Spis treści:
- Kombucha - co to jest?
- Kombucha - właściwości
- Kombucha - przepis. Jak zrobić kombuchę w domu?
- Jak zrobić kombuchę bez startera?
- Jak pić kombuchę?
- Kombucha - przeciwwskazania
Jednym z produktów wywodzących się z Chin, który obecnie jest niezwykle popularny na polskim rynku, jest kombucha. Ten nietypowy, lekko musujący i bardzo specyficzny w smaku napój, nie tylko orzeźwia w trakcie upalnego dnia. Jest w stanie także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Sprawdź także: Jesz późne kolacje? Wybierz produkty, które "spalisz" podczas snu
Kombucha - co to jest?
Co kryje się za słowem kombucha? Co to jest? To zarówno nazwa grzyba herbacianego, jak i herbaty otrzymywanej za jego sprawą. Grzyb nazywany jest również grzybkiem japońskim czy grzybem kombucha. To kolonia bakterii, która jest niezbędna do przygotowania napoju o nazwie kombucha.
Chociaż potocznie nazywa się ją grzybem, nie należy do świata grzybów - to symbiotyczna kultura drożdży i bakterii (SCOBY). Jej wygląd nie jest zbyt zachęcający. To galaretowata masa, która ma kształt placka. Podczas picia kombuchy możecie znaleźć ją w napoju. Jej konsystencja przypomina cienką galaretkę, która po chwili rozpuszcza się w ustach. Te kultury bakterii są oczywiście odpowiednie do spożycia - nie musicie się martwić, że kombucha jest spleśniała.
Oprócz kultur bakterii kombucha potrzebuje także słodkiej herbaty, która wraz z „grzybkiem” fermentuje przez około dwa tygodnie. Tradycyjnie kombucha powstaje z czarnej herbaty, jednak obecnie używa się do jej stworzenia różne rodzaje herbat.
Kombucha - właściwości
Co kryje w sobie kombucha? Właściwości tej fermentowanej herbaty nadal są badane. Jednak można wskazać wiele cech, które wpływają na wartości prozdrowotne tego napoju. Kombucha zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, a także miedź, potas, cynk i żelazo oraz polifenole. Charakteryzuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwgrzybicznymi.
Działa również przeciwutleniająco, co jest niezwykle istotne w kontekście szybkiego, stresującego życia ludzi. Przeciwutleniacze to substancje wymiatające wolne rodniki, które wpływają na rozwój takich chorób jak miażdżyca czy nowotwory. Oprócz tego kombucha może mieć pozytywny wpływ na odbudowę flory bakteryjnej jelit - wszystko za sprawą kwasu mlekowego, octowego oraz jabłkowego.
Trudno jednak orzekać o innych cudownych właściwościach tego napoju. Niestety istnieje niewiele badań przeprowadzonych na ludziach, które mogłyby wskazać, że kombucha jest cudowną herbatą wspierającą nasz organizm. Napój z całą pewnością nie jest tak szkodliwy, jak inne słodzone produkty do picia. Czy jednak może zastąpić leki? Z całą pewnością nie.
Kombucha - przepis. Jak zrobić kombuchę w domu?
Ten napój z fermentowanej herbaty wymaga niewielkiej ilości składników, jednak jednym z nich jest SCOBY, czyli bakterie kwasu octowego i drożdży. Nie będziecie raczej w stanie wyprodukować ich samodzielnie. SCOBY dołączane jest do starter packów dla osób, które pragną samodzielnie przygotować swoją kombuchę. Możecie zapytać także znajomych, czy nie posiadają swojego grzyba herbacianego, którym mogą się podzielić. Ten jest oczywiście niezbędny, by przygotować kombuchę.
Jak zrobić kombuchę w domu? Jeśli dopiero zaczynacie, nie starajcie się bawić w fermentowanie różnorodnych herbat. Niektórzy twierdzą, że najbezpieczniejszą opcją jest robienie kombuchy z herbaty czarnej, gdyż nie zawiera ona żadnych olejków eterycznych, w przeciwieństwie do parzonych ziół. Wybierzcie herbatę sypaną, dobrej jakości. Potrzebujecie około ośmiu gramów herbaty na litr wody.
Do tego niezbędny będzie również cukier, którego stężenie musi wynosić od pięciu do ośmiu proc. Do ośmiu gramów herbaty i litra wody, dodajcie zatem 80 gramów cukru. Niezbędny jest także grzybek herbaciany (około 20-25 gramów), a także 200 mililitrów innej kombuchy. Pamiętajcie, że kombuchę zawsze robi się tylko w szklanych pojemnikach.
Zacznijcie od zaparzenia herbaty, korzystając z wrzącej wody. Parzcie ją przez cztery minuty, a następnie odcedźcie. Pozostawcie jednak fusy, które można wykorzystać przy robieniu następnej kombuchy bądź zwykłej herbaty. Dodajcie cukier i zamieszajcie, aż zobaczycie, że cukier się rozpuścił. Pozostawcie herbatę do ostudzenia.
Następnie przelejcie ją do słoika lub innego szklanego naczynia, dodajcie SCOBY i kombuchę, której zadaniem jest przyspieszenie samego procesu fermentacji. Zakryjcie otwór gazą i obwiążcie szyjkę gumką recepturką. Kombucha powinna zostać odstawiona do zacienionego, chłonnego pomieszczenia.
Po około 10 dniach zauważycie nową warstwę grzyba. Odczekajcie jeszcze kilka dni, by napój był gotowy. Może fermentować się długo, jednak wtedy będzie kwaśniejszy. Gdy kombucha jest już dla was idealna, wyjmijcie ze słoika nowy SCOBY i przełóżcie do mniejszego słoika. Zalejcie do pełna kombuchą i odstawcie w ciemne miejsce. Ten grzyb przyda się do nowej partii. Resztę kombuchy możecie wlać do szklanej butelki i przełożyć do lodówki. Tak wygląda gotowa kombucha. Przepis był łatwy, prawda? Wymaga tylko odrobiny cierpliwości.
Jak zrobić kombuchę bez startera?
Prawdopodobnie zastanawiacie się, jak zrobić kombuchę bez startera. Niestety SCOBY rośnie tylko w kombuchy, ewentualnie w domowym occie, gdzie czasem można go znaleźć. Najczęściej jednak pierwszy SCOBY jest kupowany w starterze, by mieć pewność, że jest odpowiedni dla zdrowia i rzeczywiście można zrobić z niego kombuchę.
Jak pić kombuchę?
Ten napój najlepiej smakuje zmrożony - zwłaszcza latem - z dodatkiem kostek lodu. Można mieszać go również z sokami owocowymi czy ziołami, a gdy jest zbyt wyrazisty również z wodą. Wiele zależy od tego, co wam smakuje. Kombucha ma smak octowy, gazowany. Dlatego będzie doskonale komponować się z sokiem jabłkowym, ale także z czarną porzeczką czy aronią.
Kto powinien pić kombuchę?
Ze względu na obecność antyoksydantów, kombuchę poleca się przede wszystkim osobom, u których występuje ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych czy innych chorób cywilizacyjnych. Oprócz tego kombucha jest polecana osobom po antybiotykoterapii i tym, które z innych powodów mają osłabioną florę bakteryjną jelit.
Kombucha - przeciwwskazania
Kto jednak powinien zrezygnować z napoju, jakim jest kombucha? Przeciwwskazania warto wziąć do serca. Z kombuchy muszą zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące, gdyż fermentowana herbata zawiera alkohol. Ze względu na sporą ilość cukru nie zaleca się jej również diabetykom. Osoby z kamicą nerkową także powinny zastanowić się nad piciem kombuchy. Wszystko przez kwas szczawiowy, które odkłada się w drogach moczowych. Kombuchy nie zaleca się też osobom z osłabionym układem immunologicznym - seniorom, chorym na nowotwór, osobom po przeszczepie czy z wirusem HIV.
Kombucha to pyszny napój, który szturmem wdarł się do wielu polskich domów. Być może z czasem dowiemy się także, że jest nie tylko smaczny, ale również bardzo dobry dla naszego organizmu.
Źródła: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »