Fot. 123RF/Picsel
Wbrew pozorom zawód kucharza jest niezwykle wymagający. Osoby na tym stanowisku pracują pod presją czasu i poza gotowaniem odpowiadają za wiele innych ważnych kwestii. Jak stać się mistrzem w swoim fachu? Dobry kucharz powinien zdobyć odpowiednie wykształcenie i duże doświadczenie, co wiąże się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni.
Ile zarabia kucharz na godzinę? 2021 rok to okres wciąż trwającej pandemii, która wpłynęła na stawki w branży gastronomicznej. Boryka się ona wciąż z problemami - restauracjom bardzo trudno jest znaleźć pracowników. Okazuje się, że w niektórych miastach kucharze, szefowie kuchni, kelnerzy i pomocnicy kuchenni mogą liczyć na nieco wyższe pensje niż przed rozpoczęciem pandemii.
Wynagrodzenie kucharzy zależy przede wszystkim od ich doświadczenia i miejsca, w którym pracują. Zatem ile zarabia kucharz? 2021 to rok pełen niespodzianek w wielu branżach, zwłaszcza w gastronomii, więc trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Poniżej znajdziesz kilka danych, które mogą choć trochę rozjaśnić ci sytuację. Pamiętaj, że mają one charakter orientacyjny i faktyczne stawki mogą różnić się od tych podanych w dalszej części artykułu.
Ile zarabia kucharz - 2021 rok, czyli najbardziej aktualne dane
Ile zarabia kucharz według danych ze stycznia tego roku? Otóż średnia pensja wynosi obecnie 3 480 zł brutto, co w przeliczeniu na kwotę netto daje 2 541 zł. Kwota ta dotyczy 50% ankietowanych - aż 25% z nich zarabia mniej i dokładnie tyle samo osób może liczyć na wyższe wynagrodzenie.
Ile zarabia kucharz na godzinę? 2021 to rok, w którym średnia stawka godzinowa wynosi nieco więcej niż w poprzednim, bo 21,75 zł brutto. Warto mieć na uwadze fakt, że zarobki uzależnione są od kilku czynników, w tym wykształcenia, stażu pracy, wielkości firmy i województwa.
Niektórzy kucharze mogą liczyć na świadczenia pozapłacowe, jednak wciąż jest to niewielki odsetek. Zaledwie 11% ma zapewnione ubezpieczenie na życie, 18% korzysta z dofinansowania posiłków, a 14% ma zagwarantowane zniżki na firmowe produkty lub usługi.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Ile zarabia kucharz w restauracji?
Zastanawiasz się, ile zarabia kucharz w restauracji? Dużo zależy od jego doświadczenia i wielkości firmy, która go zatrudnia. Nie ulega wątpliwości, że stawki w barze mlecznym różnią się od tych oferowanych w renomowanych lokalach czy pięciogwiazdkowych hotelach.
Sytuacja wygląda nieco inaczej w przypadku popularnych restauracji fast food, w których posiłki przygotowywane są z półproduktów. Pensja na start dla każdego to około 2 100 zł netto, jednak z biegiem czasu - wraz z nabywaniem doświadczenia - może ona sukcesywnie wzrastać.
Ile zarabia kucharz na godzinę? 2021 to rok, w którym po raz kolejny podniesiono minimalną stawkę godzinową. Obecnie wynosi ona 18,30 zł i zgodnie z obowiązującym prawem nie powinieneś zarabiać mniej, nawet jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z gastronomią.
Ile zarabia kucharz na statku?
Wynagrodzenie kucharza pokładowego jest zdecydowanie wyższe od tych oferowanych w przeciętnych lokalach gastronomicznych. Wynika to przede wszystkim ze specyfiki jego pracy - taki kucharz pracuje w trudniejszych warunkach i zazwyczaj musi być dyspozycyjny nawet w godzinach nocnych.
Zatem ile zarabia kucharz na statku? W trakcie luksusowych rejsów jego zarobki sięgają nawet kilkunastu tysięcy złotych miesięcznie. Warto jednak pamiętać, że nierzadko ma on do czynienia z bardzo wymagającymi klientami, przed którymi musi wykazać się szczególnymi umiejętnościami kulinarnymi.
Ile zarabia kucharz w wojsku?
Myśląc o posiłkach w wojsku, masz przed oczami żołnierzy pałaszujących grochówkę? Choć zupa ta nie straciła na popularności, wojskowi kucharze nie ograniczają się jedynie do niej. Kuchnia w wojsku jest dzisiaj bardziej wyrafinowana, a stołówka często przypomina restaurację.
Ile zarabia kucharz w wojsku? Jako że pojawiło się tutaj miejsce na eksperymentowanie i serwowanie bardziej wymyślnych dań, niektórzy kucharze wojskowi mają zarobki porównywalne do tych w tradycyjnej restauracji. Do tego dochodzą dodatkowe benefity.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Ile zarabia kucharz na weselach?
Praca na weselach często traktowana jest jako dorywcze zajęcie i choć odbywa się jedynie w weekendy, można w niej naprawdę nieźle zarobić. Wesela odbywają się regularnie, więc niektórzy mogą liczyć na stałe dodatkowe źródło dochodu.
Ile zarabia kucharz na weselach? Na rynku obowiązują bardzo różne stawki. Zależą one w dużym stopniu od umiejętności gotującego - młodzi coraz częściej stawiają na unikatowe menu, a jak wiadomo, smaczne jedzenie to podstawa udanej imprezy i zadowolenia gości.
Dobry kucharz weselny potrafi udzielić cennych rad, a nawet umożliwia zainteresowanym degustację kilku potraw ze swojego menu. Osoby polecane przez organizatorów wesel mają zapewniony stały napływ klientów, co w konsekwencji daje im dochód sięgający nawet kilku tysięcy złotych miesięcznie.
Ile zarabia kucharz śniadaniowy?
Kucharze śniadaniowi najczęściej zatrudniani są w kawiarniach i w hotelach. Jak sama nazwa wskazuje, do ich głównych obowiązków należy przygotowywanie śniadań, włączając w to hotelowe bufety.
Ile zarabia kucharz śniadaniowy? Według aktualnych ogłoszeń o pracę stawki znacznie się między sobą różnią. Okazuje się, że kucharz bez większego doświadczenia zarabia średnio 18 zł/h, podczas gdy ten pracujący w renomowanym hotelu może liczyć na stawkę godzinową w wysokości 29 zł/h.
Ile zarabia kucharz sushi?
Zarobki kucharza w japońskiej restauracji są nieco wyższe od średniej krajowej. Sushi masterzy wynagradzani są według różnych kryteriów - w większości rozliczani są za stawkę godzinową lub dniówkę, natomiast znacznie rzadziej mogą liczyć na stałą pensję. Ile zarabia kucharz sushi? Średnie zarobki na tym stanowisku wynoszą od 3 000 do 6 000 zł brutto, w zależności od miasta.
Ile zarabia dobry kucharz za granicą?
Wielu utalentowanych polskich kucharzy znajduje zatrudnienie za granicą. Najczęściej wybieranym kierunkiem są Niemcy, zwłaszcza ich zachodnia część. Ile zarabia kucharz w tym kraju? Podobnie jak w Polsce, zarobki różnią się między sobą w zależności od regionu.
Praca w niemieckiej gastronomii nie należy do tych najlepiej opłacanych, jednak są to często wyższe kwoty niż w kraju nad Wisłą. W Saksonii można liczyć na średnią pensję w wysokości 1 627 euro, podczas gdy w Badenii-Wirtembergii wynosi ona ok. 2 260 euro miesięcznie.
Zobacz także: