Spis treści:
Czy domyślasz się, czym mogą być gryczanniki? Jeśli nazwa od razu przywiodła na myśl kaszę gryczaną, to idziesz dobrym torem. Gryczanniki - przepis to połączenie dwóch kasz, ale również mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. To wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny i to na kilka dni. Przekonaj się, z jakim sosem je połączyć. Autor przepisów - Bartosz Kopica, czyli @facet_w_kuchni_przy_remoncie na Instagramie - dzieli się z internautami patentem na to, jak podkręcić codzienny jadłospis.

Gryczanniki - przepis
Gryczanniki - przepis wcale nie jest skomplikowany, za to danie przepyszne. Polega na połączeniu odpowiednich składników i usmażeniu wyjątkowych kotletów. Z pewnością zasmakują całej rodzinie. Jak podaje autor receptury - Bartosz Kopica, czyli @facet_w_kuchni_przy_remoncie na Instagramie, z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów.
Składniki
- kapusta pekińska,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 200 g kaszy gryczanej palonej,
- kilogram mięsa mielonego z indyka,
- cebula,
- 2 jajka,
- 3 łyżki pesto z pomidorów,
- pół łyżeczki czosnku mielonego,
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
- pół łyżeczki papryki wędzonej,
- pieprz czarny,
- pieprz ziołowy,
- sól,
- bułka tarta (do obtoczenia),
- olej (do smażenia).
Obie kasze ugotuj i wsyp do dużego garnka, aby ostygły. Z kapusty pekińskiej usuń wierzchnie liście i poszatkuj całość na bardzo drobną kostkę - również dorzuć do naczynia. Cebulę obierz, poszatkuj na drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj do innych składników. Przemieszaj dokładnie do połączenia.
Następnie do garnka włóż mielone mięso z indyka, wbij jajka, dodaj pesto i przypraw (czosnkiem mielonym i niedźwiedzim, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką wędzoną i solą). Wymieszaj, aby powstała gładka masa. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
Gryczanniki, czyli kotlety z kaszy gryczanej, smaż pod przykryciem na rozgrzanym oleju - tak, aby z obu stron się odpowiednio zarumieniły i nie były surowe. Podawaj z aromatycznym sosem - przepis znajdziesz poniżej.
Sos grzybowy do gryczanników
Pod wpisami twórcy gryczanników pojawiły się liczne zapytania fanów o „sos petardę”, którym podkreślił smak kotletów. Choć część internautów była zdziwiona, autor postawił na przepis na sos z suszonych grzybów, a nie tych świeżych. Jest przyjemnie aksamitny, mocno grzybowy i prosty w przygotowaniu. Wśród użytkowników, którzy wypróbowali receptury, dominowały pozytywne komentarze: „To prawda, najbardziej aromatyczny sos”, „Moje smaki”, „Czasami tak niewiele trzeba do szczęścia”, „Cudo”. Oto potrzebne do jego przygotowania produkty:
Składniki
- 4 garście suszonych grzybów,
- 1,5 litra wody,
- cebula,
- olej do smażenia,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz,
- śmietanka 30% (płynna),
- sok z cytryny,
- pieprz limonkowy (opcjonalnie),
- natka pietruszki.
Jak zrobić sos grzybowy do gryczanników? Dzień przed przygotowaniem i podaniem sosu zalej suszone grzyby wodą i mocz je całą noc. Następnego dnia odsącz, nie wylewając wody. Cebulę obierz, poszatkuj na drobną kostkę i podsmaż na złocisty kolor na oleju. Na zarumienioną cebulkę wysyp odsączone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie do smaku i zalej całość wodą spod grzybów (wylej tylko tyle, żeby przykryć grzyby). Duś całość pod przykryciem przez ok. 20-30 minut, co jakiś czas dolewając grzybowy wywar.
Po upływie tego czasu, dopraw jeszcze solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pieprzem limonkowym do smaku. Zalej niewielką ilością śmietanki (30 proc.), wymieszaj, doprowadź do zagotowania sosu i wyłącz palnik. Na końcu wsyp jeszcze poszatkowaną natkę pietruszki, przemieszaj całość i zaserwuj z gryczannikami.
Co ciekawe, wielu internautów pod wpisem autora, doradziło także, aby do sosu dodać odrobinę czosnku - nie jest wyczuwalny w smaku, natomiast wyśmienicie podkreśla aromat grzybów.
Źródło: Smaker.pl, Instagram @facet_w_kuchni_przy_remoncie
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Śliwki nie tylko w kompocie. Jak kulinarnie wykorzystać te owoce? »
Kulinarny hit prosto z Węgier: Parująca i pikantna kapusta po szeklersku »
Nie wyrzucaj, tylko zrób z nich napój. Wymiecie toksyny, nawodni organizm i poskromi apetyt »