GIS ostrzega: Salmonella w słodyczach popularnego supermarketu

W najnowszym ostrzeżeniu GIS poinformował o wykryciu salmonelli w dwóch produktach spożywczych sprzedawanych w supermarkecie Kaufland. Spożycie określonych partii słodyczy może zakończyć się poważnym zatruciem.

GIS ostrzega przed słodyczami | Fot. Karol Makurat/REPORTER // Fot. Canva Pro

Spis treści:

Ostrzeżenie GIS-u

3 stycznia 2024 roku do Głównego Inspektoratu Sanitarnego wpłynęło zawiadomienie o wykryciu bakterii Salmonella w dwóch partiach chałwy sezamowej wytwarzanej przez Elis Ali Eski, a sprzedawanej w supermarkecie Kaufland.

Producent przekazał próbki żywności do badania, które nie wykazały obecności bakterii. W związku z podejrzeniem, że sprawozdania z badań nie są autentyczne, przeprowadzono postępowanie wyjaśniające. 

W najnowszym komunikacie GIS potwierdził, że w oryginalnych wynikach badań stwierdzono wykrycie obecności Salmonelli w dwóch produktach:

  • Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg | Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom | Numer partii: 12.09/2 | Termin minimalnej trwałości: 12.03.2025
  • K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym, 100 g | Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom | Numer partii:12.10/1K | Termin minimalnej trwałości: 12.04.2025

Produkty, których dotyczy ostrzeżenie | Fot. opracowanie własne na podstawie gov.pl

Zalecenia dla konsumentów

Główny Inspektorat Sanitarny bada również, czy inne artykuły spożywcze producenta nie zawierają szkodliwych bakterii. Wyłączny dystrybutor słodyczy, czyli supermarket Kaufland, wycofał produkty wspomnianych partii już w dniu 3.01.2024 roku.

Oświadczył również, że wszystkie produkty marki K-Classic, wytworzone przez dostawcę Elis Ali Eski, które są objęte ostrzeżeniem GIS-u, bez względu na numer partii i bez okazywania paragonu, można zwrócić w każdym sklepie Kaufland, otrzymując zwrot pieniędzy.

Objawy zakażenia salmonellą

Jeśli spożyłeś produkt zawierający bakterie Salmonelli, obserwuj się i niezwłocznie udaj do lekarza. Początkowe objawy choroby pojawiają się już po ośmiu godzinach od zjedzenia skażonego posiłku. Symptomy można łatwo pomylić z nieżytem żołądka czy jelit lub po prostu zatruciem pokarmowym. W ciągu kilku dni od zakażenia rozwija się biegunka, ból brzucha, a nawet wymioty czy gorączka. Jeśli dolegliwości pogłębiają się, biegunka staje wodnista, a dreszcze coraz mocniejsze, niezbędna jest konsultacja medyczna.

Źródło: Smaker.pl, .gov.pl, wapteka.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Przycinanie aloesu - fachowy poradnik. Jak zebrać żel z przyciętego aloesu? »

Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę »

Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 86

15 min
4
60 min
5
15 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25