Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich. Zawsze stosuję metodę, której nauczył mnie dziadek

Zastanawiasz się, dlaczego orzechy włoskie są gorzkie? Czasem zdarza się, że po zdjęciu łupinki zamiast pysznego wnętrza czeka na nas niemiła niespodzianka. Ta niechciana goryczka może skutecznie popsuć smak ciasta, deseru lub owsianki. Wystarczy jednak zastosować prosty patent, który uratuje twoje dania. Sprawdź, jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich.

Gorzki smak orzechów – co oznacza? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wrzesień i październik to miesiące, w których zbieramy orzechy włoskie. To bardzo zdrowa przekąska, która doskonale sprawdzi się w przeróżnych wypiekach, możesz zastosować ją również jako dodatek do wielu dań. W składzie orzechów znajdziemy zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy, witaminę E, a także mnóstwo substancji mineralnych, takich jak: mangan, miedź, żelazo, fosfor, wapń czy cynk. Taki kompleks składników odżywczych rewelacyjnie wpływa na układ nerwowy, w tym pracę mózgu, wzmacnia kości i zęby, a także korzystnie wspiera układ krążenia i pracę serca, chroniąc je przed chorobami. Nie ma więc wątpliwości, że purella.pl/ powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Czy wiesz jednak, jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich? 

Sprawdź także: Jak szybko i łatwo rozłupać orzechy włoskie? Trzeba znać ten sposób, oszczędza nasz czas

Dlaczego orzechy włoskie są gorzkie?

Każdy, kto chociaż raz próbował orzechów włoskich, z pewnością uznał, że obok głębokich nut smakowych i lekkiej słodyczy, można wyczuć w nich lekką goryczkę. Warto pamiętać, że jeżeli zebrane lub zakupione przez ciebie orzechy są gorzkie, prawdopodobnie nieodpowiednio je obrałeś. To właśnie ich skórka odpowiada za gorzkawy posmak. Pamiętaj także, aby nie przechowywać orzechów zbyt długo, to również może niekorzystnie wpłynąć na ich smak. Odpowiednio zabezpieczone mogą postać w kuchennej szafce przez około rok. Należy umieścić je w szklanym lub plastikowym pojemniku, w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. 

Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich?

Jednym z najprostszych sposobów na pozbycie się skórki z orzechów włoskich będzie upieczenie ich w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około sześć do siedmiu minut. Możesz także podprażyć je przez kilka minut na suchej patelni lub zalać orzechy wrzątkiem. Taki zabieg w prosty i szybki sposób pomoże ci usunąć skórkę, która pod wpływem temperatury szybciej odejdzie. Jeszcze innym patentem jest gotowanie orzechów w mleku przez około pięć minut, co ma dodatkowo nadać im delikatniejszy smak. 

Warto jednak pamiętać, że w orzechowej skórce kryje się wiele cennych substancji, w tym antyoksydanty. Pomagają one w walce organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, co więcej mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne oraz antynowotworowe. 

Źródła: dietetycy.org.pl, purella.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Domowa pasta waniliowa

Jeśli widzieliście już jakieś moje przepisy na ciasta i desery, mogliście zau...

Odsłon: 478

15 min
1
30 min
16
Ciasta Ciasto ze śliwkami

Puszyste , delikatne ciasto , które nie wymaga wyrabiania , ze śliwkami smaku...

Odsłon: 125

30 min
1
Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami.

Upiekłam kolejne ciasto kruche ze śliwkami. Ciasto jest tak smaczne że na jed...

Odsłon: 90

60 min
2
Ciasta Szarlotka z budyniem

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 434

60 min
9
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

3
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

2
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2