"Gotuję, nie marnuję": maliny, jeżyny i jagody

Są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim niezwykle smaczne. Jak przygotować niezwykłe dania i desery z ich udziałem? Poznajcie ciekawe przepisy na wykorzystanie owoców leśnych w kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Czy wiesz, że:

Na świecie istnieje ponad 200 znanych gatunków malin, w kolorze od czerwonego przez czarny, aż po rzadsze odmiany pomarańczowe, fioletowe i żółte. Najbardziej aromatyczne są maliny dziko rosnące. Te owoce zawierają też więcej cennych dla zdrowia substancji.

Jeżyny to inaczej ożyna lub ostrężyna. Wzmacnia organizm, wspiera przy przeziębieniach. Napar z liści ma działania przeciwbiegunkowe, a wywar ułatwia walkę z gorączką.

Działanie lecznicze posiadają również jagody, które stosuje się jako naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.

Maliny

Maliny zawierają kwasy organiczne, pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe, witaminy: C, E, B1, B2, B6 oraz potas, magnez, wapń, żelazo. substancji mineralnych.

Zarówno owoce, jak i liście mają działania przeciwgorączkowe. Pomagają w przebiegu chorób wirusowych i bakteryjnych. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, świeże maliny wykorzystywane są w leczeniu i zapobieganiu infekcji zatok.

Jeżyny

Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów jeżyny zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.

Zawarte w jeżynach fitoestrogeny to naturalnie występujące estrogeny roślinne, które działają w organizmie ludzkim podobnie jak żeńskie hormony. Jeżyny pomogą złagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Jeżyny mają niewiele kalorii (43 kcal w 100 g). Są źródłem pektyn - rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość i na długi czas wypełnia żołądek dając uczucie sytości.

Jagody

Jagody zawierają procyjanidy, antocyjany, różnego rodzaju kwasy, duże ilości cukrów, pektyny. Mają w składzie także witaminy: C, z grupy B, karotenoidy i sole mineralne. Mają działanie bakteriobójcze (niszczą gronkowce i paciorkowce), łagodzą zatrucia pokarmowe jelit, a także bóle brzucha i nudności. Suszone owoce powstrzymują biegunkę, świeże zaś działają na zaparcia. Podczas przygotowywania potraw z ich udziałem jagód warto wykorzystywać także ich liście. Są bogate m.in. w garbniki, antocyjany, procyjanidyny, flawonoidy, irydoidy, związki triterpenowe, sole mineralne. Poza ich kojącym, grzybobójczym i regulującym działaniem na przewód pokarmowy, obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Najlepsze z nich są wywary i odwary.

 

Przepis na kaszę gryczaną z jeżynami, jagodami malinami bez gotowania

Składniki na dwie porcje:

  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 150 g malin
  • 2 łyżki jeżyn i jagód
  • łyżka miodu/syropu klonowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • garść świeżej mięty
  • 200 ml letniej wody

 

Sposób przygotowania:

Wieczorem zalej kaszę wodą i wlej sok z cytryny. Przykryj ściereczką i zostaw na noc. Rano przepłucz na sitku kaszę. Rób to do czasu aż woda przestanie się pienić, a następnie odsącz kaszę. Jogurt zmiksuj z malinami i miętą, dodaj miód/syrop. Wymieszaj kaszę z jogurtem malinowym i udekoruj pozostałymi owocami. Posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Przepis na ciasto na białkach z owocami leśnymi

Składniki na kesówkę 10x20:

  • 4 białka
  • 120 ml mleka
  • skórka z 1 cytryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na wierzch:

  • 2 szklanki jagód, jeżyn, malin
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180°C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Owoce umyj, osusz i oprósz mąką, dzięki czemu nie będą opadały na dno ciasta.
Białka wymieszaj trzepaczką z mlekiem, a mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, skórkę z cytryny i pokrojone na kawałki miękkie masło. Wlej białka z mlekiem i utrzyj wszystko mikserem.
Ciasto przelej do keksówki, na wierzch wyłóż owoce. Piecz ok. 45 minut. Wystudź ciasto na metalowej kratce. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.

Przepis na fetę zapiekaną z malinami i szpinakiem

Składniki:

  • 100 g sera feta
  • szklanka świeżego szpinaku
  • szklanka malin
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • łyżka musztardy
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka miodu/syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z jednej cytryny

 

Sposób przygotowania:

Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą. Na nim ułóż szpinak i połowę malin. Wyłóż fetę w całości na szpinak i maliny. W kubku wymieszaj oliwę z musztardą, miodem/syropem sokiem z cytryny i startym czosnkiem. Sosem polej ser, posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj przez 15 minut.
Danie możesz podawać z grzankami lub ugotowanym makaronem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z gorzkiej czekolady

Dwa skałdniki dzielą was od wspaniałego czekoladowego deseru.

Odsłon: 78

15 min
2
Dania główne Papryka faszerowana z grzybami

Grzyby leśne suszymy, mrozimy lub pasteryzujemy w zalewie, by cieszyć się ich...

Odsłon: 1275

30 min
5
Dania główne Schab w sosie cebulowym

Schab w sosie cebulowym to przepyszne polskie danie, które łączy w sobie kruc...

Odsłon: 64

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

6