Fot. 123RF/Picseli
Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi?
Spośród wszystkich roślin strączkowych, najwięcej błonnika znajdziemy w fasoli, dlatego też warto zadbać, aby właśnie ta roślina pojawiła się w naszej diecie. Badania wykazały, że osób jedzących codziennie pół filiżanki gotowanej fasoli, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.
Ponadto, duża ilość błonnika w naszej diecie sprawia, że szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Błonnik pozwala także na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.
Fasola jest także źródłem białka, dlatego jej spożywanie zaleca się osobom, które z różnych względów nie spożywają białka zwierzęcego. Ponadto, włączając to warzywo do diety zyskujemy cenne źródło witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo fasola zawiera także sporą ilość potasu, wapnia i fosforu, a niektóre jej odmiany są także bogate w kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem) i selen (z czarnym oczkiem)
Włączając fasolę do diety, większość z nas decyduje się na przygotowanie sycących potrawek lub sałatek. Tymczasem mało kto wie, iż warzywo to idealnie sprawdza się, jako składnik przeróżnych deserów i ciast. Jej smak nie jest wyczuwalny, dlatego w ten sposób przekonacie do zdrowych deserów nawet tych domowników, którzy dotychczas podchodzili do nich sceptycznie.
Jeśli chcecie przygotować słodkości z dodatkiem fasoli, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że efekt pozytywnie was zaskoczy.
1. Ciasto kokosowe z białej fasoli
Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Jamaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Fasolowe babeczki z posypką
Fot. Renata9 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Luna76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Roslinnejadlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. HelaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie