte w pakunek zioła obciąż i włóż na dno naczynia. Według oryginalnego przepisu Bołotowa najlepiej użyć czarnego krzemienia. Możesz również posłużyć się szklanym lub ceramicznym naczyniem. Na słoik należy nałożyć kilka warstw gazy, całość zabezpieczając gumką recepturką. Tak przygotowana mikstura, powinna odczekać od dwóch do trzech tygodni. W międzyczasie kilka razy podnieść gazę i zbierz powstały kożuch. Napój będzie gotowy, kiedy zobaczysz na nim charakterystyczną pianę. Kwas Bołotowa powinien być lekko gazowany, mieć żółtawy odcień i zapach, który określa się jako lekko owocowy. W smaku mikstura powinna być orzeźwiająca, owocowa z lekką nutą goryczki. 

Jak stosować kwas Bołotowa?

Najlepiej kurację kwasem Bołotowa stosować przez około dwa tygodnie. Napój pij trzy razy dzienne na godzinę przed posiłkiem, jednorazowa dawka powinna wynosić 100 ml. Po tym czasie można kontynuować picie kwasu przez 30 dni, zmniejszając dawkę do jednego razu dziennie (również 100 ml). Można również zacząć od mniejszej ilości kwasu (jedna, dwie łyżki), obserwować tolerancję organizmu na miksturę i stopniowo dochodzić do dawki 100 ml. 

Kwas Bołotowa – przeciwwskazania

Chociaż napój jest bardzo zdrowy, nie wszyscy powinni go stosować. W szczególności odradza się go osobom, które cierpią na białaczkę oraz cukrzycę. Nie powinni stosować go również chorzy borykający się z wrzodami żołądka, oraz jaskrą. Kwas Bołotowa nie powinien być pity także przez kobiety w ciąży. 

Zobacz także:

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »

Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę »

Przygotuj pizzę z niecodziennego składnika. Nie tuczy i smakuje wybornie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4