Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Lato oraz początek jesieni to intensywny czas, kiedy przygotowujemy przetwory na zimę. Oczywiście wekowanie to doskonała metoda na przedłużenie trwałości owoców i warzyw. Warto pamiętać jednak o tym, by przygotowywać i przechowywać przetwory w taki sposób, by były dla nas zdrowe i bezpieczne.

Na co zwrócić uwagę podczas przygotowania przetworów? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Domowe przetwory to nie tylko świetny sposób na to, żeby nie marnować żywności. Pozwala również na kontrolowanie tego, co jemy. W końcu to od nas zależy, jakie składniki do nich dodamy, dzięki czemu mamy pewność, że zimą zjemy pyszne owoce i warzywa bez konserwantów i zbędnych dodatków. Jak zrobić przetwory, żeby były bezpieczne? W jaki sposób je przechowywać weki? Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informacje dotyczące bezpiecznego przygotowywania domowych przetworów.

Sprawdź także: Jakie ogórki nie nadają się do kiszenia? Co można zrobić z żółtych, przerośniętych ogórków?

Jak robić domowe przetwory, żeby były zdrowe?

Przygotowywanie domowych przetworów, warto zacząć od wybrania zdrowych, niespleśniałych warzyw i owoców. Należy pamiętać, że gdy dojrzymy na nich biały nalot, koniecznie musimy taką żywność wyrzucić. Odkrajanie nic nie da, ponieważ szkodliwe toksyny są już w całym owocu lub warzywie. Zjedzenie zepsutych produktów może skutkować bólem brzucha lub zatruciem. Warto dodać, że pleśń bywa często toksyczna i rakotwórcza.

Pamiętaj również o dokładnym umyciu żywności oraz zachowaniu higieny w miejscu pracy, oraz dokładnym umyciu sprzętu kuchennego.

Nie może zabraknąć również odpowiedniego zakonserwowania owoców i warzyw, posłużą do tego cukier, sól, czy ocet. Po zrobieniu przetworów i umieszczeniu ich w odpowiednio wyparzonych słoikach warto poddać je procesowi pasteryzacji. Dzięki czemu unikniemy tego, że rozwiną się w nich drobnoustroje chorobotwórcze, a przygotowana żywność po prostu się nie popsuje.

W jakiej temperaturze i jak długo pasteryzować przetwory? Słoiki z wekami powinny być pasteryzowane przez minimum pół godziny w temperaturze oscylującej w zakresie od 65 do 85 stopni. Można ugotować przetwory w garnku z wodą, zapasteryzować je w piekarniku, a nawet w zmywarce.

W czym robić domowe przetwory?

Do przechowywania przetworów, warto używać nowych słoików i butelek z wieczkami twist-off. Jeśli decydujesz się na użycie naczyń z ubiegłych lat, koniecznie dokładnie je wyparz. Możesz je wygotować lub umieścić w piekarniku, jak i w zmywarce. Nie zapomnij również o tym, by wyparzyć wieczkach! Po skończonej pracy, przetwory odłóż w chłodne i suche miejsce, np. do spiżarki lub piwnicy.

Etykieta na słoiku – dlaczego jest ważna?

Po przełożeniu przetworów do słoików i pasteryzacji przyszedł czas na odpowiednie oznaczenie weków. Warto posłużyć się do tego specjalnymi naklejkami, na których opiszesz, co znajduje się w słoikach oraz oznaczysz miesiąc i rok wytworzenia. Wówczas zaglądając do spiżarni, będziesz mieć pewność, które przetwory należy zjeść w pierwszej kolejności.

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Sposób na spalone słońcem i żółte ogórki. Przygotuj oprysk z trzech domowych składników »

Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić hummus z bobu. Szybki i prosty przepis »

Jak ugotować jajko na miękko? Płynne żółtko zawsze wyjdzie perfekcyjnie »

Ustalono najlepszą godzinę na śniadanie i kolację. Poprawia metabolizm cukru »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jabłka w cieście

Ciasto francuskie i jabłko to super połączenie bardzo smaczne i efektowne.

Odsłon: 60

60 min
2
Dania główne Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...

Odsłon: 54

>60 min
4
60 min
4
30 min
4
30 min
3