Najlepsze przepisy na dania z dyni

Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwój i regenerację mięśni. Gulasz z fasolą oraz soczysty befsztyk z warzywami to jedne z licznych propozycji na obiady wysokobiałkowe, które cieszą podniebienie, ale również korzystnie wpływają na kondycję fizyczną.

Jak zrobić obiad wysokobiałkowy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Spożywanie odpowiedniej ilości białka jest niezwykle ważne dla naszego organizmu, zarówno dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, jak i dla tych, które po prostu chcą zdrowo się odżywiać. Produkty zawierające proteiny pomagają w skomponowaniu pełnowartościowych posiłków, które są nie tylko odżywcze, ale i sycą na długo. Podpowiemy ci, jak przygotować obiady wysokobiałkowe.

Sprawdź także:

Dlaczego warto jeść posiłki z dużą ilością białka? 

Białko to składnik diety, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Pełni wiele istotnych funkcji biologicznych, m.in. uczestniczy w procesach metabolicznych, budowaniu mięśni, regeneracji tkanek oraz wspiera układ odpornościowy. Istnieje więcej niż jeden powód, dlaczego warto jeść posiłki z dużą ilością białka. 

Budowanie masy mięśniowej jest oczywiście jednym z głównych powodów, dla których warto zwiększyć spożycie białka. Białko jest głównym budulcem mięśni, a co za tym idzie, jego większe spożycie wspiera rozwój i wzrost tkanki mięśniowej, więc jest szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie. Sycące działanie białka również jest istotne, szczególnie jeżeli macie problemy z ciągłym uczuciem głodu, a chcecie zrzucić zbędne kilogramy. Spożywanie białka zaspokaja uczucie głodu lepiej niż tłuszcze czy węglowodany, co będzie szczególnie pomocne w kontrolowaniu masy ciała i ograniczaniu spożycia kalorii. 

Przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej to kolejny pozytywny efekt spożywania białka. Białko przyspiesza metabolizm, co sprzyja utracie tkanki tłuszczowej. Aminokwasy są też istotnym źródłem energii dla organizmu. Dostarczają nam potrzebnej energii do utrzymania odpowiedniego poziomu aktywności i wydolności fizycznej. 

Wspomaganie równowagi kwasowo-zasadowej i bilansu wodnego to kolejny pozytywny aspekt spożywania białka. Pomagają one utrzymać równowagę kwasowo-zasadową oraz bilans wodny organizmu, a to wpływa na jego ogólną homeostazę. 

Białko wspiera również naszą odporność. Aminokwasy biorą udział w produkcji ciał odpornościowych, chroniąc organizm przed infekcjami i wspierając układ immunologiczny. Pamiętajcie jednak, że nadmiar białka może być szkodliwy dla organizmu, przeciążając nerki i wątrobę. Dlatego zalecana dzienna dawka białka wynosi od 0,9 do 1,5 g na każdy kilogram masy ciała. Ilość spożycia białka zależna jest od płci, wieku i stylu życia. 

Produkty wysokobiałkowe, takie jak mięso, ryby, jaja, produkty mleczne oraz roślinne źródła białka, jak soja czy rośliny strączkowe, są wartościowym uzupełnieniem diety. W szczególności dla osób aktywnych fizycznie czy na diecie odchudzającej, zwiększenie spożycia białka może przynieść liczne korzyści dla zdrowia i kondycji fizycznej. Kluczowe jest zachowanie umiaru i zrównoważenia w spożywaniu wszystkich składników odżywczych tak, żeby niczego nie zabrakło w waszym organizmie. 

Obiady wysokobiałkowe – 5 propozycji na sycący obiad 

Dbanie o zrównoważoną dietę to kluczowy element zdrowego trybu życia. Obiady wysokobiałkowe zaspokajają głód, ale także wspierają rozwój mięśni i utrzymanie wysokiego poziomu energii. Poznajcie z nami  przepisy na pyszne obiady wysokobiałkowe. 5 pozycji na sycący obiad, który smakuje wybornie i dostarczy organizmowi niezbędnego białka i składników odżywczych. 

Gulasz wieprzowy z fasolą 

Mięso wieprzowe z szynki o wadze 500 g pokrójcie na małe kawałki, posólcie je, oprószcie ostrą papryką i podsmażcie krótko na 2 łyżkach oleju. Do zrumienionego mięsa dodajcie posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku, duście przez 5 minut, wsypcie 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Następnie wlejcie 140 g koncentratu pomidorowego rozrzedzonego w dwóch litrach wody. Dorzućcie 3-4 sztuki pieprzu w ziarnach, 2 sztuki ziela angielskiego i 1-2 liście laurowe. Gotujcie na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości, około 2 godzin. Po upływie godziny wrzućcie pokrojone na paski 2 czerwone papryki, a po kolejnych 30 minutach opłukaną czerwoną fasolę o wadze 200 g. Gulasz świetnie spisze się zarówno z kaszą jak i ziemniakami. 

Befsztyk z warzywami

Mięso oczyszczamy ze wszelkich żyłek, płuczemy i osuszamy. Kroimy je na plastry o szerokości około 2 cm. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Gdy zacznie ono bulgotać, przekładamy wołowinę na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez około minutę z każdej strony, a następnie dosmażamy befsztyki zgodnie z upodobaniami. 

Następnie zajmijmy się warzywami. Będą nam potrzebne: 2 cebule, 3 papryki, 3 ząbki czosnku, mała cukinia i natka pietruszki. Na początku zacznijcie od pokrojenia wszystkich warzyw. Następnie wrzućcie je do miski i dodajcie do nich 100 ml oleju oraz posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli z pieprzem do smaku. Starannie wymieszajcie wszystkie składniki i zostawcie je na 10-15 minut. Następnie rozgrzejcie patelnię bez wlewania na nią tłuszczu. Wrzućcie zamarynowane warzywa na patelnię i smażcie około 4 minut z każdej strony, aż będą rumiane. 

Łosoś ze szparagami

Zacznijcie od umycia  i osuszenia 400 g łososia. Następnie przygotujcie naczynie żaroodporne i posmarujcie je odrobiną oliwy z oliwek tak, żeby ryba nie przywarła. Na wszelki wypadek skropcie też łososia, a następnie go posólcie i popierzcie. Dodajcie dwa plasterki cytryny i przełóżcie wszystko do przygotowanego naczynia. 5 zielonych szparagów wrzućcie do osolonego wrzątku i gotujcie przez 3-4 minuty. Gdy będą gotowe, wyjmijcie je i ułóżcie je obok łososia w naczyniu żaroodpornym. Naczynie włóżcie do nagrzanego pieca na 200 stopni i trzymajcie je tam przez ok. 15 minut. Gotowe! Można zajadać. 

Wysokobiałkowa sałatka z tuńczykiem 

Rozpocznijcie od pokrojenia w małe kawałki dwóch jajek, małego ogórka, małą cebulę i awokado. Garść pomidorków koktajlowych przekrójcie na pół. Wszystko wymieszajcie z puszką tuńczyka, najlepiej w sosie własnym. Do tego przygotujcie sos na bazie 2 łyżek oliwy, soli i pieprzu do smaku oraz octu jabłkowego. Całość dokładnie wymieszajcie i podajcie z pieczywem lub zajadajcie prosto z miski. 

Ryż z kurczakiem i warzywami 

Nie mogło zabraknąć klasycznego ryżu z kurczakiem na naszej liście. Przygotujcie swój ryż zgodnie z upodobaniami. Skupimy się raczej na mięsno warzywnej części dania. Jedną pierś kurczaka pokrójcie w kostkę i przyprawcie solą i pieprzem oraz jakąś swoją ulubioną przyprawą, jeżeli taką posiadacie. Na patelni rozgrzewamy 100 ml oleju i smażymy na nim posiekany ząbek czosnku przez minutę, następnie dodajemy pół pokrojonej w kostkę cebuli. Kiedy cebula się zeszkli dodajcie na patelnię pokrojonego kurczaka. Smażcie całość na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Następnie dodajcie pokrojonego w małe różyczki brokuła i dwa pokrojone w kostkę pomidory posypane szczyptą cukru, żeby nie dodały za dużo kwaskowego posmaku do naszego dania. Jeżeli natomiast lubicie ten posmak, darujcie sobie cukier.  Całość przykryjcie pokrywka i trzymajcie na małym ogniu przez 3 minuty. Teraz dodajcie na patelnię ryż i wymieszajcie z sosem, który powstał. Danie gotowe! 

Wysokobiałkowe obiady to nie tylko pyszne dania, ale także klucz do utrzymania zdrowej diety. Niech każdy kęs przynosi radość i energię, wspierając was w osiągnięciu celów zdrowotnych i sportowych. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Przetwory Marynowana dynia

Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...

Odsłon: 279

>60 min
4
Dania główne Grzyby leśne duszone w śmietanie

Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...

Odsłon: 131

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

4
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2