Jak poradzić sobie z poświątecznym przejedzeniem? 6 najlepszych sposobów

Poświąteczny czas jest trudny nie tylko dla naszych portfeli, ale i żołądków. Po uroczystościach rodzinnych, zabawie i biesiadowaniu przy suto zastawionych stołach, przyda nam się mały detoks. Oto 6 sposobów na poświąteczne przejedzenie.

Jak poradzić sobie z poświątecznym przejedzeniem? Jedz 6 produktów, które pomogą przy ociężałości żołądka | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Jak co roku obiecywałeś sobie, że podczas świątecznej biesiady zachowasz umiar i jak zwykle nic z tego nie wyszło? Budzisz się rankiem ociężały i przejedzony, z moralnym kacem, kompletnie nie wiedząc, jak pozbyć się tego okropnego uczucia? Podpowiadamy najskuteczniejsze sposoby na poświąteczne przejedzenie.

Sprawdź także: Koktajl odchudzający z aromatem. Pijesz z przyjemnością, boczki znikają

Jakie mogą być objawy przejedzenia? 

O przejedzenie nietrudno, gdy na stole pojawia się wiele pyszności i każdą należy przecież spróbować. Poświąteczna ociężałość żołądka dotyka większości Polaków. Jakie są najczęstsze objawy przejedzenia? Żadne z nich nie są zbyt przyjemne. Można do nich zaliczyć m.in.: 

  • ostry ból brzucha,
  • ociężałość żołądka,
  • wzdęcie brzucha,
  • mdłości i nudności, 
  • zgagę,
  • wymioty,
  • biegunkę,
  • wahania poziomu cukru,
  • zaburzenia lipidowe.

Sposoby na poświąteczne przejedzenie

Jak poradzić sobie z poświątecznym przejedzeniem? Przede wszystkim zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu. Wypijanie większej ilości wody, najlepiej z sokiem z cytryny poprawi twój metabolizm i pomoże w pozbyciu się toksyn z organizmu. Unikaj potraw tłustych, bogatych w białko, a jedz więcej warzyw korzennych, bogatych w antyoksydanty.

Warto także zrezygnować z kawy na rzecz zielonej herbaty oraz zadbać o aktywność fizyczną. Długie spacery lub proste, niezbyt forsowne ćwiczenia mogą zdziałać cuda. Aby efekty naszej pracy były lepiej widoczne, powinniśmy włączyć do naszej diety kilka składników, które przyspieszają nasz metabolizm oraz ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu.

Poznaj 6 skutecznych sposobów na poświąteczne przejedzenie:

1. Siemię lniane

Siemię lniane to przede wszystkim cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, dzięki którym obniżamy poziom złego cholesterolu, a podnosimy wskaźnik tego dobrego. W ten sposób możemy znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz zawałów serca. Istnieją badania, wskazujące, że nienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwnowotworowe oraz spowalniają starzenie się komórek naszego ciała.

2. Szpinak

Szpinak jest bogaty w potas, dzięki czemu regularne spożywanie go pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie i usprawnić pracę serca. Szpinak dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy pomaga również zapobiegać miażdżycy. Badania udowodniły, że szpinak zawiera betainę oraz cholinę, czyli związki chemiczne, które obniżają o 40 proc. zagrożenie zachorowania na raka płuc przez palaczy. Dodatkowo, tak jak wszystkie zielone rośliny, szpinak zawiera przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten, witamina C oraz luteina, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie komórek rakowych.

3. Imbir

O działaniu leczniczym imbiru Azjaci wiedzą już od wieków. Wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, a także leczy wzdęcia. Zjedzenie zaledwie trzech gramów imbiru powoduje, że nasza jama ustna jest odkażona i odświeżona. Zapobiega on również powstawaniu wrzodów oraz działa moczopędnie, więc pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Zdaniem japońskich naukowców imbir ułatwia trawienie tłuszczu i pobudza krążenie krwi, dzięki czemu przyspiesza spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Napar z imbiru lub przegryzienie plasterka tej przyprawy może odegrać ważną rolę w naszym noworocznym detoksie.

4. Ocet jabłkowy

Chociaż dla niektórych może zabrzmieć to nieco dziwnie, jednak udowodniono, że spożywanie octu jabłkowego doskonale wpływa na naszą przemianę materii oraz układ trawienny. Nie wolno go jednak pomylić z octem spirytusowym, gdyż ten spożywany w dużej ilości może nam zaszkodzić. Najczęściej poleca się rozpuszczenie łyżeczki octu jabłkowego w szklance ciepłej wody i wypijanie takiej mieszanki tuż po przebudzeniu. Aromat octu jest wówczas prawie niewyczuwalny, jednak taka ilość wystarczy, aby nasz metabolizm przyspieszył, a jelita i wątroba pracowały sprawniej.

5. Granaty

Już od bardzo dawna wiadomo, iż granaty mają silne właściwości odmładzające. Wszystko to za sprawą antyoksydantów, które odgrywają także bardzo istotną rolę w detoksykacji organizmu. Substancje odżywcze zawarte w tym owocu bardzo dobrze wspomagają układ trawienny, pomagając w leczeniu wszelkich dolegliwości takich jak ból brzucha, refluks, i zgaga. Ponadto przeciwutleniacze obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

6. Rumianek

Lista leczniczych właściwości rumianku jest bardzo długa. Od bardzo dawna zaleca się picie herbatek rumiankowych wszystkim osobom, mającym problemy z zasypianiem. Ponadto możemy stosować go przy problemach trawiennych i bolesnych skurczach żołądka. Za te właściwości odpowiadają kumaryny, które posiadają również właściwości antynowotworowe.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Najlepsze ćwiczenie na oponkę to nie brzuszki. Spali tłuszcz i wzmocni plecy »

Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom »

Najlepsze sposoby na czyszczenie gofrownicy. Pozbędziesz się najmniejszych okruchów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której...

Odsłon: 1002

15 min
0
Dodatki bób z boczkiem

Bób posypany boczkiem oraz cebulką to doskonały letni smakołyk. Bób jest źród...

Odsłon: 25

30 min
1
Dania główne Pierogi ruskie

Pyszny pierogi które każdy pokocha .

Odsłon: 32

>60 min
2
30 min
6
60 min
6
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21599

60 min
33

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

320