Spis treści:
Ajwar bywa nazywany kawiorem Bałkanów. Wszystko za sprawą tureckiego słowa „havyar”, które przetłumaczyć możemy właśnie jako kawior. Nic dziwnego, obie potrawy, chociaż różniące się składnikami, charakteryzuje intensywny smak. Skąd pochodzi ajwar? Najczęściej spożywany jest na terenach Bałkanów. Jest niezwykle popularny w Serbii, Bośni, Albanii, Rumunii, Bułgarii, Chorwacji i Macedonii Północnej.
Sprawdź także: Jak szybko obrać czosnek? Filmik z tym trikiem obejrzały 4 mln internautów!
Co to jest ajwar?
Do przygotowania bałkańskiej pasty używa się głównie pieczonych warzyw. Bazą ajwaru jest oczywiście papryka, to właśnie jej zawdzięcza charakterystyczny, czerwony kolor. Najczęściej używa się odmiany roga, którą wyróżnia intensywny aromat oraz podłużny kształt. To jakie warzywa znajdą się w ajwarze, zależy często od regionu, w którym jest przygotowywana, mogą być to: bakłażan, pomidory, marchew, czy papryczki chili. Oczywiście nie może zabraknąć również czosnku i cebuli, często dodaje się również natkę pietruszki. Bardzo ważną częścią tej warzywnej pasty są również przyprawy, świetnie sprawdzą się: płatki chili, wędzona papryka, czy kmin rzymski, nie można zapomnieć również o dodatku oleju, octu, soli i pieprzu. Niektórzy dodają również mielone orzechy.
Ajwar właściwości
Okazuje się, że ajwar jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i bardzo zdrowy. W porównaniu do większości past, czy sosów, które można kupić w sklepach, w przeważającej części składa się z warzyw, dzięki czemu dostarczy ci wielu cennych właściwości odżywczych. Papryka, która jest głównym składnikiem ajwaru, jest bogata w witaminę C, beta-karoten, błonnik, a także składniki mineralne takie jak wapń czy potas. Regularne spożywanie tej warzywnej pasty pomoże obniżyć ciśnienie krwi. To również świetny produkt dla osób, które są na diecie i chcą ograniczyć ilość spożywanych kalorii. W 100 g ajwaru znajduje się jedynie 20 kcal.
Domowy ajwar przepis
Przygotowanie domowego ajwaru jest naprawdę proste. W sezonie, kiedy papryka jest najsmaczniejsza i najtańsza, warto przyrządzić większą ilość ajwaru, tak by w jesienno-zimowych miesiącach cieszyć się jej wybornym smakiem. Do zrobienia tej warzywnej pasty będziesz potrzebować: pięciu czerwonych papryk, dwóch bakłażanów, dwóch pomidorów, jednej czerwonej cebuli, pięciu ząbków czosnku, czerwonej wędzonej papryki, płatków chili, kminu rzymskiego, dwóch łyżek oliwy z oliwek, octu winnego, soli i pieprzu.
Zacznij od umycia, wydrążenia gniazd nasiennych z papryk oraz pokrojenia warzyw w sporej wielkości kawałki. Czosnek lekko rozgnieć i pozostaw w łupinach, ułóż wszystkie warzywa na blasze, a następnie skrop je oliwą. Następnie piecz wszystko przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Po upieczeniu paprykę należy obrać ze skórki, a czosnek z łupinek. Dodaj porządną szczyptę wszystkich przypraw, oliwę, łyżkę octu, sól i pieprz do smaku. Wszystko zblenduj na gładką masę. Przełóż ajwar do wyparzonych słoików. Możesz poddać go również procesowi pasteryzacji.
Do czego pasuje ajwar?
Ajwar doskonale sprawdzi się do kanapek, jako sos do warzyw, tych surowych, pieczonych, jak i grillowanych, a także różnych gatunków mięs. Świetnie będzie pasować również do dań z grilla, doskonale podkreśli smak grillowanej piersi z kurczaka, karkówki, czy szaszłyków. Ta warzywna pasta może również być dodatkiem do makaronów oraz risotto. Doskonale podkreśli również smak wielu serów. Ajwar może być używany również jako sos do tortilli, czy omletów.
Zobacz, jakie przepisy przygtotowali nasi użytkownicy.
3. Ryba pieczona w ajwarze
Zobacz przepisRyba pieczona w ajwarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zapiekanki z pieczarkami i ajwarem
Zobacz przepisZapiekanki z pieczarkami i ajwarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Paprykowe polędwiczki drobiowe z ajwarem
Zobacz przepisPaprykowe polędwiczki drobiowe z ajwarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru
Zobacz przepisMięso z kurczaka w skorupce z ajwaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pizza z ajwarem i suszonymi pomidorami
Zobacz przepisPizza z ajwarem i suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Golonki z indyka gotowane i pieczone w ajwarze
Zobacz przepisGolonki z indyka gotowane i pieczone w ajwarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Makaron razowy z warzywami, pieczarkami i ajwarem
Zobacz przepisMakaron razowy z warzywami, pieczarkami i ajwarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Filet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem
Zobacz przepisFilet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jak zbierać nasiona ogórków? Poradnik krok po kroku »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »