Herbata cebulowa – przepis naszych babć

Cebula to warzywo, które doskonale podkreśla smak dań i naparów, a do tego posiada mnóstwo dobroczynnych właściwości. Czy wiesz, że jedynym z najlepszych naturalnych lekarstw na większość dolegliwości jest herbata cebulowa? Przepis na ten napój to koło ratunkowe w sezonie jesienno-zimowym!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie właściwości lecznicze ma cebula?

- Jak zrobić herbatę cebulową?

- Na co pomaga herbata cebulowa?

- Jak pić herbatę cebulową?

- Czy herbata cebulowa jest skuteczniejsza niż leki?

 

Cebula to jeden z najbardziej cenionych składników w medycynie niekonwencjonalnej. Jej wyjątkowe właściwości znane są już od wieków, a receptury na mikstury z jej zawartością przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Okazuje się, że jej popularność nie słabnie aż do dzisiaj - w wielu domach wciąż przyrządza się z niej syropy, rozgrzewające zupy oraz napoje, wśród których czołowe miejsce zajmuje herbata cebulowa.

Przepis na powyższy specjał króluje w sezonie jesienno-zimowym, kiedy wiele osób zmaga się z przeziębieniami. Jak dokładnie powstaje herbata z cebulą? Ile razy pić napar, żeby w pełni skorzystać z jego dobroczynnego działania? I wreszcie - jakie dolegliwości łagodzi i kiedy warto po niego sięgać? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w tym artykule!

 

Sprawdź także: Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie? 9 sprawdzonych przepisów

Właściwości lecznicze cebuli

Jak już wiadomo, jednym z najskuteczniejszych naturalnych lekarstw jest herbata cebulowa. Przepis na napój w tym wydaniu jest banalnie prosty, jednak zanim go poznasz, warto przyjrzeć się z bliska jego głównemu składnikowi, czyli cebuli.

Nie bez powodu cebula uchodzi za jedno z najzdrowszych istniejących warzyw. Jej wnętrze to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, których na próżno szukać w innych produktach. Kryją się w nim witaminy z grupy B, witamina C, K, A i E oraz magnez, żelazo, potas, fosfor i cynk.

Cebula to źródło fruktanów, czyli błonników prebiotycznych, które stymulują namnażanie się dobrych bakterii w jelitach. Jej dodatkową zaletą jest zawartość przeciwutleniaczy, zwłaszcza kwercetyny, która niweluje stany zapalne w organizmie. Warto wspomnieć również o allicynie, czyli substancji o silnym działaniu bakteriobójczym.

Regularne spożywanie cebuli hamuje rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Warzywo to wzmacnia serce, reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom „złego" cholesterolu. Ponadto usprawnia proces trawienia, wzmacnia kości, opóźnia proces starzenia oraz sprawdza się przy leczeniu trądziku.

Jakie inne zalety posiada cebula? Okazuje się, że jest ich nieskończenie wiele! Według badań naukowych warzywo to zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, zwłaszcza żołądka i jelita grubego. Dodatkowo chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz oczyszcza organizm z toksyn i spowalnia utratę pamięci postępującą z wiekiem.

Mówiąc o cebuli, warto wspomnieć o jej zastosowaniu w kuchni. Jej charakterystyczną cechą jest intensywny aromat, który doskonale podkreśla smak większości dań. Można serwować ją na surowo, a także w formie pieczonej, duszonej i gotowanej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować z niej pyszne zupy, sosy, sałatki oraz pasty. W twoim menu nie powinno zabraknąć również herbaty cebulowej - przepis na tę prostą, ale jakże wyjątkową miksturę znajdziesz poniżej.

Zobacz: Koktajl na wzmocnienie organizmu

Herbata cebulowa - przepis na cenny napar w dwóch odsłonach

Jak powstaje herbata cebulowa? Przepis naszych babć uwzględnia dwa warianty - napar z łupin lub samego warzywa. Każdy z nich jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i wymaga użycia zaledwie dwóch lub trzech składników, tj. wody, czarnej herbaty i cebuli.

Do przyrządzenia pierwszej wersji potrzebujesz łupin z dwóch średniej wielkości cebul. Wrzuć je do garnka, wlej dwie szklanki wody i gotuj jego zawartość przez około 15 minut. Gdy upłynie czas obróbki termicznej, przecedź napój przez sitko i pij go, gdy nieco przestygnie.

Aby zaserwować napar w drugiej, wyżej wspomnianej odsłonie, obierz cebulę i przekrój ją na krzyż u jej podstawy. Umieść ją w szklance tak, żeby nacięcie znajdowało się na górze. Zalej ją wywarem z czarnej herbaty i odczekaj około 15 minut, a następnie wyjmij i pij po lekkim przemieszaniu.

 

Sprawdź też: Oczyszczamy organizm. Pij napar z tych ziół, a będziesz się czuć jak młody bóg

Herbata cebulowa - na co pomaga?

Za co najbardziej ceniony jest ten cebulowy napar? Na co pomaga i kiedy najlepiej po nią sięgać? Jej zalety są tak liczne, że trudno wymienić je wszystkie! Herbata cebulowa łagodzi dolegliwości bólowe, wspiera ogólne funkcjonowanie organizmu, zapobiega rozmaitym chorobom, a także świetnie rozgrzewa. Popijając go regularnie, możesz liczyć na:

  • wzmocnioną odporność, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym,
  • lepsze trawienie,
  • brak wzdęć,
  • szybszy metabolizm,
  • mniej stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej,
  • rzadsze migreny i lżejsze bóle menstruacyjne,
  • prawidłowy poziom cukru we krwi,
  • ustabilizowane ciśnienie tętnicze krwi,
  • ostrzejszy wzrok,
  • ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi i niektórymi nowotworami,
  • sprawną detoksykację organizmu,
  • zmniejszenie obrzęków nóg,
  • mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę,
  • szybkie uporanie się z nudnościami,
  • wzmocnienie włosów i paznokci,
  • ładniejszą cerę,
  • lepsze samopoczucie,
  • więcej energii,
  • mniej zachcianek na słodkie lub słone przekąski.

Herbata z cebulą - ile razy pić, żeby w pełni skorzystać z jej dobrodziejstw?

W twoim dzbanku właśnie wylądowała świeżo zaparzona herbata z cebulą? Ile razy pić napar, żeby móc cieszyć się jego wyjątkowymi właściwościami? Zalecana dawka to trzy razy dziennie po 100 ml, około 30 minut przed posiłkiem. Możesz sięgać po nią również tuż przed snem - dzięki temu lepiej się zregenerujesz i uporasz się z wieczornymi napadami głodu oraz podjadaniem.

Herbata z cebulą a leki

Już wiesz, jak powstaje herbata cebulowa, na co pomaga i jak często należy ją pić. Nadszedł czas, by wprowadzić ją do jadłospisu i regularnie ją spożywać. Nie ulega wątpliwości, że posiada ona praktycznie same zalety - nie dość, że jest niezwykle prosta w przygotowaniu, to jeszcze zachwyca swoim wszechstronnym działaniem i cennymi właściwościami, które dostrzeżone zostały już setki lat temu.

Popijając cebulowy napar każdego dnia, możesz pozbyć się wielu przykrych dolegliwości, włączając w to problemy z trawieniem, zaparcia, wahania cukru we krwi, przeziębienie czy skoki ciśnienia. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić - w końcu cebula to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które wspierają mnóstwo ważnych procesów zachodzących w organizmie.

Co prawda herbata z cebuli ma cudowną moc, ale powinna pełnić jedynie funkcję „pomocnika". Niepokojące objawy zawsze należy skonsultować ze specjalistą - napar nie może zastąpić właściwego leczenia, a jedynie je wspomagać. Choć na przestrzeni lat wielokrotnie potwierdzono skuteczne działanie herbaty cebulowej, przepis nie powinien mieć przewagi nad receptą, zwłaszcza w przypadku poważnych problemów zdrowotnych.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

15 sposobów na wykorzystanie torebek po herbacie. Niektóre zadziwiają »

Jak zrobić idealne pieczone ziemniaki? »

Kasza gryczana: Właściwości i zastosowanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa ogórkowa

Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowan...

Odsłon: 452

15 min
2
15 min
6
30 min
0
Zupy Zupa krewetkowa

Masz ochotę na odrobinę tajskich dań w swoim domu? Zupa krewetkowa to idealna...

Odsłon: 33

60 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0