Family Food Fight - przepisy z 6. odcinka programu

W 6. odcinku programu „Family Food Fight. Pojedynek na smaki” zadaniem rodzin było przygotowanie prawdziwej uczty dla najbardziej wymagających i szczerych gości, czyli dzieci. Dania, przyrządzone przez drużyny, były surowo oceniane przez najmłodszych jurorów. Jakimi potrawami uczestnicy chcieli przekonać do siebie dzieci? Sprawdźcie!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Także w szóstym odcinku programu Family Food Fight: Pojedynek na smaki, drużyny walczące o tytuł najlepiej gotującej rodziny w Polsce i 100 tysięcy złotych miały pełne ręce roboty.

Drużyny musiały dostosować menu pod szczególne gusta najmłodszych.

Jak się okazało, zadanie wcale nie było takie proste, a kuchenne przygotowania przyniosły uczestnikom wiele nerwów. Rodziny musiały przygotować nie tylko pyszne, ale i przyciągające uwagę dania.

Dzieci decydowały następnie o tym, kto będzie rywalizował w dogrywce o pozostanie w programie. W tym etapie aż trzy drużyny musiały przyrządzić risotto.

Przekonajcie się, jakie dania zaserwowali uczestnicy w szóstym odcinku.

RODZINA KRECH

Krem pomarańczowy


Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 1 pomarańcza
  • 5 żółtek
  • 40 g maki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • wanilia
  • 180 g cukru
  • 10 g masła

 

Przygotowanie:
Zagotować mleko z wanilią. Następnie utrzeć żółtka z cukrem, dodać obydwie mąki oraz sok z pomarańczy i otartą skórkę pomarańczy. Do stworzonej masy stopniowo dodawać zagotowane mleko. Masę wlać do garnka i mieszając zagotować. Wystudzoną masę nakładać do kubeczków.

 

Tiramisu malinowe w słoiczkach


Składniki:

  • 1 paczki biszkoptów „lady fingers"
  • herbata earl grey ( 1 saszetka)
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 750 g mascarpone
  • 400 g malin mrożonych
  • świeża mięta do ozdoby
  • świeże maliny do ozdoby
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 słoiczków 100 ml

 

Przygotowanie:
Przygotować kisiel malinowy: ugotować maliny w wodzie, posłodzić, zaciągnąć mąką ziemniaczaną, wystudzić.
Ubić mikserem żółtka z cukrem pudrem.
W drugiej misce ubić na sztywno słodką śmietanę.
W kolejnej misce rozbić mikserem mascarpone. Do mascarpone dodać ubite żółtka - wymieszać mikserem. Do masy dodać delikatnie szpatułką bitą śmietanę.
Zaparzyć mocną herbatę posłodzić i doprawić cytryną. Namoczyć biszkopty w ostudzonej herbacie i ułożyć na dnie słoiczków 2 warstwy. Nałożyć na to krem do ½ słoika. Na to 0,5 cm kisielu.
Udekorować świeżymi malinami i miętą.

 

Domowe markizy z kremem śmietankowym


Składniki:

  • 300 g masła
  • 120 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g tłustego mleka w proszku
  • 1 żółtko

 

  • 200 g czekolada mleczna
  • 200 g czekolada biała
  • do rozpuszczenia i polania ciastek

 

Przygotowanie:
Ręcznie wyrobić kruche ciasto z 200 g masła, cukru, mąki pszennej, jajek i proszku do pieczenia. Rozwałkować i kieliszkiem wycinać ciasteczka o średnicy ok. 3 cm. Układać na blasze i piec ok. 10 - 15 minut.
Ręcznie wyrobić masę z 100 g masła, mleka w proszku, cukru pudru i żółtka.
Rozpuścić czekoladę.
Ciasteczka łączyć w pary masą, polewać z góry czekoladą.

 

Witrażowe chipsy ziemniaczane


Składniki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • olej słonecznikowy
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w bardzo cienkie plasterki. Namoczyć je w ciepłej osolonej wodzie. Po wyciągnięciu osuszyć i ułożyć na plasterkach liście pietruszki. Za pomocą oleju sklejać plasterki ze sobą. Piec w piekarniku na kratce ok. 20 minut.

 

Dip z brukselki i mascarpone


Składniki:

  • 0,5 kg brukselki
  • 250 serka mascarpone
  • sól
  • cukier
  • limonka

 

Przygotowanie:
Ugorować brukselki w posolonej wodzie z odrobiną cukru. Zmiksować brukselki z serem mascarpone na gładką masę, posolić i doprawić sokiem z limonki.

RODZINA KRYŚCIO

Mini burgery


Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 15 g soli
  • 60 g drożdży
  • 320 g wody
  • 40 g cukru
  • 150 g oleju
  • Jajko
  • Sezam, czarnuszka
  • Mięso mielone wołowe (lub indycze)
  • Ser cheddar
  • Sól, pieprz
  • Majonez, ketchup, sałata, pomidor, ogórki konserwowe

 

Przygotowanie:
Do ciepłej wody wrzucamy drożdże i cukier. Następnie ręką mieszamy aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Wlewamy, dodajemy przesianą mąkę i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy bułki około 50 g. Wierzch bułek smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiając masę, dodajemy wodę. Z doprawionego mięsa formujemy około 40 g kotlety. Smażymy, obracamy i na usmażonej połówce układamy plaster cheddara.
Bułki studzimy, przekrawamy. Dolną część smarujemy majonezem, kładziemy sałatę, kotlet, pomidor i pokrojone w plastry ogórki konserwowe. Drugą połówkę bułki smarujemy ketchupem i przykrywamy burgera. Całość spinamy wykałaczką.

 

Czekoladowe kubeczki


Składniki:

  • Czekolada w pastylkach
  • Papierowe kubeczki
  • Biszkopt
  • Dowolne owoce
  • Frużelina wiśniowa
  • Czekoladowe herbatniki
  • Jadalne kwiaty

Krem:

  • 300 ml Śmietana 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 Galaretka cytrynowa
  • Gorąca woda

 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce w kilku cyklach 20-sekundowych, po każdym mieszając czekoladę. Pędzelkiem smarować każdy papierowy kubeczek od środka (dół i brzegi), następnie wstawiać do zamrażarki i jeszcze raz smarować i do zamrażarki.
Z biszkoptu wykrawać krążki szerokości dna kubeczka i wkładać do czekoladowych kubeczków.
Krem: galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać tężejącą galaretkę. Krem włożyć do rękawa cukierniczego.
Na włożony biszkopt wkładamy łyżeczkę frużeliny, krem wyciśnięty z rękawa, następnie pokruszone herbatniki i dekorujemy jadalnymi kwiatami.

 

Zielone deserki


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g cukru
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 ml wody gazowanej
  • 150 ml oleju
  • 4 jajka
  • zielony barwnik w żelu

 

  • 300 ml Śmietana 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 Galaretka cytrynowa
  • Gorąca woda

 

Przygotowanie:
Ciasto: połączyć i wymieszać oddzielnie suche i mokre składniki. Następnie połączyć je razem. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Wystudzić, pokruszyć.
Krem: galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać tężejącą galaretkę. Krem włożyć do rękawa cukierniczego.
Do kubeczków wsypać trochę ciasta wycisnąć trochę kremu, wrzucić kilka owoców (mogą być truskawki, borówki, maliny itp.) i powtórzyć to dwukrotnie. Gotowe.

 

Donaty z jabłek


Składniki:

  • Kilka kwaśnych jabłek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • Szczypta soli
  • Łyżka cukru
  • Łyżka oleju
  • Czekolada
  • Kolorowe groszki

 

Przygotowanie:
Mąkę, mleko, cukier i żółta wymieszać, dodać olej. Z białek i soli ubić pianę. Połączyć wszystko razem delikatnie. Jabłka pokroić w plasterki, wykroić nasienie ze środka. Maczać krążki w cieście i smażyć na głębokim oleju. Wykładać na ręcznik papierowy do ocieknięcia z tłuszczu. Maczać w rozpuszczonej czekoladzie i posypać ulubioną posypką.

RODZINA BOJDÓW

Leśny mech


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego
  • 4 garści świeżego szpinaku

 

  • 2 puszki mocno schłodzonego mleka kokosowego tłustego
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 500 g malin
  • 2 łyżeczki agaru
  • 4 łyżki cukru

 

Przygotowanie:
Szpinak blendujemy. Do mleka dodajemy ocet jabłkowy i odstawiamy na moment. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek i sodę. Do mleka z octem dodajemy olej, suche składniki i na końcu szpinak, mieszamy na gładkie ciasto. Wylewamy na tortownicę i pieczemy 45 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Masa biała: ubijamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy sok z cytryny i syrop klonowy.
Masa malinowa: maliny z cukrem i agarem gotujemy trzy minuty na wolnym ogniu. Odstawiamy z ognia i czekamy, aż się wystudzi. Ciasto kroimy na dwie części wzdłuż, natomiast spieczoną górę, odkrawamy i kruszymy w rękach na mech.
Tężejącą masę malinową wylewamy na dolną część tortu, na to wylewamy 2/3 białej masy, przykrywamy, a pozostałą częścią masy smarujemy tort z zewnątrz. Na to wysypujemy pokruszony mech.

 

Czekoladowe kule mocy


Składniki:

  • 200 g prażonych orzechów laskowych
  • 130 g daktyli (około 12 sztuk)
  • 4 łyżki karobu w proszku
  • 50 g oleju kokosowego w stałej postaci
  • Posypka: liofilizowane truskawki, pokruszone orzechy nerkowca

 

Przygotowanie:
Daktyle moczymy pięć minut we wrzątku, prażymy orzechy i obieramy ze skórek, jeśli nie posiadamy uprażonych. Wszystkie składniki mieszamy w malakserze bądź siekaczu z ostrzem typu „s" na jednolitą masę. Formujemy kulki, obtaczamy w posypkach i chłodzimy, choć są od razu do jedzenia.

 

Kule mocy z masłem orzechowym


Składniki:

  • 200 g mąki kokosowej
  • 120 g masła orzechowego
  • 50 g oleju kokosowego w postaci stałej
  • 50 g groszków czekoladowych
  • Czekolada mleczna do oblania

 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w malakserze bądź siekaczu z ostrzem typu „s" na jednolitą masę. Formujemy kulki, oblewamy roztopioną czekoladą.

 

Czekoladowe mini ptysie


Składniki:

  • 125 g masła
  • szklanka wody
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mąki
  • 35 g karobu w proszku

 

  • 500 g mascarpone
  • 2 tabliczki czekolady
  • owoce do dekoracji

 

Przygotowanie:
Masło roztapiamy, dodajemy wodę i zagotowujemy. Dodajemy mąkę, cały czas mieszając, ściągamy z ognia i dodajemy po jednym jajku, mieszając na gładką masę. Na koniec dodajemy proszku do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na blachę, formując małe podłużne ptysie. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międzyczasie mieszamy mascarpone z roztopioną czekoladą, również przekładamy do rękawa cukierniczego. Gotowe ptysie przecinamy wzdłuż na połowę, nadziewamy kremem i owocami.

 

Chipsy warzywne


Składniki:

  • Pęczek świeżego jarmużu
  • 400g marchewki
  • 400g pietruszki
  • 400g buraka
  • 30 brukselek
  • 2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Garść świeżego tymianku
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 5 ząbków czosnku
  • Sól i pieprz

 

Przygotowanie:
Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, marchewkę, pietruszkę i buraka kroimy na plasterki. Do wszystkich warzyw dodajemy oliwę z oliwek sól i pieprz. Do jarmużu dodatkowo przeciśnięty czosnek, do marchewki tymianek i słodką paprykę, do buraków posiekany rozmaryn. Wszystkie warzywa układamy osobno na blaszkach i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

RODZINA SZATANÓW

Nuggetsy drobiowe


Składniki:

  • Fileciki z kurczaka 2 paczki waga 800 g
  • Płatki cornflakes 250 g
  • Oliwa z oliwek
  • 2 jajka
  • Mąka
  • Tarty parmezan

 

Przygotowanie:
Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Fileciki obtaczamy w mące, solimy i pieprzymy. Do smaku dodajemy kapkę słodkiej czerwonej papryki w proszku, następnie w jajku i obtaczamy w płatkach. Ustawiamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 10 minut w 180°C.

 

Owoce w czekoladzie


Składniki:

  • truskawki 2 kg.
  • banany 5 sztuk
  • kiwi 10 sztuk
  • czekolada mleczna do moczenia 500 g
  • czekolada biała do moczenia 500 g
  • kolorowe posypki
  • gruszka 4 sztuki

 

  • woda 100 g
  • cukier puder 300 g

 

Przygotowanie:
Składniki gotujemy razem do uzyskana gęstej konsystencji.
Owoce filetujemy i moczymy, nadziewamy na długie wykałaczki, po czym moczymy w rozpuszczonej, ale nie przegrzanej czekoladzie, a następnie w posypce.
Część truskawek moczymy w lukrze.

 

Babeczki


Składniki:

  • 600 g masła
  • 3 szklanka cukru
  • 8 jajek
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól szczypta
  • 660 ml mleka
  • 2 szklanka mąki
  • cukier waniliowy 2 sztuki
  • posypki kolorowe
  • kakao 6 łyżek
  • olej rzepakowy 3 łyżeczki
  • 300 g czekolady gorzkiej do polewania

 

Przygotowanie:
Do misy miksera włożyć masło i cukier, utrzeć na puszystą jasną masę. Mąkę pszenną przesiać z kakao i wymieszać z proszkiem sodą i solą. Dodać kakao i cukier wanilinowy, następnie zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać szpatułką, dodać 1/4 szklanki wody, resztę mąki wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. 300 g czekolady rozpuścić i następnie dodać 3 łyżeczki oleju rzepakowego. Polać tą czekoladową masą babeczki, dzięki temu będą bardziej świecące.

 

Sos toffi


Składniki:

  • Śmietana 30% 120 ml
  • Cukier biały 60 g
  • Woda 60 ml
  • 1 łyżka masła

 

Przygotowanie:
Na patelnię wysypujemy cukier. Powinien on gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię. Na średnim palniku zaczyna się podgrzewać cukier. Ważna sprawa: nic nie mieszamy! Czekamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodajemy wodę. W tym momencie rozgrzany cukier zacznie pryskać, więc trzeba uważać. Drewnianą łopatką mieszamy, aż powstała bryłka cukru się rozpuści. Jak tylko to nastąpi, dodajemy śmietankę (mieszamy cały czas) i gotujemy przez 4-5 minuty. Całość powinna nabrać jasno-brązowego koloru.
Na koniec dodajemy zimne masło i mieszamy do pełnego rozpuszczenia, po czym przekładamy do naczynia i zostawiamy do wystygnięcia.

Przepisy z dogrywki

Risotto z grzybami


Składniki na 4 porcje:

  • Marchew mała 2 szt.
  • Pietruszka mała 1 szt.
  • Szalotka 4 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Białe wino 300 ml
  • Masło do smażenia 100 g
  • Masło zimne do emulgowania 150 g
  • Świeży tymianek 6 gałązek
  • Parmigiano reggiano 100 g
  • Sól i pieprz w młynkach
  • Suszony podgrzybek 20 g
  • Ryż Arborio 200 g
  • Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

1. Zacznijcie od umycia i obrania warzyw oraz oskubania ziół. Obierki i ścinki wykorzystajcie do przygotowania krótkiego wywaru warzywnego, przesmażając je na odrobinie oleju i zalewając zimną wodą proporcjonalnie do ilości.
2. Szalotkę, pietruszkę, marchew i suszone grzyby pokrójcie w drobną kostkę i przesmażcie na oliwie z masłem, a czosnek drobno posiekajcie i dodajcie w momencie zeszklenia się cebuli, po czym wsypcie ryż, regularnie mieszając wszystkie składniki.
3. Po uzyskaniu perłowego odcienia ryżu dodajcie oskubany wcześniej tymianek i białe wino. Gotujcie do częściowego odparowania.
4. Następnie dolejcie odcedzony wywar warzywny, zostawiając część do grzybów i gotujcie całość na małym ogniu pod przykryciem do uzyskania odpowiedniej miękkości. W razie potrzeby uzupełnijcie płyn.
5. Kiedy ryż będzie już gotowy, dodajcie zimne masło pokrojone w mniejsze kawałki i starty parmezan, cały czas mieszając, aby doprowadzić do kremowej konsystencji.

 

Grzyby


Składniki:

  • Borowik 5 szt.
  • Koniak 200 ml
  • Tymianek świeży 3-4 gałązki
  • Olej do smażenia
  • Masło 100 g
  • Wywar warzywny 200- 400 ml

 

Przygotowanie:

1. Grzyby osuszcie na ręczniku papierowym i w zależności od wielkości podzielcie na połówki lub mniejsze elementy.
2. Z tymianku oskubcie listki.
3. Grzyby ułóżcie od strony przekroju na rozgrzanym oleju i smażcie na maksymalnej mocy palnika do uzyskania ciemno- złotego koloru po owej stronie.
4. Następnie dodajcie tymianek i po chwili koniak, flambirując grzyby,
5. Po wygaszeniu płomienia dodajcie wywar, a po jego zagotowaniu zimne masło w małych kawałkach, cały czas mieszając patelnią do uzyskania konsystencji sosu oklejającego grzyby.
6. Doprawcie solą i przełóżcie do chłodnego naczynia, aby zapobiec rozwarstwieniu się powstałego sosu
7. Ułóżcie na przygotowanym risotto.

 

Przegapiłeś odcinek programu „Family Food Fight" w Polsacie? Nic straconego! Oglądaj na PolsatGo już teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 502

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0