Fasola na słodko - daj się zaskoczyć

Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart!

Fot. 123RF/Picseli

Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi?

Spośród wszystkich roślin strączkowych, najwięcej błonnika znajdziemy w fasoli, dlatego też warto zadbać, aby właśnie ta roślina pojawiła się w naszej diecie. Badania wykazały, że osób jedzących codziennie pół filiżanki gotowanej fasoli, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.

Ponadto, duża ilość błonnika w naszej diecie sprawia, że szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Błonnik pozwala także na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.

Fasola jest także źródłem białka, dlatego jej spożywanie zaleca się osobom, które z różnych względów nie spożywają białka zwierzęcego. Ponadto, włączając to warzywo do diety zyskujemy cenne źródło witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo fasola zawiera także sporą ilość potasu, wapnia i fosforu, a niektóre jej odmiany są także bogate w kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem) i selen (z czarnym oczkiem)

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Włączając fasolę do diety, większość z nas decyduje się na przygotowanie sycących potrawek lub sałatek. Tymczasem mało kto wie, iż warzywo to idealnie sprawdza się, jako składnik przeróżnych deserów i ciast. Jej smak nie jest wyczuwalny, dlatego w ten sposób przekonacie do zdrowych deserów nawet tych domowników, którzy dotychczas podchodzili do nich sceptycznie.

Jeśli chcecie przygotować słodkości z dodatkiem fasoli, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że efekt pozytywnie was zaskoczy.

 

1. Ciasto kokosowe z białej fasoli

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Przekładaniec z fasoli

Fot. Jamaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Trufle z fasoli

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

 

4. Fasolowe babeczki z posypką

Fot. Renata9 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Brownie z czerwonej fasoli

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Fasolaki

Fot. Luna76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Warstwowe ciasto fasolowe

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Fasolowy sernik

Fot. Roslinnejadlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ciasto fasolowe z pianką

Fot. HelaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
3
wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 87

wszystkie
4
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 1682

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1