Jak uratować przesolony sos?

Każdemu, nawet profesjonalnemu kucharzowi, zdarzają się błędy. Jednym z tych najbardziej popularnych jest oczywiście dodanie zbyt dużej ilości jakiegoś składnika, co całkowicie zaburza smak dania. Oczywiście z każdą taką wpadką można sobie poradzić – nie tylko poprzez wyrzucenie potrawy i rozpoczęcia gotowania na nowo.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak sól wpływa na nasz smak?

- Co zrobić z przesolonym sosem?

- Jak uratować przesolony sos?

 

Co zrobić w przypadku, gdy tym składnikiem dodanym w zbyt dużej ilości jest sól? Ona potrafi zepsuć wszystko. Nawet przesolona woda na ziemniaki będzie miała duży wpływ na całe danie. Na szczęście ze zbyt dużą ilością soli też można sobie poradzić. Co zrobić, gdy w sosie do pysznej ryby, mięsa czy makaronu przypadkowo znalazło się zbyt dużo soli?

 

Sprawdź także: 5 porad, które ułatwią ci gotowanie

Przesolony sos - koszmar kucharza

Przesolony sos to koszmar każdej osoby, która kocha gotować (i jeść). Czasem wystarczy się zagapić lub też zapomnieć, że soliło się już potrawę. Zbyt dużo soli może zabić smak wszystkiego - tym bardziej, jeśli danie jest delikatne.

To nie tylko niezdrowy składnik, którego należy unikać, ale także zabójca dla kubków smakowych. Regularne dosmaczanie posiłków większymi ilościami soli sprawia, że kubki smakowe są mniej wrażliwe na inne bodźce. Odstawcie sól i sami przekonajcie się, że świat bez niej jest dużo smaczniejszy.

Sól jest jednak niezbędną przyprawą, która - jeśli dozuje się ją z umiarem - może zintensyfikować wrażenia smakowe. Co zrobić, jeśli podczas przygotowywania sosu sypnęło nam się trochę za dużo soli?

Zobacz także: Jak uratować przesolone dania?

Przesolony sos - co zrobić?

Nie ma większego kulinarnego koszmaru niż przesolony sos. Co zrobić, by uratować danie? Najlepszym sposobem jest zrobienie go od nowa - to bezpieczne rozwiązanie, które wybierają przede wszystkim profesjonalni kucharze. Jeśli coś jest niesmaczne, trzeba zrobić to raz jeszcze. Tym razem lepiej. Czasem jednak sos da się uratować za pomocą prostych rozwiązań. Tricki te znane są od lat - korzystały z nich nasze mamy i babcie. Jak uratować przesolony sos? Sprawdźcie sami.

 

Sprawdź także: Kiedy sól nam szkodzi?

Jak uratować przesolony sos? Metody znane od lat

Kuchenne sztuczki, z których korzystały nasze babcie i pewnie także ich babcie, to często najlepsze wyjścia z patowych sytuacji. W przypadku przesolonego sosu one także wiedziały, co robić. Jak uratować przesolony sos? Nie tak trudno, jak mogłoby się wydawać. I wcale nie trzeba go wyrzucać.

 

Jak uratować przesolony sos? Woda na ratunek

Woda to pierwszy składnik, który przychodzi nam do głowy, gdy myślimy o przesolonym sosie czy zupie. I jak najbardziej trafnie - to właśnie ona pomoże nam w pozbyciu się smaku soli. Dolejcie wody lub bardzo delikatnego bulionu do sosu, by zmienić proporcje. W ten sposób sól znów będzie mniejszością w tym elemencie dania.

Jednak pamiętajcie, że dolewając wody czy bulionu zawsze rozwadniamy także inne składniki - są one mniej wyczuwalne, mniej wyraziste. Dlatego warto sprawdzić, czego w sosie brakuje i co można do niego dodać. Woda sprawia także, że ma on inną konsystencję. Wtedy wystarczy zredukować sos poprzez gotowanie go.

 

Przesolony sos można uratować. Wykorzystaj do tego skórki chleba

Skórki chleba to trochę bardziej nietypowa propozycja - z całą pewnością nie jest to pierwsza myśl, która przychodzi do głowy, gdy myślimy o przesolonym sosie. A jednak działa. Dlaczego? Chleb wchłania sól (i oczywiście sos), dzięki czemu smak dania się zmienia.

Jeśli chcecie pozbyć się nadmiaru soli z sosu czy zupy, dodajcie do nich kilka skórek suchego chleba, odczekajcie kilkanaście minut, a następnie wyjmijcie je. Nie powinien być to świeży chleb, który szybko nasiąka i się rozpada. W ten sposób możecie zagęścić sos, jednak nie pozbędziecie się z niego soli.

 

Woreczek ryżu to świetny sposób na przesolony sos

Sposób na przesolony sos? Woreczek ryżu to strzał w dziesiątkę. Dlaczego? Ponieważ ryż szybko wchłania wodę, a wraz z nią cząsteczki soli. Gotując sos, zupę czy gulasz z workiem ryżu macie pewność, że pozbędziecie się soli w niecałe dziesięć minut. Włóżcie cały woreczek do garnka i gotujcie. Możecie wyjąć ryż wtedy, gdy sos będzie miał odpowiedni smak lub po 10 minutach.

Białko jajka i przesolony sos to dobrana para

Jajka, a właściwie białko jajka, to doskonały sposób na złagodzenie smaku sosu lub zupy, która okazała się zbyt słona. Wystarczy oddzielić białko od żółtka, a następnie wrzucić białko do sosu i poczekać, aż się zetnie. Możecie wyciągnąć je z sosu tuż przed podaniem. Pamiętajcie jednak, że białko nie poradzi sobie z naprawdę mocno przesolonym sosem. To ciężki kaliber, a jajko jest niewielkie i nie da rady wchłonąć dużej ilości cząsteczek soli. W takiej sytuacji lepiej wybrać worek z ryżem.

 

Jak uratować przesolony sos? Jogurt ci w tym pomoże

Lekko przesolony sos czy zupa to nieduży problem. Można poradzić sobie z nim za pomocą jednego, a właściwie dwóch składników, które pewnie macie w lodówce. Mowa o jogurcie bądź mleku. Mleko może z łatwością złagodzić smak soli, podobnie jak jogurt. Jednak nie będą one dobrym wyborem przy każdym sosie. Można dodać mleko do sosu śmietanowego, grzybowego czy nawet pomidorowego (choć w niewielkich ilościach), jednak przy sosach mięsnych lepiej zrezygnować z tego rozwiązania.

 

Śmietana także uratuje przesolony sos

Jeśli sos na bazie śmietany wyszedł wam odrobinę zbyt słony, zamiast wody najlepiej dodać do niego śmietanę. Dzięki jej smakowi oraz zmienionym proporcjom sól będzie mniej wyczuwalna, sos stanie się odrobinę słodszy. Śmietana to także doskonały sposób na zneutralizowanie soli w zupach: jarzynowej, pomidorowej, ogórkowej czy grzybowej.

 

Jak uratować przesolony sos? Przyda ci się jabłko

To dość nietypowy sposób na ratowanie przesolonych potraw. Jednak działa i to naprawdę dobrze. Co musicie zrobić, by pozbyć się soli z sosu za pomocą jabłka? Wystarczy obrać je, pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zanurzyć w sosie i gotować około 10 minut. Po tym czasie wyciągnijcie jabłko. Sos będzie dużo mniej słony - jabłko potrafi poradzić sobie nawet ze sporymi wpadkami kulinarnymi. Nie obawiajcie się także, że danie będzie miało jabłkowy posmak. Owoc będzie niewyczuwalny, jednak szybko pozbędzie się nadmiaru soli z dania.

 

Sposób na przesolony sos? Ziemniak sprawdzi się doskonale

Przesolony sos będzie wam niestraszny, jeśli pod ręką macie akurat ziemniaka. Tak, to warzywo doskonale wyciąga sól z potraw, takich jak sosy czy zupy. Jeśli chcecie pozbyć się nadmiaru przyprawy z dania, wystarczy obrać ziemniaka, umyć go dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie włożyć do sosu. Gotujcie go w potrawie, a następnie po kilkunastu minutach wyciągnijcie. Najlepiej gotować ziemniaki w całości, by nie rozpadły się podczas procesu. W ten sposób uratujecie sos, który będzie pyszny i odpowiednio doprawiony.

Tych kilka sposobów powinno pomóc wam w kuchni, gdyby akurat przydarzył wam się mały wypadek z udziałem soli.

 

Zobacz także:

Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko »

Nietypowe wersje bigosu według Ewy Wachowicz »

Przyrządzasz mięso mielone? Uważaj, żeby nie popełnić tych błędów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1