Spis treści:
- Jakie właściwości ma kardamon?
- Co daje picie kawy z kardamonem?
- Ile dodaje się kardamonu do kawy?
- Kto nie powinien pić kawy z kardamonem?
Przyprawy korzenne są łatwo dostępne w sklepach - najczęściej w formie mielonej. Można jednak też kupić korę cynamonu, laskę wanilii czy gwiazdkę anyżu, które mają jeszcze więcej aromatu. Również kardamon występuje w dwóch postaciach - mielonej i oczyszczonego ziarna. Przyprawę warto dodać do kawy, aby podkręcić jej właściwości i wartości odżywcze. Co daje picie kawy z kardamonem? I kto, mimo jej korzystnego działania, nie powinien po nią sięgać?
Sprawdź także: Koktajl z siemienia lnianego na płaski brzuch. Najlepiej wypić wieczorem
Jakie właściwości ma kardamon?
W kardamonie ukryty jest olejek eteryczny, który odpowiada za jego intensywny zapach i smak. Dostarcza organizmowi witamin C i tych z grupy B oraz wiele minerałów, w tym żelazo, wapń, potas, magnez, cynk i fosfor. Przyprawa to źródło błonnika pokarmowego. Pół łyżeczki zmielonego kardamonu, czyli ok. dwóch gramów, to nieco powyżej sześciu kalorii.
Co daje picie kawy z kardamonem? Ze względu na bogactwo wartości odżywczych, również właściwości przyprawy wpływają korzystnie na zdrowie. Nie tylko rozgrzewa ona organizm od środka, ale też wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego tak świetnie pomaga w przypadku infekcji. Kawa z kardamonem pomoże też przy nieświeżym oddechu. Co więcej, stanowi naturalny afrodyzjak, ale również specyfik na problemy trawienne i dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Jakie właściwości ma kardamon? Działa wspierająco przy diecie odchudzającej. Przyspieszy metabolizm, pobudzając wydzielanie soków trawiennych, a w konsekwencji świetnie oczyści organizm z toksyn. To jednak nie wszystkie zalety picia kawy z kardamonem.
Co daje picie kawy z kardamonem?
Połączenie właściwości kardamonu i kawy wypada naprawdę korzystnie. Zarówno przyprawa, jak i pobudzający napój to skarbnice antyoksydantów, które mogą zminimalizować ryzyko zawałów i uregulować zbyt wysoki poziom cholesterolu. Co daje picie kawy z kardamonem? Jak twierdzą specjaliści z Florida A&M University w Tallahassee, kawa z kardamonem ma również duży potencjał przeciwnowotworowy. Wyniki badań zespołu naukowego pokazują, że jeden ze składników kardamonu - kardamonina - może niszczyć komórki rakowe w przypadku nowotworu piersi (typu TNBC). Wszystko za sprawą przeciwutleniaczy, które zawarte są w kawie oraz w przyprawie. Właśnie te substancje mają eliminować komórki rakowe.
Ile dodaje się kardamonu do kawy?
Kardamonu, jak każdej przyprawy korzennej, nie powinno używać się w nadmiarze. Ile dodaje się kardamonu do kawy, aby zyskała prozdrowotne właściwości i pomogła pozbyć się niechcianych kilogramów? Jeśli korzystasz z nasion, wystarczy, że rozetniesz cztery łupiny, wyjmiesz i zmielisz ziarenka, a następnie dodasz do dużej filiżanki z kofeinowym napojem. Jeśli używasz ziaren oczyszczonych - weź cztery i rozetrzyj w moździerzu, a w przypadku przyprawy już zmielonej - dodaj jej szczyptę lub pół łyżeczki. Nie przekraczaj jednak porcji złożonej z pełnej łyżeczki (dziennie), aby nie podrażnić układu pokarmowego.
Kto nie powinien pić kawy z kardamonem?
Choć właściwości kardamonu przemawiają za jego stosowaniem, to warto również poznać przeciwwskazania do jego spożywania. Kto nie powinien pić kawy z kardamonem? Skutki uboczne mogą odczuć przede wszystkim osoby z alergią na tę przyprawę lub inne przyprawy korzenne oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Niestety, nie mogą po nią sięgać też wszyscy chorujący na zapalenie błony śluzowej żołądka lub wrzody żołądka, aby nie podrażniać tego narządu i nie powodować zaostrzenia dolegliwości.
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Powinny na stałe zagościć na talerzu nadciśnieniowców. Pięć skutecznych produktów »
Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »
Uszczęśliw jelita prostym deserem. Robił prawdziwą furorę jeszcze w czasach PRL-u »