Dania jednogarnkowe

Warzywno-owocowe soki to doskonały sposób na uzupełnienie zdrowej diety. Dostarczają cennych witamin i minerałów, świetnie nawadniają organizm, a także pomagają zadbać o prawidłową masę ciała oraz poprawić wyniki badań. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić oraz jakie właściwości ma sok z czerwonej kapusty i buraka.

Co daje picie soku z czerwonej kapusty i buraka? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiele osób interesujących się zdrowym odżywianiem zastanawia się, czy soki z owoców i warzyw to dobry wybór na diecie odchudzającej. Zdania co do tego są podzielone, przeciwnicy zarzucają im brak błonnika oraz dosyć wysoką kaloryczność, podczas gdy po ich wypiciu nie czujemy się najedzeni. Twierdzą więc, że zdrowszym wyborem będzie po prostu zjedzenie owoców i warzyw, np. pod postacią sałatki. Zwolennicy natomiast podkreślają, że owocowo-warzywny sok to szybki sposób dostarczenia organizmowi witamin, minerałów oraz energii w końcu to głównie węglowodany.

Obie strony mają rację, warto jednak podkreślić, że w odpowiednio zbilansowanej diecie, znajdzie się miejsce również na świeżo wyciskane soki, oczywiście bez dodatku cukru i konserwantów. Dziś przyjrzymy się bliżej sokowi z czerwonej kapusty i buraka, sprawdzimy, na co pomaga oraz jak go zrobić.

Sprawdź także: Jabłka surowe czy gotowane – które są zdrowsze? Kiedy jabłko leczy, a kiedy szkodzi

Jakie właściwości ma czerwona kapusta?

Czerwona kapusta jest źródłem wielu składników odżywczych, zawiera: witaminę A, te z grupy B, C oraz K, oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, potas, magnez, miedź, fluor, siarka i żelazo. Warto jeść ją ze względu na zawartość błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także obniża zbyt wysoki poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Warzywo jest także źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bierze udział w procesach krwiotwórczych, ma wpływ na wzrost komórek i pracę układu nerwowego. Zalecany jest również kobietom w ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój dziecka.

Jedzenie czerwonej kapusty wskazane jest także dla osób, które są na diecie redukcyjnej, przyspiesza przemianę materii, jest również niskokaloryczna, w 100 g znajduje się jedynie 31 kcal. Po to warzywo powinny sięgnąć osoby, które zmagają się z anemią, ponieważ dzięki zawartości żelaza, magnezu i miedzi wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu hemoglobiny. Czerwona kapusta ma także pozytywny wpływ na urodę, poprawia kondycję skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie.

Ponadto w soku z kapusty znajdziesz mnóstwo przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami, chronią przed stresem oksydacyjnym, działają przeciwzapalnie, antynowotworowo oraz przeciwstarzeniowo. 

Właściwości prozdrowotne burka

Burak to warzywo do zadań specjalnych zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę A, C, E i K, oraz minerały: potas, magnez, żelazo, cynk,  fosfor, cez i rubid. Tutaj również znajdziemy przeciwutleniacze w tym flawonoidy, betainę i cholinę, oraz kwas foliowy. Burak jest dosyć niskokaloryczne, w 100 g znajdują się jedynie 43 kcal. Warto sięgnąć po niego zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy w szczególności jesteśmy narażeni na infekcje, między innymi ze względu na zawartość witaminy C wspierającej odporność organizmu. 

Ponadto można znaleźć badania potwierdzające korzystny wpływ buraka na pracę i regenerację mięśni, a także lepsze wyniki sportowe. Dlatego picie buraczanego soku jest polecane osobom aktywnym fizycznie. Regularne spożywanie buraka ma także wpływ na wzmocnienie kości i zębów. Warto jeść go także w celu wsparcia układu sercowo-naczyniowego, pomaga regulować ciśnienie, wzmacnia serce, a także pomaga zachować prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Co więcej, picie soku z buraka może pomóc uporać się z uporczywymi objawami zgagi. Buraki korzystnie wpływają na trawienie, pomagają zadbać o zdrowie jelit, a także przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu będą odpowiednie dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. 

Jak zrobić sok z czerwonej kapusty i buraka?

Jeżeli masz ochotę na świeżo wyciskany sok z czerwonej kapusty i buraka, najlepszym sprzętem do jego wykonania będzie skorzystanie z wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki. Wypicie soku z samych warzyw dla wielu osób może nie brzmieć jak dobry pomysł, dlatego, aby urozmaicić jego smak, warto dorzucić do niego także owoce.

Przygotuj: 150 g kapusty czerwonej, jednego buraka, dwie łodygi selera naciowego, jedną pomarańczę, jedno małe jabłko oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki umyj, a następnie pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć do wyciskarki lub sokowirówki. Na koniec dodaj sok z cytryny do smaku. 

Na co pomaga sok z czerwonej kapusty i buraka? Regularne picie tego warzywnego soku, polecane jest osobom, które chcą zadbać o układ krążenia, pomaga od zbić wysoki cholesterol, wyregulować ciśnienie i poziom cukru we krwi, a także chroni serce przed chorobami. Warto pić go także w celu wsparcie układu nerwowego, wzmaga koncentrację, pomaga łagodzić objawy stresu, zmęczenia, pozytywnie wpływa również na nastrój.

Sok z czerwonej kapusty i buraka wpływa również korzystnie na trawienie, pobudza przemianę materii, a także dba o zdrowie jelit. Napój ten to prawdziwa bomba antyoksydantów, pomaga zwalczyć stany zapalne, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. 

Zastanawiasz się, jak pić sok z buraka i czerwonej kapusty? Najlepiej wypić go zaraz po wyciśnięciu, dzięki czemu nie straci on cennych wartości odżywczych. Możesz sięgnąć po niego rano na czczo lub potraktować go jako drugie śniadanie.

Pomimo że sok ten jest bardzo zdrowy, nie wszyscy mogą go pić, Dotyczy to osób chorujących na kamicę nerkową i dnę moczanową. Przeciwwskazaniem są także choroby reumatyczne. Nie jest również polecany osobom, które cierpią na poważne choroby żołądka i jelit, zapalenia trzustki, czy choroby tarczycy. 

Źródła: bonavita.pl, medoney.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »

Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »

Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
30 min
4
Desery Deser włoski tiramisu.

Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...

Odsłon: 215

15 min
4
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 365

30 min
7
Śniadania Pasta z makreli i twarogu

Pasta z makreli w pomidorach i bałego sera z dodatkiem ogórków korniszonów dl...

Odsłon: 240

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

2
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8