Najlepsze przepisy na dania z dyni

Historia i rodzaje pączków

Co roku Polacy zjadają w Tłusty Czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada wręcz zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w Tłusty Czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu.

Jakie pączki jadano dawniej? Jak przyrządza się je na świecie?       Fot. 123RF.COM


Pączki dawniej

Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj smażenia ich na słodko pojawił się u nas opiero około XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej.

Według Jędrzeja Kitowicza, na dworze króla Augusta II serwowano pączki, które nie przypominały dawnych, twardych i ciężkich, a były wręcz tak lekkie, że „wiatr zdmuchnąłby je z półmiska":

"Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet - wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska".


Jak zrobić pączki – zobacz film krok po kroku:


Pączki wszystkich krajów

W zależności od szerokości geograficznej te drożdżowe słodkości wyglądają inaczej i mają różne nadzienia, ale znane są niemal na całym świecie. W Polsce najczęściej pączki nadziewa się marmoladą z róży, a np. w USA czekoladą. Pączki, które można zjeść w Ameryce z wyglądu przypominają polskie oponki, to znaczy mają kształt obręczy z dziurką w środku.


Zobacz film o jeszcze innym rodzaju amerykańskich pączków:


Pączki tradycyjnie smażone na Korsyce (fritelli) są zgodnie z tradycją wyrabiane z mąki kasztanowej. W przypadku węgierskich farsangi fánk z kolei nadzienie kładzie się na talerzu obok pączków. Bardzo podobne do polskich są pączki niemieckie - berlinery, w samym Berlinie nazywane Pfannkuchen - zrobione ciasta drożdżowego z nadzieniem z marmolady, które smaży się krócej, przez co chłoną nieco mniej tłuszczu.


Zobacz 20 przepisów na smakowite pączki. Kliknij!

przepisy na pączki


Przepis na pyszne pączki

Składniki:

- 0,5 kg mąki,
- 4 dag drożdży,
- 200 ml. ciepłego mleka,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- 50 g cukru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 kieliszek alkoholu (np. rumu),
- 1 l oleju do smażenia,
- 20 dag lukru,
-20 dag konfitury wiśniowej.

Przygotowanie:

Krok 1. Mąkę przesiać do miski.

Krok 2. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące.

Krok 3. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.

Krok 4. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone (wystudzone) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto.

Krok 5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką.

Krok 6. Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia.

Krok 7. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po ostygnięciu pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączka i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury).

Krok 8. W lukrze zanurzać każdego pączka do połowy. Pozostawić do ostygnięcia.

Zobacz temat specjalny o Tłustym Czwartku. Kliknij!

tłusty czwartek: ankieta pączkowa, historia pączków, pączki vs. chrusty

Zobacz też: Ankieta na temat pączków: Jakie są najlepsze?Pączki: Symbol Tłustego CzwartkuBezglutenowy chrust, Ostatkowe słodkości - zapominamy o kaloriach

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym to połączenie słodkiego, korzennego i...

Odsłon: 1149

30 min
5
Przetwory Prawdziwki marynowane w occie

Borowik szlachetny, znany również jako prawdziwek, to jeden z uwielbianych ga...

Odsłon: 62

60 min
2
30 min
10
Desery Muffinki cynamonowe

Podstawowy przepis na muffinki z dodatkiem cynamonu. Składniki znajdziesz w n...

Odsłon: 37

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

0
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2