Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić miksturę oczyszczająco-wzmacniającą?
- Jak przygotować syrop z mniszka?
- Jak przyrządzić syrop z czosnku?
- Jak zrobić syrop na chore gardło?
- Jak zrobić nalewkę czosnkową?
- Jak przygotować złote mleko?
Syrop z cebuli czy też nalewka czosnkowa zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że tak.
Stare, sprawdzone metody są doskonałym sposobem na pozbycie się pierwszych oznak przeziębienia. Działały wieki temu i są skuteczne także dzisiaj. Wiedzą o tym doskonale nasi użytkownicy, którzy sztukę przygotowywania domowych syropów na przeziębienie opracowali do perfekcji. Oto niektóre z ich receptur:
1. Mikstura oczyszczająco-wzmacniająca
Aromatyczna mieszanka przypraw jest nie tylko bardzo smaczna, ale również niezwykle zdrowa. Regularne picie mikstury według przepisu użytkowniczki Ewy pozwoli bardzo szybko wzmocnić odporność oraz oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn.
Domowy napar leczniczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kuracja imbirowa na przeziębienie
Imbir to jeden z najskuteczniejszych sposobów na walkę z różnego rodzaju przeziębieniami i infekcjami. Jego zaskakujące właściwości przydadzą nam się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Imbir na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Syrop z mniszka lekarskiego
Wiele osób uznaje te kwiaty za chwasty, jednak w rzeczywistości jest to niezwykle zdrowa roślina. Jej nazwa - mniszek lekarski - właściwie mówi sama za siebie. Jeśli latem pomyślicie o przygotowaniu takiego syropu, zimą żadna choroba nie będzie wam straszna.
Syrop z mniszka lekarskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Syrop z cebuli to sprawdzony sposób na walkę z przeziębieniem, wypróbowany jeszcze przez nasze babcie. Warto czerpać z ich mądrości, gdyż mikstura ta jest naprawdę skuteczna, a jej przygotowanie nikomu nie powinno przysporzyć żadnych kłopotów.
Syrop z cebuli na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czosnek ma bardzo silne działanie oczyszczające i antyzapalne. Aby odczuć jego prozdrowotne działanie, najlepiej jest spożywać go na surowo. Jeśli jednak nie jesteście amatorami surowego czosnku, z pewnością łatwiejszy do przełknięcia okaże się taki syrop.
Domowy syrop z czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Gdy tylko poczujecie drapanie lub pieczenie w gardle, przygotujcie taki syrop. Dzięki niemu złagodzicie ból oraz uniemożliwicie infekcji rozwinięcie się w poważną chorobę. Naprawdę warto mieć go w domowej apteczce.
Syrop na chore gardło / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mamy również zdrowotną propozycję dla wielbicieli nalewek. Co prawda jej dawkowanie jest nieco skomplikowane, jednak korzyści wymienione przez użytkowniczkę Irmę zdecydowanie zachęcają do wysiłku.
Nalewka czosnkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Złote mleko z kurkumą i miodem
Pyszny napój, do przygotowania w kilka minut i z zaledwie czterech codziennych składników (mleka, miodu, kurkumy i masła). Doskonale sprawdza się celach profilaktycznych na wzmocnienie odporności lub w czasie choroby, aby szybciej pozbyć się jej objawów. Pomaga w wyleczeniu bólu gardła, ma korzystny wpływ na trawienie oraz pomaga w wyciszeniu się przed snem. Stanowi alternatywę dla tradycyjnego mleka z czosnkiem.
Złote mleko z kurkumą i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Herbata z tymiankiem, goździkami i imbirem
Gorące napary z dodatkiem ziół i przypraw są niezawodne podczas infekcji. Posiadają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Kwiat lipy oraz suszone maliny mają działanie przeciwzapalne. Pomagają w obniżeniu temperatury ciała oraz usunięciu z organizmu szkodliwych toksyn. Tymianek ma działanie wykrztuśne i rozkurczowe. Wspomaga układ oddechowy oraz łagodzi stany zapalne krtani. Imbir pozytywnie wpływa na łagodzenie bólu mięśni, kaszlu i gorączki. Goździki dodane do napoju pomagają w uśmierzeniu bólu gardła. Napar najlepiej spożywać ciepły od razu po przyrządzeniu.
Herbata na przeziębienie przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
"Złoto Syberii" na odchudzanie i kaszel. Ten krzew to kopalnia witamin! »
Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów! »