Ewa_Gotuje

GIS apeluje! Robisz przetwory? Uważaj, bo te błędy prowadzą do poważnych zatruć

Koniec lata oraz początek jesieni to intensywny czas, kiedy przygotowujemy przetwory na zimę. Oczywiście wekowanie to doskonała metoda na przedłużenie trwałości owoców i warzyw. Warto pamiętać jednak o tym, by przygotowywać i przechowywać przetwory w taki sposób, by były dla nas zdrowe i bezpieczne.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Domowe przetwory to nie tylko świetny sposób na to, żeby nie marnować żywności. Pozwala również na kontrolowanie tego, co jemy. W końcu to od nas zależy, jakie składniki do nich dodamy, dzięki czemu mamy pewność, że zimą zjemy pyszne owoce i warzywa bez konserwantów i zbędnych dodatków. Jak zrobić przetwory, żeby były bezpieczne? W jaki sposób je przechowywać weki? Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informacje dotyczące bezpiecznego przygotowywania domowych przetworów.

Sprawdź także: Domowy ajwar. Jak przygotować pastę do kanapek i nie tylko?

Jak robić domowe przetwory, żeby były zdrowe?

Przygotowywanie domowych przetworów, warto zacząć od wybrania zdrowych, niespleśniałych warzyw i owoców. Należy pamiętać, że gdy dojrzymy na nich biały nalot, koniecznie musimy taką żywność wyrzucić. Odkrajanie nic nie da, ponieważ szkodliwe toksyny są już w całym owocu lub warzywie. Zjedzenie zepsutych produktów może skutkować bólem brzucha lub zatruciem. Warto dodać, że pleśń bywa często toksyczna i rakotwórcza.

Pamiętaj również o dokładnym umyciu żywności oraz zachowaniu higieny w miejscu pracy, oraz dokładnym umyciu sprzętu kuchennego.

Nie może zabraknąć również odpowiedniego zakonserwowania owoców i warzyw, posłużą do tego cukier, sól, czy ocet. Po zrobieniu przetworów i umieszczeniu ich w odpowiednio wyparzonych słoikach, warto poddać je procesowi pasteryzacji. Dzięki czemu unikniemy tego, że rozwiną się w nich drobnoustroje chorobotwórcze, a przygotowana żywność po prostu się nie popsuje.

W jakiej temperaturze i jak długo pasteryzować przetwory? Słoiki z wekami powinny być pasteryzowane przez minimum pół godziny w temperaturze oscylującej w zakresie od 65 do 85 stopni. Można ugotować przetwory w garnku z wodą, zapasteryzować je w piekarniku, a nawet w zmywarce.

W czym robić domowe przetwory?

Do przechowywania przetworów, warto używać nowych słoików i butelek z wieczkami twist-off. Jeśli decydujesz się na użycie naczyń z ubiegłych lat, koniecznie dokładnie je wyparz. Możesz je wygotować lub umieścić w piekarniku, jak i w zmywarce. Nie zapomnij również o tym, by wyparzyć wieczkach! Po skończonej pracy, przetwory odłóż w chłodne i suche miejsce, np. do spiżarki lub piwnicy.

Etykieta na słoiku – dlaczego jest ważna?

Po przełożeniu przetworów do słoików i pasteryzacji przyszedł czas na odpowiednie oznaczenie weków. Warto posłużyć się do tego specjalnymi naklejkami, na których opiszesz, co znajduje się w słoikach oraz oznaczysz miesiąc i rok wytworzenia. Wówczas zaglądając do spiżarni, będziesz mieć pewność, które przetwory należy zjeść w pierwszej kolejności.

Zobacz także:

To już potwierdzone. Do Polski po 100 latach powrócił jeden z najdroższych grzybów świata »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
30 min
14
Dania główne Żeberka w kapuście kiszonej

Żeberka w kapuście kiszonej to niemal tradycyjne już danie serwowane przy wię...

Odsłon: 336

60 min
1
Desery Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką

Kruchy placek ze śliwkami przygotowuje się błyskawicznie. To placek dla nielu...

Odsłon: 166

30 min
2
30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Sezonowa kuchnia według Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w swojej kuchni kieruje się sezonowością i ogólnodostępnością składników. Bo to, co świeże i lokalne jest najsmaczniejsze! Dlatego w...

6
Ewa gotuje 459. odcinek programu Ewa Gotuje

W kolejnym odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca pokazała jak przygotować i zawekować przecier pomidorowy, jak przyrządzić pstrąga i do czego wy...

1
Informacje 7 sposobów na podreperowanie budżetu domowego

Gdzie szukać oszczędności? To pytanie zadaje sobie każdy, gdy patrzy na szybujące ceny produktów. Impulsywne zakupy, kupowanie za dużej ilości jedz...

0
Informacje Jak wzmocnić odporność na jesień? Zdradzamy domowe sposoby na uniknięcie przeziębienia!

Okres jesienno-zimowy to spore wyzwanie dla organizmu. Kapryśna pogoda, wahania temperatur czy przegrzane pomieszczenia zdecydowanie nie służą nasz...

2