Fot. 123RF/Picsel
Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację.
Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z anemią. Jedząc wątróbkę dostarczycie do organizmu potężną dawkę białka, witamin z grupy B, żelaza oraz cynku, niezbędnych dla jego prawidłowej pracy.
Podczas przyrządzania wątróbki warto pamiętać, by posolić ją pod sam koniec gotowania. W przeciwnym razie stanie się gorzka i bardzo twarda. Delikatne mięso uzyskamy również, mocząc wątróbkę w mleku. Chcąc mieć pewność, że każdy z naszych domowników zje ją ze smakiem, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy, które zawsze zagwarantują wam sukces kulinarny. Gdzie ich szukać? Oczywiście na Smakerze! W końcu dla naszych użytkowników nie ma zadań niemożliwych.
Fot. Leopard28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zacznijmy od dobrze wszystkim znanej klasyki. Wątróbka i jabłko to naprawdę bardzo zgrany duet, który bardzo często gości na naszych stołach. Jeśli dotąd nie mieliście okazji go spróbować, warto nadrobić zaległości.
Fot. Jolanecia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nasza użytkowniczka poleca w tym przepisie pieczarki, ponieważ bez trudu dostaniemy przez cały rok. Jeśli jednak z znajdziecie w swojej kuchni samodzielnie zebrane grzyby leśne, takie jak np. podgrzybki lub borowiki, śmiało po nie sięgnijcie.
3. Smażona wątróbka z karmelizowaną cebulą
Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto kolejny, bardzo tradycyjny sposób na podanie wątróbki. Karmelizowana cebulka to wyjątkowo smaczny dodatek do tego rodzaju mięsa - nadaje mu wyjątkowy aromat oraz sprawia, że nigdy nie będzie gorzka.
4. Wątróbka drobiowa zapiekana w boczku
Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mogłoby się wydawać, że wątróbka to prosty składnik, którego raczej nie serwujemy w czasie eleganckich spotkań. Tymczasem nasz użytkownik udowadnia, iż przy odrobinie wysiłku możemy zmienić ją w bardzo wyrafinowaną przekąskę.
5. Roladki drobiowe z wątróbką
Fot. MP3-ka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli lubicie różnego rodzaju rolady i roladki, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Osoby, które do tej pory omijały potrawy z wątróbką szerokim łukiem nawet nie zorientują się, że ją jedzą.
6.Krokiety z wątróbką i papryką
Fot. Marek123 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Krokiety zwykle serwujemy z nadzieniem grzybowym lub kapuścianym. A co powiecie na farsz wątróbkowy? Będzie fantastycznym urozmaiceniem potrawy, którą lubią niemal wszyscy.
Fot. Gosiawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W ostatnim czasie bardzo popularną przekąską stały się suszone śliwki zawijane w boczek. A co powiecie na inną wersję tego dania, w której główną rolę odgrywa wątróbka? Gwarantujemy, że będzie to hit każdego przyjęcia.
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto bardzo prosty sposób na przekonanie do wątróbki osób, które do tej pory za nią nie przepadały. Jeśli poeksperymentujecie z dodatkami, być może nawet nie domyślą się, że jedzą niezbyt lubiane kawałki mięsa.