Fot. 123RF/Picsel
Przygotowując się do kryzysowej sytuacji, Polacy zaczęli gromadzić całkiem sporo porudktów żywnościowych. Część z nich (np. makarony lub kasze) możemy bez trudu przechować w domowej spiżarni lub półkach kuchennych. Jednak co zrobić w przypadku mięsa, warzyw i owoców?
Z pomocą może nam przyjść zamrażalnik. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze jest to dobry sposób na zachowanie świeżości naszego jedzenia. Co więcej, powinniśmy pamiętać, że zamrażalnik nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego produkty także mogą się zepsuć. Wykorzystajcie nasz praktyczny przewodnik po mrożeniu, a z pewnością unikniecie kulinarnej katastrofy.
Jak prawidłowo mrozić jedzenie?
Proces mrożenia jest bardziej skomplikowany, niż mogłoby się wydawać i nie ogranicza się jedynie do wrzucenia wybranych produktów na dno zamrażalnika. Niezwykle istotnym jest odpowiednie przygotowanie naszych mrożonek. Warzywa i owoce należy dokładnie umyć, ale musimy również uważać, aby nie nasiąkły nadmiernie wodą. Niektóre produkty możemy obrać ze skórki. W tej grupie znajdują się m.in. gruszki, jabłka, brzoskwinie, pomarańcze oraz większość warzyw. Pamiętajcie też, że koniecznym jest usunięcie większych pestek oraz gniazd nasiennych z owoców, które je posiadają. Większe owoce (jabłka, brzoskwinie i gruszki) oraz niemal wszystkie warzywa, możemy zblanszować, dzięki czemu ułatwimy sobie ich obróbkę w przyszłości.
Najwygodniej będzie, jeśli przed zamrożeniem odpowiednio poporcjujecie mięso oraz warzywa i owoce. W ten sposób unikniecie konieczności rozmrażania wszystkich zapasów, których nie będziecie w stanie zjeść na jeden raz.
Pamiętajmy o tym, że powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na to co mrozimy, ale także w czym to robimy. Stosujmy jedynie torebki, które dobrze znoszą niskie temperatury i nadają się do przechowywania żywności. Popularne, foliowe woreczki lub reklamówki przepuszczają zapachy oraz pękają przy ujemnych temperaturach, przez co przestają chronić nasze mrożonki.
Aby uchronić warzywa i owoce przed sklejaniem się, warto je wstępnie zamrozić rozłożone równo na tacce, a dopiero potem przełożyć do opakowań. Podobnie powinniśmy postępować w przypadku ziół.
Czego nie należy mrozić?
Przystępując do mrożenia, powinniście koniecznie pamiętać, iż nie wszystkie produkty się do tego nadają. W tym gronie znajdują się przede wszystkim produkty zawierające bardzo dużo wody, takie jak sałata, seler naciowy, rzodkiewki lub ogórki. Po rozmrożeniu zupełnie stracą swoją konsystencję oraz smak. Rozmrożony jogurt, śmietana lub majonez się zwarzy, więc ich przechowywanie w ujemnych temperaturach również mija się z celem. Jeśli włożycie do zamrażalnika jajka w skorupkach istnieje zagrożenie, że zwiększając swoją objętość podczas zamarzania, po prostu wybuchną. Mrożenie szkodzi również miękkim serom, takim jak ricotta lub twaróg, dlatego one także nie powinny być wkładane do zamrażalnika.
W trosce o nasze zdrowie nie powinniśmy ponownie zamrażać gorących dań ani produktów, które zostały już rozmrożone. Jest to prosty sposób na nabawienie się przykrego w skutkach zatrucia pokarmowego, gdyż w takich produktach łatwo namnażają się groźne dla zdrowia bakterie.
Jak długo wytrzymają mrożonki?
O produktach, które włożyliśmy do zamrażalki, możemy łatwo zapomnieć. W końcu zimno chroni je przed zepsuciem, więc nie nagli nas czas. Niestety, nie jest to do końca prawdą. Tak jak wszystkie produkty spożywcze, także mrożonki mają określony czas przechowywania. W niektórych przypadkach jest on dłuższy, w innych nieco krótszy, jednak nigdy nie jest to wieczność.
Tak więc zioła możemy przechowywać w zamrażalce zaledwie 3- 4 miesiące. W przypadku większości owoców czas ten wydłuża się do 12 miesięcy. Tyle w naszych lodówkach wytrzymają zamrożone truskawki, wiśnie, agrest, porzeczki, gruszki, jagody oraz maliny. Warto jednak pamiętać, że wyjątek od tej reguły stanowią cytrusy, które bez szwanku wytrzymają zaledwie 3 miesiące.
Warzywa mają podobną trwałość do owoców - większość z nich wytrzyma w zamrażalniku około roku. Nieco krócej powinniśmy mrozić pory (6 miesięcy), paprykę (7 miesięcy) oraz marchewkę (9 miesięcy).
Jeśli chodzi o mięsa i ryby, najdłużej możemy mrozić wołowinę (od 10 do 12 miesięcy). Pół roku w zamrażalniku wytrzyma wieprzowina, cielęcina 8, a drób około 10 miesięcy. Nieco krócej mrozimy ryby (w zależności od gatunku od 5 do 7 miesięcy) oraz gotowane mięsa (od 4 do 6 miesięcy). Najmniej czasu w naszych zamrażalnikach mogą spędzić tłuste mięsa oraz podroby - ok. 3 miesięcy.