Jak orzechy wpływają na serce?

Naukowcy maja dobra wiadomość dla wszystkich osób, lubiących orzechy. Najnowsze badania wskazują, że ich zjadanie może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób.

Fot. 123RF/Picsel

W ostatnim czasie wielu naukowców zainteresowało się wpływem orzechów na nasze zdrowie. Niektórzy starają się ich unikać ze względu na zawarte w nich tłuszcze, które mogłyby zaszkodzić naszej sylwetce. Okazuje się jednak, że jest to duży błąd, gdyż orzechy (a zwłaszcza te, rosnące na drzewach) nie są zbiorem pustych kalorii, a najprawdziwsza skarbnicą wielu substancja odżywczych.

Szczególną uwagę naukowców, zwróciły popularne w Polsce orzechy włoskie. Pozytywne skutki ich spożywania zaobserwowano znacznie częściej, niż w przypadku innych orzechów. Co bardzo ważne, badania jednoznacznie wskazały, że obniżają one ryzyko wystąpienia groźnych chorób sercowo-naczyniowych.

Włączenie orzechów do diety, w zaskakujący sposób wpływa na zredukowanie poziomu złego cholesterolu (spadek nawet o 15%) oraz trójglicerydów we krwi. Ponadto, zawarte w nich substancje, sprzyjają obniżeniu ciśnienia. W efekcie, dzięki włączeniu orzechów do diety, możemy uchronić się przed chociażby zawałem serca, udarem mózgu, czy też miażdżycą.

Swój dobroczynny wpływ na nasze zdrowie orzechy zawdzięczają obecności wielu witamin, minerałów protein oraz zdrowych tłuszczów. Spośród nich najcenniejsze wydają się kwasy α-linolenowe, które pomagają leczyć arytmię, łagodzą stany zapalne oraz pomagają w udrażnianiu tętnic. Aby nasze serce było bezpieczne, powinniśmy zjadać około 8 orzechów włoskich dziennie. Ponadto, orzechy dostarczą do naszego organizmu sporą dawkę błonnika i cennych protein, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.

Reklama

Okazuje się również, że dzięki orzechom możemy w łatwy sposób poprawić kondycję naszego mózgu. W tym wypadku, zdecydowanie najlepiej sprawdzą się zwykłe orzeszki ziemne. Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, dzięki któremu nasz mózg może prawidłowo się rozwijać. Co więcej, substancja ta zapobiega utracie zdolności poznawczych, w związku z czym o jej obecność w diecie powinny zadbać przede wszystkim osoby starsze. W orzeszkach znajdziemy wiele zdrowych tłuszczów oraz witaminę E, które wspomagają pracę mózgu.

Chcąc czerpać z tych produktów to co najlepsze, wystarczy zadbać, aby w naszej codziennej diecie pojawiła się nieduża garstka orzechów. Możemy potraktować ją jako prostą przekąskę lub dodatek np. do sałatki lub porannej owsianki. W przypadku badanych osób, naukowcy dostarczali im codzienną porcję orzechów, wahającą się od 5 do 100 gramów dziennie. Aby nie zniekształcić wyników eksperymentu, osoby biorące w nim udział zostały poproszone o przestrzeganie swojej zwyczajowej diety i jedzenie tego, na co mają ochotę.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 125

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 55

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2