Uczta Smaków - Czas na Wielkanoc

Jak gotować wątróbkę?

Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek.

Fot. 123RF/Picsel

Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację.

Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z anemią. Jedząc wątróbkę dostarczycie do organizmu potężną dawkę białka, witamin z grupy B, żelaza oraz cynku, niezbędnych dla jego prawidłowej pracy.

Podczas przyrządzania wątróbki warto pamiętać, by posolić ją pod sam koniec gotowania. W przeciwnym razie stanie się gorzka i bardzo twarda. Delikatne mięso uzyskamy również, mocząc wątróbkę w mleku. Chcąc mieć pewność, że każdy z naszych domowników zje ją ze smakiem, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy, które zawsze zagwarantują wam sukces kulinarny. Gdzie ich szukać? Oczywiście na Smakerze! W końcu dla naszych użytkowników nie ma zadań niemożliwych.

 

1. Wątróbka z jabłkami

Wątróbka z jabłkami

Fot. Leopard28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zacznijmy od dobrze wszystkim znanej klasyki. Wątróbka i jabłko to naprawdę bardzo zgrany duet, który bardzo często gości na naszych stołach. Jeśli dotąd nie mieliście okazji go spróbować, warto nadrobić zaległości.

 

2. Wątróbka z grzybami

Wątróbka z grzybami

Fot. Jolanecia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nasza użytkowniczka poleca w tym przepisie pieczarki, ponieważ bez trudu dostaniemy przez cały rok. Jeśli jednak z znajdziecie w swojej kuchni samodzielnie zebrane grzyby leśne, takie jak np. podgrzybki lub borowiki, śmiało po nie sięgnijcie.

 

3. Smażona wątróbka z karmelizowaną cebulą

Smażona wątróbka z karmelizowaną cebulą

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto kolejny, bardzo tradycyjny sposób na podanie wątróbki. Karmelizowana cebulka to wyjątkowo smaczny dodatek do tego rodzaju mięsa - nadaje mu wyjątkowy aromat oraz sprawia, że nigdy nie będzie gorzka.

 

4. Wątróbka drobiowa zapiekana w boczku

Wątróbka drobiowa zapiekana w boczku

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mogłoby się wydawać, że wątróbka to prosty składnik, którego raczej nie serwujemy w czasie eleganckich spotkań. Tymczasem nasz użytkownik udowadnia, iż przy odrobinie wysiłku możemy zmienić ją w bardzo wyrafinowaną przekąskę.

 

5. Roladki drobiowe z wątróbką

Roladki drobiowe z wątróbką

Fot. MP3-ka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli lubicie różnego rodzaju rolady i roladki, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Osoby, które do tej pory omijały potrawy z wątróbką szerokim łukiem nawet nie zorientują się, że ją jedzą.

 

6.Krokiety z wątróbką i papryką

Krokiety z wątróbką i papryką

Fot. Marek123 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Krokiety zwykle serwujemy z nadzieniem grzybowym lub kapuścianym. A co powiecie na farsz wątróbkowy? Będzie fantastycznym urozmaiceniem potrawy, którą lubią niemal wszyscy.

 

7. Zakąska z wątróbki

Zakąska z wątróbki

Fot. Gosiawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W ostatnim czasie bardzo popularną przekąską stały się suszone śliwki zawijane w boczek. A co powiecie na inną wersję tego dania, w której główną rolę odgrywa wątróbka? Gwarantujemy, że będzie to hit każdego przyjęcia.

 

8. Pasta z wątróbki

Pasta z wątróbki

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto bardzo prosty sposób na przekonanie do wątróbki osób, które do tej pory za nią nie przepadały. Jeśli poeksperymentujecie z dodatkami, być może nawet nie domyślą się, że jedzą niezbyt lubiane kawałki mięsa.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szybka babka marmurkowa

Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...

Odsłon: 6766

15 min
22
Wędliny Domowa wędlina

Domowa wędlina jest najlepsza

Odsłon: 149

>60 min
0
>60 min
1
Dania główne Żeberka pieczone

mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...

Odsłon: 37

>60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Sposoby na idealny biszkopt - wyrośnie, nie pęknie, nie będzie zakalca

Biszkopt to jeden z podstawowych składników wielu ciast i tortów. Jednak czasem nie wyrośnie, pęknie, opadnie lub po prostu będzie zakalcem. Sprawd...

10
Informacje Pomaga na mocny kaszel, przy grypie i zapaleniu oskrzeli. Jak zrobić syrop z chrzanu?

Okres Wielkanocy to moment, kiedy niemal w każdej polskiej kuchni pojawia się chrzan. Możesz wykorzystać go nie tylko do przygotowywania chrzanowyc...

9
Informacje Najzdrowszy chleb na świecie. Biblijny chleb Ezechiela to samo zdrowie, nie zawiera cukru

Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące i pięknie pachnące pieczywo. Jeśli dodatkowo jest zdrowe i pełne wartościowych składników odżywczych, to...

9
Informacje Zalewajka wraca do łask. Zupa naszych babć nie tylko na Wielkanoc

Zalewajka to najprostsza, a zarazem niezwykle sycąca zupa. Bez wątpienia ma bogatą historię i jest mocno zakorzeniona w kuchni polskiej. Swoją popu...

17