Spis treści:
Mrożenie to jeden z najzdrowszych sposobów konserwowania i przechowywania żywności, powoduje znikome utraty substancji odżywczych. Warzywem, które bez obawy można mrozić jest fasolka szparagowa. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C i E oraz beta-karotenu, a także minerałów, magnezu, fosforu czy potasu.
Jedzenie fasolki pomaga regulować ciśnienie krwi, wpływa także korzystnie na pracę układu nerwowego. Co więcej, obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi oraz chroni organizm przed miażdżycą. Ponadto fasolka szparagowa jest niskokaloryczna, dzięki czemu bez obaw mogą jeść ją osoby na diecie odchudzającej. Zastanawiasz się, w jaki sposób mrozić fasolkę szparagową? Oto kilka prostych sposobów.

Sprawdź także: Domowy "botoks w płynie" za niecałe 10 zł. Dietetyczka podaje recepturę
Jak mrozić fasolkę szparagową?
Przed mrożeniem fasolki szparagowej należy ją dokładnie umyć i osuszyć, warto odciąć od niej również końcówki. Fasolka szparagowa mrożona na surowo zachowa najwięcej wartości odżywczych. Należy także zaopatrzyć się w woreczki strunowe lub plastikowe pojemniki odpowiednie do przechowywania żywności w niskiej temperaturze.
Fasolka szparagowa na zimę – sposoby
Niektóre osoby przed zamrożeniem fasolki blanszują ją, czyli zanurzają we wrzącej wodzie z solą i łyżeczką cukru na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund, a następnie na chwile wkładają ją do zimnej wody, można dorzucić do niej również kostki lodu. Wówczas po ugotowaniu zachowuje pożądaną chrupkość.
Inną poradą, którą warto mieć na uwadze podczas gotowania mrożonej fasolki jest dolanie do wody mleka. Ten zabieg ma zredukować goryczkę oraz poprawić smak fasolki. Jeżeli mrożona fasolka będzie nam potrzebna do zup jarzynowych, warto również pokroić ją na mniejsze kawałki.
Warto wspomnieć również o tym, że innym sposobem na zachowanie świeżości fasolki jest przygotowanie jej w słoiku. Ten patent idealnie sprawdzi się zimą.
Fasolka zamknięta w słoiku

Fasolka zamknięta w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fasolka szparagowa ze słoika

Fasolka szparagowa ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, facebook.pl
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »
Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »
Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »