Ciasta na Boże Narodzenie

Tajemnicze czerwone ziarenka, na punkcie których oszalał cały świat. Czym są jagody goji i w jaki sposób włączyć je do codziennej diety?

Fot. 123RF/Picsel

Chociaż w Polsce jagody goji stały się hitem dopiero kilka lat temu, w azjatyckiej medycynie naturalnej były wykorzystywane już 2500 lat temu. Dzięki nim leczono wiele przykrych dolegliwości, począwszy od reumatyzmu, a na podniesionym ciśnieniu kończąc. Nic więc dziwnego, że do tych niepozornych owoców przylgnęła łatka superżywności. Jeśli przyjrzycie się ich właściwościom, przekonacie się, że w pełni zasługują na to miano.

1. Polecane cukrzykom

Jagody goji mogą stać się ważnym elementem diety wszystkich osób chorych na cukrzycę. Wielokrotnie powtarzane badania wykazały, iż zawarty w nich kompleks LBP zmniejsza hiperglikemię oraz insulinoodporność. Co więcej, substancje zawarte w jagodach goji zwiększają wychwytywanie glukozy w tkankach obwodowych.

2. Obniżą poziom złego cholesterolu we krwi

Zawarte w jagodach goji substancje mogą okazać się bezcennym sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem. Badania wykazały, iż obecne w tych owocach β-sitosterol oraz kompleks LBP, doskonale obniżają poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. W ten sposób mogą nas ustrzec przed wieloma, groźnymi chorobom serca oraz układu krwionośnego.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

3. Wsparcie dla oczu

Z pewnością słyszeliście o dobroczynnym wpływie marchewki na nasz wzrok. Wszystko to za sprawą karotenoidów, których znaczne ilości znajdziemy również w jagodach goji. Co więcej, owoce te zawierają cenną luteinę, która usuwa z naszego organizmu wolne rodniki oraz chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami, w tym także tymi spowodowanymi promieniowaniem UV. Ponadto, substancje zawarte w jagodach goji mogą chronić nas przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
4. Dobroczynny wpływ na wątrobę

Azjatycka medycyna ludowa już od dawna wiedziała o pozytywnym wpływie jagód goji na wątrobę. Dzisiejsze badania zdają się tylko potwierdzać tę wiedzę. Okazuje się, iż owoce te powinny uwzględnić w swojej dietę osoby, które lubią zjeść tłusto. Substancje zawarte w jagodach goji, niwelują nieprzyjemne skutki takiej diety oraz zapobiegają uszkodzeniom wątroby.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pampuchy drożdżowe na parze z farszem

Dzisiaj następne danie bardzo szybkie i bardzo smaczne składające się z kilku...

Odsłon: 364

>60 min
6
Pieczywo Chleb pszenny na zakwasie

Dzisiaj proponuje chleb na zakwasie, ale zakwasie suchym kupionym w sklepie....

Odsłon: 300

>60 min
6
>60 min
5
Pieczywo Bułka drożdżowa kwiatek.

Bardzo smaczne bułeczki drożdżowe w kształcie kwiatka, posypane makiem, rozdr...

Odsłon: 38

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4
Informacje Święta z twistem – vege specjały, które przekonają nawet mięsożerców

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb,...

3
Informacje Świąteczna odyseja wśród pierogowych smaków

Choć pierogi to wigilijna klasyka, nikt nie powiedział, że nie można wprowadzić do nich odrobiny nowoczesności. Nic nie stoi więc na przeszkodzie,...

0