Spis treści:
- Jak się robi kompot z jabłek do słoików krok po kroku?
- Najlepsze jabłka na kompot
- Jakie właściwości mają jabłka z kompotu?
- Co można zrobić z jabłek z kompotu?
Jabłka to łatwo dostępne i dość pospolite owoce, dlatego nie każdy zdaje sobie sprawę z ogromnej mocy, która w nich drzemie. Nie dość, że są bardzo smaczne, to jeszcze wykazują pozytywny wpływ na organizm. Ich dodatkowym atutem jest ogromna uniwersalność – można wyczarować z nich wiele różnych deserów i przetworów, w tym pyszny i zdrowy kompot. Jak się robi kompot z jabłek do słoików? Poznaj przepis krok po kroku i odkryj najważniejsze właściwości jego głównego komponentu.
Sprawdź także: Domowy "botoks w płynie" za niecałe 10 zł. Dietetyczka podaje recepturę
Jak się robi kompot z jabłek do słoików krok po kroku?
Oczywiście najpierw musisz zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Poza głównym składnikiem przyda ci się woda oraz cukier. W razie potrzeby możesz wzbogacić swoją recepturę o sok z cytryny oraz goździki lub korę cynamonu. Realizację przepisu rozpocznij od umycia i obrania owoców. Usuń z nich gniazda nasienne oraz obite i robaczywe części. Jeśli nie chcesz, żeby ściemniały, zanurz je w wodzie z odrobiną soku z cytryny. W międzyczasie zagotuj wodę z cukrem i goździkami lub korą cynamonu. Wyparz słoiki, umieść w nich kawałki jabłek, po czym zalej je powstałym syropem. Końcowym etapem jest proces pasteryzacji, który powinien trwać około 20 minut.
Najlepsze jabłka na kompot
Bardzo ważnym krokiem w przyrządzaniu kompotu jest nie tylko dobranie składników i dopilnowanie czasu gotowania, ale również wybór owoców. Jakie są najlepsze jabłka na kompot? Świetnym wyborem będą takie rodzaje jak szampion, malinówka, antonówka, papierówka, lobo czy reneta. Ta przedostatnia, na przykład, przypadnie ci do gustu, jeśli preferujesz słodkie smaki, natomiast ostatnia stanowi doskonałą opcję dla osób szukających kwaśnych odmian. Nie wiesz, na które z nich się zdecydować? Zatem warto postawić na papierówki – według wielu osób kompot z tych jabłek nie tylko świetnie smakuje, ale wręcz przywołuje czasy dzieciństwa.
Jakie właściwości mają jabłka z kompotu?
Gdy już wypijesz swój kompot, absolutnie nie wyrzucaj jabłek. Zjedz je solo lub wykorzystaj w innych przepisach, a na pewno wyjdzie ci to na zdrowie. Jakie właściwości mają jabłka z kompotu? Jest ich naprawdę wiele. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o ich pozytywnym wpływie na układ pokarmowy – dzięki obecności błonnika usprawniają one pracę jelit i chronią przed zaparciami. Ale to nie koniec ich zalet – doniesienia ze świata nauki pokazują, że owoce te doskonale oddziałują na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegając miażdżycy, a co za tym idzie – udarom i zawałom. Nie sposób nie wspomnieć także o ich wpływie na pracę mózgu, zwłaszcza funkcje poznawcze, oraz zdolności do oczyszczania organizmu z toksyn. Jako źródło witaminy C jabłka z kompotu wzmacniają odporność i – jeśli nie dodano do nich zbyt dużo cukru – stanowią idealny zamiennik słodyczy dla odchudzających się osób lub tych po prostu stawiających na zdrowy styl życia.
Co można zrobić z jabłek z kompotu?
Zastanawiasz się, co można zrobić z jabłek z kompotu? Możliwości jest naprawdę wiele. Na pewno świetnie sprawdzą się one w rozmaitych deserach, takich jak babeczki, ciasta czy naleśniki. Ponadto można wyczarować z nich inne napoje poza kompotem, a także wzbogacać nimi sałatki i inne mniej lub bardziej wytrawne dania. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym odkryjesz ciekawe smaki i wprowadzisz świeżość do swojego jadłospisu.
Ciasto z jabłkami
Jeśli szukasz pomysłu na klasyczną przekąskę z jabłkami z kompotu w roli głównej, koniecznie postaw na ciasto. Poza głównym składnikiem do jego przygotowania potrzebujesz maślanki, mąki, oleju, jajek, cukru, proszku do pieczenia oraz cukru pudru. Na początek wymieszaj w jednej misce cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połącz ze sobą kefir, olej oraz jajka – całość dokładnie wymieszaj, po czym dodaj do składników w pierwszej misce. Po ponownym wymieszaniu masy przełóż ją do formy, a na wierzchu ułóż kawałki owoców. Na koniec posyp je kruszonką na bazie mąki, cukru oraz masła. Piecz ciasto przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Marmolada jabłkowa
Co można zrobić z jabłek z kompotu? Na przykład marmoladę. Warto przyrządzić ją nie tylko ze względu na jej wyjątkowy smak, ale również dużą uniwersalność. Doskonale sprawdzi się ona jako dodatek do gofrów, owsianki, jogurtu czy naleśników. Rozgnieć owoce, po czym wrzuć je na patelnię, by odparował z nich nadmiar wody. Następnie skrop je sokiem z cytryny i oprósz cynamonem. Jeśli chcesz, żeby marmolada była nieco słodsza, dorzuć do niej nieco miodu.
Kisiel jabłkowy
Masz ochotę na kisiel, ale unikasz sklepowych produktów o wątpliwym składzie? W takim razie zrób go samodzielnie właśnie z jabłek, które zostaną ci po wypiciu kompotu. Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest przetarcie owoców przez sitko. Po wykonaniu tej czynności dodaj do nich cukier i wymieszaj. Powstały przecier połącz z mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Całość zagotuj i przelej do salaterek.
Naleśniki z jabłkowym farszem
Jeśli jesteś fanem naleśników, musisz chociaż raz spróbować tych z jabłkami z kompotu. Ciasto na naleśniki przygotuj w tradycyjny sposób. Sam farsz przyrządź, prażąc owoce na patelni i miksując je na gładką masę. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić jego smak, możesz dodać nieco cynamonu, rodzynek i posiekanych orzechów.
Babeczki z jabłkami
Babeczki z jabłkami to przekąska, która świetnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Poza owocami do ich przygotowania potrzebujesz mleka, masła, jajek, cukru zwykłego i waniliowego oraz proszku do pieczenia. Pierwszym krokiem jest bardzo drobne pokrojenie jabłek. Następnie rozpuść masło w kąpieli wodnej, po czym zdejmij naczynie z palnika i dodaj do niego jajka oraz mleko – całość wymieszaj. Wsyp do drugiego naczynia mąkę, obydwa rodzaje cukru, cynamon oraz proszek do pieczenia. Połącz ze sobą składniki z obydwu naczyń i dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto przelej do foremek na babeczki i piecz przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Omlet z jabłkami
Omlet to rodzaj potrawy, którą można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jeśli lubisz wersję na słodko, zaserwuj tę z jabłkami z kompotu. Pozostałe produkty, w które powinieneś się zaopatrzyć, to jajka, gorzka czekolada, płatki owsiane, cukier, olej kokosowy, cynamon oraz mleko. Umieść w misce płatki owsiane, po czym dodaj do nich cukier oraz mleko i wymieszaj. Do masy dorzuć posiekaną gorzką czekoladę, cynamon oraz pokrojone w kostkę jabłka. Po wymieszaniu wlej masę na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym i smaż omlet przez około pięć minut z każdej strony.
Źródła: mojegotowanie.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, sadowniczy.pl
Opracowała: Anna Hutek
Zobacz także:
„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »
Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »