Fot. 123RF/Picsel
Cyrkowe szaleństwo
Popcorn stał się popularną przekąską na takich wydarzeniach jak widowiska, cyrki i miejskie jarmarki. Ludzie, którzy oglądali artystów, chrupali popcorn i przyglądali się cyrkowcom, którzy jeździli na monocyklu, eksperymentowali z ogniem lub rozśmieszali publikę w stroju kolorowego clowna. Prażoną kukurydzę przewożono w przenośnych wózkach, co pozwalało być przy różnych atrakcjach tego samego dnia. W kinach panował teatralny spokój i hałaśliwa przekąska nie była mile widziana w eleganckiej sali, wyłożonej dywanami. Szczególnie wtedy, gdy puszczano niemy film z muzyką graną na żywo. Wraz z pojawieniem się filmów dźwiękowych w 1927 r. pozwolono na obecność tej przekąski podczas seansu.
Skąd pochodzi popcorn?
Popcorn znany był już wiele lat temu przez Azteków, którzy uprawiali kukurydzę. Do sprzedaży trafił natomiast pod koniec XIX wieku, wtedy właśnie wynaleziono maszynę do popcornu. Na początku XIII w. popcorn dotarł do Indian z Ameryki Północnej. W Europie znalazł się z pomocą żeglarzy, którzy sprowadzili go zza oceanu w XVI w. Największy przełom nastąpił w 1885 r., kiedy do użytkowania trafiła maszyna do robienia prażonej kukurydzy. Autorem maszyny był cukiernik Charles Cretors z Chicago. Kuleczki kukurydzy podgrzewano w maśle i smalcu. Mechanizm został zaprezentowany szerszej publiczności na światowych targach w 1893 roku. Uznano, że to rewolucyjny produkt. Niestety, tej metody nie utrzymano w tajemnicy, ale firma The C. Cretors & Company do dzisiaj należy do czołowych producentów prażonej kukurydzy. Dziesięć lat później, w 1895 r., odbyła się pierwsza projekcja filmowa. Już wtedy został wynaleziony kinematograf przez braci Lumiere.
Jak zrobić kinową przekąskę?
Najłatwiej pójść do sklepu i zakupić gotową paczkę z popcornem. Na rynku znajdziesz różne wersje tej przekąski: słoną, karmelową, maślaną, a nawet serową i paprykową. Niestety, gotowy produkt nie należy do zdrowych. Prażoną kukurydzę najlepiej wykonać samemu! Popcorn, podobnie jak wszystkie dania smażone, można łatwo przypalić, jeżeli temperatura będzie za wysoka, a tłuszcz nieodpowiedni. W tym przypadku warto zdecydować się na masło klarowane, olej kokosowy lub oliwę. Do wysokiego garnka wlej odpowiednią ilość tłuszczu, podgrzej a następnie wrzucić ziarenka kukurydzy.
W tym czasie zmniejsz ogień, aby popcorn się nie przypalił. Garnek szczelnie przykryj pokrywką. Po chwili usłyszysz charakterystyczny stukot strzelających ziarenek o pokrywkę patelni. Kiedy przekąska będzie gotowa? Jeżeli częstotliwość uderzeń zmniejszy się do 1-2 co kilka sekund.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Sięgnij po specjalne dodatki i stwórz własne wersje smakowe!
Popcorn maślany - rozgrzej garnek i rozpuść dużą łyżkę masła klarowanego. Dodaj ziarna kukurydzy, aż pokryją prawie całą powierzchnię dna. Nakryj garnek pokrywką i poczekaj, aż ziarenka popcornu zaczną strzelać. Zmniejsz temperaturę. Na koniec dodaj soli himalajskiej do smaku.
Popcorn curry - dodaj do garnka ok. 150 g masła, 2 łyżeczki sproszkowanego curry oraz ok. 1/4 łyżeczki soli. Rozpuść masło i całość wymieszaj. Gdy masło zacznie się pienić, zestaw z ognia. Gotowy popcorn umieść w wysokiej misce i polej rozpuszczonym masłem z curry.
Popcorn serowy - w rondelku o grubym dnie rozpuść masło, ok. 2-3 łyżek. Dodaj do niego starty parmezan i odrobinę rozmarynu. Całość wymieszaj i dodaj do gotowego popcornu.
Popcorn karmelowy - przygotuj 100 g masła, pół szklanki cukru, 2 łyżki miodu i płaską łyżeczkę sody. Na patelni roztop masło, cukier i miód. Całość mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj sodę i energicznie wymieszaj ponownie i polej uprażony popcorn.
Maszynki do produkcji popcornu znajdziesz w sklepie Media Expert.