Najlepsze przepisy na cukinię

W najnowszym ostrzeżeniu GIS poinformował o wykryciu salmonelli w dwóch produktach spożywczych sprzedawanych w supermarkecie Kaufland. Spożycie określonych partii słodyczy może zakończyć się poważnym zatruciem.

GIS ostrzega przed słodyczami | Fot. Karol Makurat/REPORTER // Fot. Canva Pro

Spis treści:

Ostrzeżenie GIS-u

3 stycznia 2024 roku do Głównego Inspektoratu Sanitarnego wpłynęło zawiadomienie o wykryciu bakterii Salmonella w dwóch partiach chałwy sezamowej wytwarzanej przez Elis Ali Eski, a sprzedawanej w supermarkecie Kaufland.

Producent przekazał próbki żywności do badania, które nie wykazały obecności bakterii. W związku z podejrzeniem, że sprawozdania z badań nie są autentyczne, przeprowadzono postępowanie wyjaśniające. 

W najnowszym komunikacie GIS potwierdził, że w oryginalnych wynikach badań stwierdzono wykrycie obecności Salmonelli w dwóch produktach:

  • Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg | Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom | Numer partii: 12.09/2 | Termin minimalnej trwałości: 12.03.2025
  • K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym, 100 g | Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom | Numer partii:12.10/1K | Termin minimalnej trwałości: 12.04.2025

Produkty, których dotyczy ostrzeżenie | Fot. opracowanie własne na podstawie gov.pl

Zalecenia dla konsumentów

Główny Inspektorat Sanitarny bada również, czy inne artykuły spożywcze producenta nie zawierają szkodliwych bakterii. Wyłączny dystrybutor słodyczy, czyli supermarket Kaufland, wycofał produkty wspomnianych partii już w dniu 3.01.2024 roku.

Oświadczył również, że wszystkie produkty marki K-Classic, wytworzone przez dostawcę Elis Ali Eski, które są objęte ostrzeżeniem GIS-u, bez względu na numer partii i bez okazywania paragonu, można zwrócić w każdym sklepie Kaufland, otrzymując zwrot pieniędzy.

Objawy zakażenia salmonellą

Jeśli spożyłeś produkt zawierający bakterie Salmonelli, obserwuj się i niezwłocznie udaj do lekarza. Początkowe objawy choroby pojawiają się już po ośmiu godzinach od zjedzenia skażonego posiłku. Symptomy można łatwo pomylić z nieżytem żołądka czy jelit lub po prostu zatruciem pokarmowym. W ciągu kilku dni od zakażenia rozwija się biegunka, ból brzucha, a nawet wymioty czy gorączka. Jeśli dolegliwości pogłębiają się, biegunka staje wodnista, a dreszcze coraz mocniejsze, niezbędna jest konsultacja medyczna.

Źródło: Smaker.pl, .gov.pl, wapteka.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Przycinanie aloesu - fachowy poradnik. Jak zebrać żel z przyciętego aloesu? »

Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę »

Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Placki na sodzie

Kiedyś smażone bardzo często, dziś trochę zapomniane - placki na sodzie. Możn...

Odsłon: 52343

30 min
61
30 min
17

Przepis dnia

Dania główne Czebureki domowe

Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...

Odsłon: 68733

60 min
90
>60 min
25
60 min
6
Ciasta Mini tarty z dżemem i śliwkami

Na cienkim, kruchym cieście kwaśne śliwki zatopione w słodkim dżemie morelowy...

Odsłon: 681

>60 min
4