Fot. materiały prasowe/Polsat
Także w szóstym odcinku programu Family Food Fight: Pojedynek na smaki, drużyny walczące o tytuł najlepiej gotującej rodziny w Polsce i 100 tysięcy złotych miały pełne ręce roboty.
Drużyny musiały dostosować menu pod szczególne gusta najmłodszych.
Jak się okazało, zadanie wcale nie było takie proste, a kuchenne przygotowania przyniosły uczestnikom wiele nerwów. Rodziny musiały przygotować nie tylko pyszne, ale i przyciągające uwagę dania.
Dzieci decydowały następnie o tym, kto będzie rywalizował w dogrywce o pozostanie w programie. W tym etapie aż trzy drużyny musiały przyrządzić risotto.
Przekonajcie się, jakie dania zaserwowali uczestnicy w szóstym odcinku.
RODZINA KRECH
Krem pomarańczowy
Składniki:
- 400 ml mleka
- 1 pomarańcza
- 5 żółtek
- 40 g maki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- wanilia
- 180 g cukru
- 10 g masła
Przygotowanie:
Zagotować mleko z wanilią. Następnie utrzeć żółtka z cukrem, dodać obydwie mąki oraz sok z pomarańczy i otartą skórkę pomarańczy. Do stworzonej masy stopniowo dodawać zagotowane mleko. Masę wlać do garnka i mieszając zagotować. Wystudzoną masę nakładać do kubeczków.
Tiramisu malinowe w słoiczkach
Składniki:
- 1 paczki biszkoptów „lady fingers"
- herbata earl grey ( 1 saszetka)
- 1 cytryna
- 0,5 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 ml śmietanki 36%
- 750 g mascarpone
- 400 g malin mrożonych
- świeża mięta do ozdoby
- świeże maliny do ozdoby
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 słoiczków 100 ml
Przygotowanie:
Przygotować kisiel malinowy: ugotować maliny w wodzie, posłodzić, zaciągnąć mąką ziemniaczaną, wystudzić.
Ubić mikserem żółtka z cukrem pudrem.
W drugiej misce ubić na sztywno słodką śmietanę.
W kolejnej misce rozbić mikserem mascarpone. Do mascarpone dodać ubite żółtka - wymieszać mikserem. Do masy dodać delikatnie szpatułką bitą śmietanę.
Zaparzyć mocną herbatę posłodzić i doprawić cytryną. Namoczyć biszkopty w ostudzonej herbacie i ułożyć na dnie słoiczków 2 warstwy. Nałożyć na to krem do ½ słoika. Na to 0,5 cm kisielu.
Udekorować świeżymi malinami i miętą.
Domowe markizy z kremem śmietankowym
Składniki:
- 300 g masła
- 120 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 100 g tłustego mleka w proszku
- 1 żółtko
- 200 g czekolada mleczna
- 200 g czekolada biała
- do rozpuszczenia i polania ciastek
Przygotowanie:
Ręcznie wyrobić kruche ciasto z 200 g masła, cukru, mąki pszennej, jajek i proszku do pieczenia. Rozwałkować i kieliszkiem wycinać ciasteczka o średnicy ok. 3 cm. Układać na blasze i piec ok. 10 - 15 minut.
Ręcznie wyrobić masę z 100 g masła, mleka w proszku, cukru pudru i żółtka.
Rozpuścić czekoladę.
Ciasteczka łączyć w pary masą, polewać z góry czekoladą.
Witrażowe chipsy ziemniaczane
Składniki:
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- olej słonecznikowy
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w bardzo cienkie plasterki. Namoczyć je w ciepłej osolonej wodzie. Po wyciągnięciu osuszyć i ułożyć na plasterkach liście pietruszki. Za pomocą oleju sklejać plasterki ze sobą. Piec w piekarniku na kratce ok. 20 minut.
Dip z brukselki i mascarpone
Składniki:
- 0,5 kg brukselki
- 250 serka mascarpone
- sól
- cukier
- limonka
Przygotowanie:
Ugorować brukselki w posolonej wodzie z odrobiną cukru. Zmiksować brukselki z serem mascarpone na gładką masę, posolić i doprawić sokiem z limonki.
RODZINA KRYŚCIO
Mini burgery
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 15 g soli
- 60 g drożdży
- 320 g wody
- 40 g cukru
- 150 g oleju
- Jajko
- Sezam, czarnuszka
- Mięso mielone wołowe (lub indycze)
- Ser cheddar
- Sól, pieprz
- Majonez, ketchup, sałata, pomidor, ogórki konserwowe
Przygotowanie:
Do ciepłej wody wrzucamy drożdże i cukier. Następnie ręką mieszamy aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Wlewamy, dodajemy przesianą mąkę i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy bułki około 50 g. Wierzch bułek smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiając masę, dodajemy wodę. Z doprawionego mięsa formujemy około 40 g kotlety. Smażymy, obracamy i na usmażonej połówce układamy plaster cheddara.
Bułki studzimy, przekrawamy. Dolną część smarujemy majonezem, kładziemy sałatę, kotlet, pomidor i pokrojone w plastry ogórki konserwowe. Drugą połówkę bułki smarujemy ketchupem i przykrywamy burgera. Całość spinamy wykałaczką.
Czekoladowe kubeczki
Składniki:
- Czekolada w pastylkach
- Papierowe kubeczki
- Biszkopt
- Dowolne owoce
- Frużelina wiśniowa
- Czekoladowe herbatniki
- Jadalne kwiaty
Krem:
- 300 ml Śmietana 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 Galaretka cytrynowa
- Gorąca woda
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce w kilku cyklach 20-sekundowych, po każdym mieszając czekoladę. Pędzelkiem smarować każdy papierowy kubeczek od środka (dół i brzegi), następnie wstawiać do zamrażarki i jeszcze raz smarować i do zamrażarki.
Z biszkoptu wykrawać krążki szerokości dna kubeczka i wkładać do czekoladowych kubeczków.
Krem: galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać tężejącą galaretkę. Krem włożyć do rękawa cukierniczego.
Na włożony biszkopt wkładamy łyżeczkę frużeliny, krem wyciśnięty z rękawa, następnie pokruszone herbatniki i dekorujemy jadalnymi kwiatami.
Zielone deserki
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 300 g cukru
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 ml wody gazowanej
- 150 ml oleju
- 4 jajka
- zielony barwnik w żelu
- 300 ml Śmietana 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 Galaretka cytrynowa
- Gorąca woda
Przygotowanie:
Ciasto: połączyć i wymieszać oddzielnie suche i mokre składniki. Następnie połączyć je razem. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Wystudzić, pokruszyć.
Krem: galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać tężejącą galaretkę. Krem włożyć do rękawa cukierniczego.
Do kubeczków wsypać trochę ciasta wycisnąć trochę kremu, wrzucić kilka owoców (mogą być truskawki, borówki, maliny itp.) i powtórzyć to dwukrotnie. Gotowe.
Donaty z jabłek
Składniki:
- Kilka kwaśnych jabłek
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 2 białka
- Szczypta soli
- Łyżka cukru
- Łyżka oleju
- Czekolada
- Kolorowe groszki
Przygotowanie:
Mąkę, mleko, cukier i żółta wymieszać, dodać olej. Z białek i soli ubić pianę. Połączyć wszystko razem delikatnie. Jabłka pokroić w plasterki, wykroić nasienie ze środka. Maczać krążki w cieście i smażyć na głębokim oleju. Wykładać na ręcznik papierowy do ocieknięcia z tłuszczu. Maczać w rozpuszczonej czekoladzie i posypać ulubioną posypką.
RODZINA BOJDÓW
Leśny mech
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego
- 4 garści świeżego szpinaku
- 2 puszki mocno schłodzonego mleka kokosowego tłustego
- sok z cytryny
- 6 łyżek syropu klonowego
- 500 g malin
- 2 łyżeczki agaru
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Szpinak blendujemy. Do mleka dodajemy ocet jabłkowy i odstawiamy na moment. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek i sodę. Do mleka z octem dodajemy olej, suche składniki i na końcu szpinak, mieszamy na gładkie ciasto. Wylewamy na tortownicę i pieczemy 45 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Masa biała: ubijamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy sok z cytryny i syrop klonowy.
Masa malinowa: maliny z cukrem i agarem gotujemy trzy minuty na wolnym ogniu. Odstawiamy z ognia i czekamy, aż się wystudzi. Ciasto kroimy na dwie części wzdłuż, natomiast spieczoną górę, odkrawamy i kruszymy w rękach na mech.
Tężejącą masę malinową wylewamy na dolną część tortu, na to wylewamy 2/3 białej masy, przykrywamy, a pozostałą częścią masy smarujemy tort z zewnątrz. Na to wysypujemy pokruszony mech.
Czekoladowe kule mocy
Składniki:
- 200 g prażonych orzechów laskowych
- 130 g daktyli (około 12 sztuk)
- 4 łyżki karobu w proszku
- 50 g oleju kokosowego w stałej postaci
- Posypka: liofilizowane truskawki, pokruszone orzechy nerkowca
Przygotowanie:
Daktyle moczymy pięć minut we wrzątku, prażymy orzechy i obieramy ze skórek, jeśli nie posiadamy uprażonych. Wszystkie składniki mieszamy w malakserze bądź siekaczu z ostrzem typu „s" na jednolitą masę. Formujemy kulki, obtaczamy w posypkach i chłodzimy, choć są od razu do jedzenia.
Kule mocy z masłem orzechowym
Składniki:
- 200 g mąki kokosowej
- 120 g masła orzechowego
- 50 g oleju kokosowego w postaci stałej
- 50 g groszków czekoladowych
- Czekolada mleczna do oblania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w malakserze bądź siekaczu z ostrzem typu „s" na jednolitą masę. Formujemy kulki, oblewamy roztopioną czekoladą.
Czekoladowe mini ptysie
Składniki:
- 125 g masła
- szklanka wody
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mąki
- 35 g karobu w proszku
- 500 g mascarpone
- 2 tabliczki czekolady
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Masło roztapiamy, dodajemy wodę i zagotowujemy. Dodajemy mąkę, cały czas mieszając, ściągamy z ognia i dodajemy po jednym jajku, mieszając na gładką masę. Na koniec dodajemy proszku do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na blachę, formując małe podłużne ptysie. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międzyczasie mieszamy mascarpone z roztopioną czekoladą, również przekładamy do rękawa cukierniczego. Gotowe ptysie przecinamy wzdłuż na połowę, nadziewamy kremem i owocami.
Chipsy warzywne
Składniki:
- Pęczek świeżego jarmużu
- 400g marchewki
- 400g pietruszki
- 400g buraka
- 30 brukselek
- 2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 gałązki rozmarynu
- Garść świeżego tymianku
- 4 łyżeczki papryki słodkiej
- 5 ząbków czosnku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, marchewkę, pietruszkę i buraka kroimy na plasterki. Do wszystkich warzyw dodajemy oliwę z oliwek sól i pieprz. Do jarmużu dodatkowo przeciśnięty czosnek, do marchewki tymianek i słodką paprykę, do buraków posiekany rozmaryn. Wszystkie warzywa układamy osobno na blaszkach i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
RODZINA SZATANÓW
Nuggetsy drobiowe
Składniki:
- Fileciki z kurczaka 2 paczki waga 800 g
- Płatki cornflakes 250 g
- Oliwa z oliwek
- 2 jajka
- Mąka
- Tarty parmezan
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Fileciki obtaczamy w mące, solimy i pieprzymy. Do smaku dodajemy kapkę słodkiej czerwonej papryki w proszku, następnie w jajku i obtaczamy w płatkach. Ustawiamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 10 minut w 180°C.
Owoce w czekoladzie
Składniki:
- truskawki 2 kg.
- banany 5 sztuk
- kiwi 10 sztuk
- czekolada mleczna do moczenia 500 g
- czekolada biała do moczenia 500 g
- kolorowe posypki
- gruszka 4 sztuki
- woda 100 g
- cukier puder 300 g
Przygotowanie:
Składniki gotujemy razem do uzyskana gęstej konsystencji.
Owoce filetujemy i moczymy, nadziewamy na długie wykałaczki, po czym moczymy w rozpuszczonej, ale nie przegrzanej czekoladzie, a następnie w posypce.
Część truskawek moczymy w lukrze.
Babeczki
Składniki:
- 600 g masła
- 3 szklanka cukru
- 8 jajek
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sól szczypta
- 660 ml mleka
- 2 szklanka mąki
- cukier waniliowy 2 sztuki
- posypki kolorowe
- kakao 6 łyżek
- olej rzepakowy 3 łyżeczki
- 300 g czekolady gorzkiej do polewania
Przygotowanie:
Do misy miksera włożyć masło i cukier, utrzeć na puszystą jasną masę. Mąkę pszenną przesiać z kakao i wymieszać z proszkiem sodą i solą. Dodać kakao i cukier wanilinowy, następnie zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać szpatułką, dodać 1/4 szklanki wody, resztę mąki wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. 300 g czekolady rozpuścić i następnie dodać 3 łyżeczki oleju rzepakowego. Polać tą czekoladową masą babeczki, dzięki temu będą bardziej świecące.
Sos toffi
Składniki:
- Śmietana 30% 120 ml
- Cukier biały 60 g
- Woda 60 ml
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Na patelnię wysypujemy cukier. Powinien on gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię. Na średnim palniku zaczyna się podgrzewać cukier. Ważna sprawa: nic nie mieszamy! Czekamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodajemy wodę. W tym momencie rozgrzany cukier zacznie pryskać, więc trzeba uważać. Drewnianą łopatką mieszamy, aż powstała bryłka cukru się rozpuści. Jak tylko to nastąpi, dodajemy śmietankę (mieszamy cały czas) i gotujemy przez 4-5 minuty. Całość powinna nabrać jasno-brązowego koloru.
Na koniec dodajemy zimne masło i mieszamy do pełnego rozpuszczenia, po czym przekładamy do naczynia i zostawiamy do wystygnięcia.
Przepisy z dogrywki
Risotto z grzybami
Składniki na 4 porcje:
- Marchew mała 2 szt.
- Pietruszka mała 1 szt.
- Szalotka 4 szt.
- Czosnek 3 ząbki
- Białe wino 300 ml
- Masło do smażenia 100 g
- Masło zimne do emulgowania 150 g
- Świeży tymianek 6 gałązek
- Parmigiano reggiano 100 g
- Sól i pieprz w młynkach
- Suszony podgrzybek 20 g
- Ryż Arborio 200 g
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Zacznijcie od umycia i obrania warzyw oraz oskubania ziół. Obierki i ścinki wykorzystajcie do przygotowania krótkiego wywaru warzywnego, przesmażając je na odrobinie oleju i zalewając zimną wodą proporcjonalnie do ilości.
2. Szalotkę, pietruszkę, marchew i suszone grzyby pokrójcie w drobną kostkę i przesmażcie na oliwie z masłem, a czosnek drobno posiekajcie i dodajcie w momencie zeszklenia się cebuli, po czym wsypcie ryż, regularnie mieszając wszystkie składniki.
3. Po uzyskaniu perłowego odcienia ryżu dodajcie oskubany wcześniej tymianek i białe wino. Gotujcie do częściowego odparowania.
4. Następnie dolejcie odcedzony wywar warzywny, zostawiając część do grzybów i gotujcie całość na małym ogniu pod przykryciem do uzyskania odpowiedniej miękkości. W razie potrzeby uzupełnijcie płyn.
5. Kiedy ryż będzie już gotowy, dodajcie zimne masło pokrojone w mniejsze kawałki i starty parmezan, cały czas mieszając, aby doprowadzić do kremowej konsystencji.
Grzyby
Składniki:
- Borowik 5 szt.
- Koniak 200 ml
- Tymianek świeży 3-4 gałązki
- Olej do smażenia
- Masło 100 g
- Wywar warzywny 200- 400 ml
Przygotowanie:
1. Grzyby osuszcie na ręczniku papierowym i w zależności od wielkości podzielcie na połówki lub mniejsze elementy.
2. Z tymianku oskubcie listki.
3. Grzyby ułóżcie od strony przekroju na rozgrzanym oleju i smażcie na maksymalnej mocy palnika do uzyskania ciemno- złotego koloru po owej stronie.
4. Następnie dodajcie tymianek i po chwili koniak, flambirując grzyby,
5. Po wygaszeniu płomienia dodajcie wywar, a po jego zagotowaniu zimne masło w małych kawałkach, cały czas mieszając patelnią do uzyskania konsystencji sosu oklejającego grzyby.
6. Doprawcie solą i przełóżcie do chłodnego naczynia, aby zapobiec rozwarstwieniu się powstałego sosu
7. Ułóżcie na przygotowanym risotto.