Najlepsze przepisy na ogórki

Jak oddzielić białko od żółtka? Już nigdy nie będziesz mieć z tym problemów

Wiele przepisów z użyciem jajek wymaga precyzyjnego oddzielenie białka od żółtka. Dokładność w tej kwestii jest szczególnie istotna w przypadku deserów oraz domowych wypieków. Istnieje kilka sposobów na to, jak oddzielić białko od żółtka. Który z nich jest jednak najskuteczniejszy?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Osoby doświadczone w kulinarnych podbojach, z pewnością stwierdzą, że w oddzielaniu białka od żółtka nie ma nic trudnego. Jeśli jednak dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z gotowaniem, możesz mieć z tym niemały problem. Żółtko, które dziwnym trafem rozpadło się, wpadając do miski z białkiem lub pływające odłamki skorupek jajka, zdarzyły się niemal każdemu nowicjuszowi. Aby uniknąć takich wypadków, warto poznać kilka sprawdzonych sposobów.

Przelewanie przez skorupki

To niewątpliwie jedna z najpopularniejszych metod na oddzielanie białka od żółtka, chętnie stosowana przez nasze mamy i babcie. Na początku warto przygotować dwa naczynia, w których umieścimy białka i żółtka. Następnie wystarczy delikatnie uderzyć jajkiem o brzeg naczynia, tak by mniej więcej w połowie powstało pęknięcie. Kolejnym krokiem będzie rozdzielenie skorupek palcami i przelanie białka do przygotowanego pojemnika, tak, by żółtko pozostało w skorupce.  

Wyłowienie żółtka dłonią

Ten sposób sprawdzi się u osób, które w kuchni nie boją się pobrudzić sobie rąk. Wystarczy jedynie wbić jajko na dłoń umieszczoną nad naczyniem, np. miską, po czym poruszać nią w ten sposób, by białko przelało się przez palce, a żółtko pozostało na dłoni. Jeśli zdecydujesz się na tę metodę, przed przystąpieniem do gotowania nie zapomnij o dokładnym umyciu rąk!

Oddzielenie żółtka od białka za pomocą lejka

Jak najszybciej i najprościej oddzielić białko jajka od żółtka? Użyj lejka. Wystarczy wbić jajko do lejka, podstawiając pod niego naczynie, do którego przeleje się białko. Gotowe! Sposób idealny dla leniuchów.

Plastikowa butelka

Wbij jajko do płaskiego naczynia, przyłóż do żółtka plastikową butelkę, lekko naciśnij, a następnie rozluźniając uścisk, zassij żółtko. Ta metoda, z pewnością przypadnie do gustów wszystkim kochającym sztuczki i triki.

Kromka chleba do oddzielania żółtka od białka, czyli hit z Tik-Toka

Filmik z niecodzienną kuchenną sztuczką z kromką chleba w roli głównej jakiś czas temu zrobił prawdziwą furorę na Tik-Toku. W krótkim filmiku pokazano, że do precyzyjnego oddzielenia białka od żółtka wystarczy potrzeć opuszkami palców o kromkę chleba, by następnie chwycić żółtko i przenieść je do innego naczynia.  Zdecydujesz się przetestować tę metodę w swojej kuchni?

Separator do żółtek, czyli sprzęt dla gadżeciarzy

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które posiadają kuchenny gadżet do niemal każdej czynności, koniecznie musisz zaopatrzyć się w separator do żółtek. Proste urządzenie, które najtrudniejszą robotę wykona  za ciebie. Wystarczy wbić jajko na separator umieszczony na szklance, aby uzyskać precyzyjnie rozdzielone żółtko od białka.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak wykorzystać białka, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników. 

1. Bezy

 Bezy Zobacz przepis

Sposób na wykorzystanie białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Biszkopty

 Biszkopty Zobacz przepis

Sposób na wykorzystanie białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Sernik z białkiem

 Sernik z białkiem Zobacz przepis

Sposób na wykorzystanie białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Omlet cesarski

 Omlet cesarski Zobacz przepis

Sposób na wykorzystanie białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Mini beziki

 Mini beziki Zobacz przepis

Sposób na wykorzystanie białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz także:

Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »

Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »

Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1717

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 102

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 259

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26