Spis treści:
Jak sprawdzić, czy imbir jest świeży?
Robert Makłowicz, w jednym z odcinków swojego internetowego programu kulinarnego, przygotowywał dania kuchni azjatyckiej. Podczas przyrządzania ryby z rusztu, zachęcił widzów do „podkręcenia" jej smaku i stworzenia naprawdę sycącej i aromatycznej potrawy.
Jak stwierdził kucharz, taki posiłek zaserwowano mu kiedyś w Malezji, a dzięki dokładnej obserwacji gotującego, może go teraz odwzorować. Makłowicz zapowiedział prawdziwą podróż kulinarną do Azji. Właśnie dlatego sięgnął po imbir, który jest jednym z podstawowych składników wielu dań tamtego regionu. Nie tylko świetnie rozgrzewa, ale wspiera odporność i działa prozdrowotnie na cały organizm.

Choć czasem w sklepie widać, że imbir jest już wyschnięty i zasuszony, to niestety zdarza się też, że dopiero po jego przekrojeniu obserwujemy, że nie jest najlepszej jakości. Jak sprawdzić, czy imbir jest świeży? Robert Makłowicz, z niewielkim zawstydzeniem, zdradził swój sposób. Opowiedział, że w sklepie podchodzi do półki z korzeniami i palcem odrywa kawałek skórki. W ten sposób może przetestować, czy imbir jest pod spodem wilgotny, czy już zaczyna wysychać.
Zobacz, co dokładnie powiedział podróżnik kulinarny:
Jaki imbir kupować?
W sklepie powinieneś szukać korzeni, które są jędrne, pachnące i suche z zewnątrz, ale wciąż wilgotne w środku. Wybierz ten imbir, który pachnie i ma jasnobrązową skórkę bez żadnych przebarwień. Korzeń powinien być też twardy na całej długości i nie być pomarszczony.
Dlaczego nie powinno się kupować suchego imbiru? To właśnie w olejku eterycznym, który odpowiada za piękny i intensywny zapach korzenia, zawarte są drogocenne składniki odżywcze. Odpowiadają m.in. za właściwości kojące, rozgrzewające, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz za wzmacnianie odporności.
Jak przechowywać imbir?
Gdy już kupisz korzeń, przechowuj go w zimnym miejscu. Lepiej nie obieraj ze skórki, bo może szybciej spleśnieć lub się wysuszyć. Odkrój tylko tyle, ile potrzebujesz do przygotowania danej potrawy. Resztę schowaj w lodówce, najlepiej w woreczku lub pojemniku. Mniejsza ilość tlenu spowolni dojrzewanie rośliny, dlatego będziesz się nią cieszyć znacznie dłużej.
Choć test Roberta Makłowicza jest dość niestandardowy, to na pewno pozwala mu wybrać najlepszy okaz ze sklepu. Jaki imbir kupować? Już teraz wiesz, że możesz też ocenić korzeń z zewnątrz, żeby mieć większe szanse na zdobycie upragnionego i zdrowego egzemplarza.
Zobacz także:
Rosół zyska lepszy smak i aromat. Jedna zmiana robi wielką różnicę »
Te objawy zdradzą, czy należy już zbijać gorączkę. Większość robi to źle »
Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Mało kto zna jej prawdziwą rolę »