Grill - temat specjalny

Gdy potrzebuję się skoncentrować, dodaję do kawy. Taki napój łagodzi też stres

Kawa z mlekiem to codzienny rytuał wielu Polaków. Przyjemnie pobudza i dodaje energii na cały dzień. Odkryj przepis i działanie kawy z mlekiem ryżowym, która nie tylko zredukuje zmęczenie, ale poprawi samopoczucie i koncentrację. Jak ją zrobić?

Kawa z mlekiem ryżowym. Odkryj pyszny przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mleko krowie, owsiane, sojowe, migdałowe, kokosowe - wybór dodatku do porannej kawy jest naprawdę ogromny. Choć można kierować się tylko smakiem i własnym gustem, warto zwrócić też uwagę na jego wartości odżywcze. Odkryj przepis i działanie kawy z mlekiem ryżowym.

Sprawdź także: Syci na długo i zmniejsza apetyt. Dodaj do kawy zamiast zwykłego mleka

Mleko ryżowe a napój ryżowy

Mleko ryżowe a napój ryżowy - czy to te same produkty? Załącznik rozporządzenia nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. dokładnie definiuje pojęcie „mleka surowego”. Jest to „mleko uzyskane z gruczołów mlecznych zwierząt gospodarskich, które nie zostało podgrzane do temperatury powyżej 40°C ani nie zostało poddane żadnej innej obróbce o równoważnym skutku”. Podobną linię orzeczniczą przyjął Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w 2017 roku, utwierdzając słuszność powyższej definicji.

Okazuje się więc, że nazwa „mleko” zarezerwowana jest wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego i w przypadku artykułów spożywczych na bazie roślin, powinno się używać sformułowania „napój roślinny”. Choć potocznie mówimy więc, że kupujemy mleko ryżowe, mamy na myśli napój ryżowy.

Jest on produkowany głównie z brązowego ryżu, często dosładzany cukrem lub syropem z agawy. Jakie właściwości ma mleko ryżowe? W porównaniu z tym krowim nie zawiera w ogóle cholesterolu i laktozy - to cenna informacja m.in. dla osób z nietolerancją białka krowiego. Co prawda, ma więcej węglowodanów (nie powinni po nie jednak sięgać diabetycy) niż tradycyjne mleko, ale często zostaje, w procesie produkcji, wzbogacone o witaminy z grupy B, wapń i żelazo. Dodatkowo nie zawiera glutenu i nie działa silnie alergizująco. Trzeba jednak pamiętać, że szklanka mleka ryżowego to nawet 150 kalorii.

Kawa z mlekiem ryżowym - przepis i działanie

Choć mleko ryżowe jest kaloryczne, to dodanie go w małych ilościach do kawy, wcale nie szkodzi, a pomaga. Jakie jest działanie kawy z mlekiem ryżowym? Napój to cenne źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów czy miażdżycy. Co więcej, opóźniają procesy starzenia, pomagając zachować prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Kawa z mlekiem ryżowym to także cenne źródło witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego. Nie tylko zmniejsza stres, ale też poprawia koncentrację. Taki napój dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi stany zapalne. 

Chcesz poznać przepis na kawę z mlekiem ryżowym? To nic skomplikowanego, tym bardziej że napój roślinny możesz przygotować samodzielnie w domu. Należy zagotować ryż z wodą i szczyptą soli. Ważny jest czas gotowania - około godziny lub nawet dwóch, na bardzo małym ogniu (szybszy sposób znajdziesz w przepisie poniżej). Następnie całość należy rozcieńczyć wodą i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Po przecedzeniu mleko nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na ciepło. Chcąc nadać mu nieco więcej smaku, możesz dodać do niego cynamon, kardamon lub wanilię.

Oczywiście, możesz też zakupić gotowy napój ryżowy w sklepie, ale zwróć uwagę na jego skład i jak najniższą zawartość węglowodanów oraz sodu.

Waniliowe mleko ryżowe

 Waniliowe mleko ryżowe Zobacz przepis

Waniliowe mleko ryżowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po przygotowaniu mleka ryżowego zaparz kawę (ok. 150 ml). Do ciepłej dodaj ok. 100 ml mleka ryżowego. Opcjonalnie, do smaku, wsyp odrobinę cukru czy syropu z agawy lub daktyla.

Źródło: Smaker.pl, organic24.pl, wetgiw.gov.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Jak przechowywać grzyby suszone? Najpierw trzeba dobrze je przygotować »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 2009

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2