GIS apeluje! Robisz przetwory? Uważaj, bo te błędy prowadzą do poważnych zatruć

Lato oraz początek jesieni to intensywny czas, kiedy przygotowujemy przetwory na zimę. Oczywiście wekowanie to doskonała metoda na przedłużenie trwałości owoców i warzyw. Warto pamiętać jednak o tym, by przygotowywać i przechowywać przetwory w taki sposób, by były dla nas zdrowe i bezpieczne.

Na co zwrócić uwagę podczas przygotowania przetworów? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Domowe przetwory to nie tylko świetny sposób na to, żeby nie marnować żywności. Pozwala również na kontrolowanie tego, co jemy. W końcu to od nas zależy, jakie składniki do nich dodamy, dzięki czemu mamy pewność, że zimą zjemy pyszne owoce i warzywa bez konserwantów i zbędnych dodatków. Jak zrobić przetwory, żeby były bezpieczne? W jaki sposób je przechowywać weki? Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informacje dotyczące bezpiecznego przygotowywania domowych przetworów.

Sprawdź także: Jakie ogórki nie nadają się do kiszenia? Co można zrobić z żółtych, przerośniętych ogórków?

Jak robić domowe przetwory, żeby były zdrowe?

Przygotowywanie domowych przetworów, warto zacząć od wybrania zdrowych, niespleśniałych warzyw i owoców. Należy pamiętać, że gdy dojrzymy na nich biały nalot, koniecznie musimy taką żywność wyrzucić. Odkrajanie nic nie da, ponieważ szkodliwe toksyny są już w całym owocu lub warzywie. Zjedzenie zepsutych produktów może skutkować bólem brzucha lub zatruciem. Warto dodać, że pleśń bywa często toksyczna i rakotwórcza.

Pamiętaj również o dokładnym umyciu żywności oraz zachowaniu higieny w miejscu pracy, oraz dokładnym umyciu sprzętu kuchennego.

Nie może zabraknąć również odpowiedniego zakonserwowania owoców i warzyw, posłużą do tego cukier, sól, czy ocet. Po zrobieniu przetworów i umieszczeniu ich w odpowiednio wyparzonych słoikach warto poddać je procesowi pasteryzacji. Dzięki czemu unikniemy tego, że rozwiną się w nich drobnoustroje chorobotwórcze, a przygotowana żywność po prostu się nie popsuje.

W jakiej temperaturze i jak długo pasteryzować przetwory? Słoiki z wekami powinny być pasteryzowane przez minimum pół godziny w temperaturze oscylującej w zakresie od 65 do 85 stopni. Można ugotować przetwory w garnku z wodą, zapasteryzować je w piekarniku, a nawet w zmywarce.

W czym robić domowe przetwory?

Do przechowywania przetworów, warto używać nowych słoików i butelek z wieczkami twist-off. Jeśli decydujesz się na użycie naczyń z ubiegłych lat, koniecznie dokładnie je wyparz. Możesz je wygotować lub umieścić w piekarniku, jak i w zmywarce. Nie zapomnij również o tym, by wyparzyć wieczkach! Po skończonej pracy, przetwory odłóż w chłodne i suche miejsce, np. do spiżarki lub piwnicy.

Etykieta na słoiku – dlaczego jest ważna?

Po przełożeniu przetworów do słoików i pasteryzacji przyszedł czas na odpowiednie oznaczenie weków. Warto posłużyć się do tego specjalnymi naklejkami, na których opiszesz, co znajduje się w słoikach oraz oznaczysz miesiąc i rok wytworzenia. Wówczas zaglądając do spiżarni, będziesz mieć pewność, które przetwory należy zjeść w pierwszej kolejności.

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Sposób na spalone słońcem i żółte ogórki. Przygotuj oprysk z trzech domowych składników »

Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić hummus z bobu. Szybki i prosty przepis »

Jak ugotować jajko na miękko? Płynne żółtko zawsze wyjdzie perfekcyjnie »

Ustalono najlepszą godzinę na śniadanie i kolację. Poprawia metabolizm cukru »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 19

15 min
1
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 72

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25