Spis treści:
- Peklowanie kurczaka przed wędzeniem
- Jak parzyć pierś z kurczaka przed wędzeniem?
- Jak wędzić pierś z kurczaka bez parzenia?
- Jak długo wędzić pierś z kurczaka?
- Jak przechowywać wędzoną pierś z kurczaka?
Nie ulega wątpliwości, że pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni, które najczęściej ląduje na talerzu w towarzystwie surówki i ziemniaków. Filet świetnie sprawdza się również jako dodatek do sałatek, zapiekanek i makaronów oraz dań i przekąsek dla najmłodszych. Okazuje się, że sposobów jego przyrządzania jest naprawdę dużo – jedną z opcji jest wędzenie, które uwydatnia jego wyjątkowy smak i aromat. Jak wędzić pierś z kurczaka w domu i w jaki sposób ją przechowywać, żeby jak najdłużej zachowała świeżość? Poznaj najważniejsze zasady i wyczaruj wyśmienity przysmak w zaciszu własnej kuchni!
Sprawdź także: Jak upiec boczek rolowany? Sprawdzony przepis na świąteczną wędlinę
Peklowanie kurczaka przed wędzeniem
Zanim uwędzisz pierś z kurczaka, musisz ją zapeklować. Na czym dokładnie polega ten proces? Otóż peklowanie to nic innego jak umieszczenie mięsa w specjalnej mieszance, która ma na celu uwydatnienie jego smaku i zapachu, utrwalenie barwy oraz przedłużenie trwałości poprzez zahamowanie wzrostu bakterii.
Jak wygląda peklowanie kurczaka przed wędzeniem? Najpierw należy przygotować zalewę peklującą. Potrzebujesz do tego wody, soli, czosnku, liści laurowych oraz kilku ziarenek ziela angielskiego. Przyda ci się również kilka ulubionych ziół – doskonałym wyborem będzie rozmaryn, majeranek oraz tymianek.
Przyrządzenie zalewy jest banalnie proste. Wystarczy wsypać sól do wody, wymieszać, a następnie dodać czosnek i przyprawy. W powstałym roztworze umieszcza się mięso (pilnując, żeby było całkowicie zanurzone) i odstawia na 24 godziny. Na jeden kilogram mięsa przypada mniej więcej litr zalewy.
Jak parzyć pierś z kurczaka przed wędzeniem?
Kolejnym etapem przed wędzeniem kurczaka jest jego parzenie. Polega ono na długim gotowaniu piersi w wodzie z dodatkiem warzyw i przypraw. Kluczową rolę odgrywa tutaj temperatura – nie może być ona zbyt wysoka, ponieważ mięso się rozgotuje.
Jak parzyć pierś z kurczaka przed wędzeniem? Najpierw zaopatrz się we wszystkie niezbędne produkty, tj. liście laurowe, ziele angielskie, korzeń pietruszki oraz marchew. Idealnym dopełnieniem będzie kawałek pora i selera.
Zagotuj wodę z warzywami i przyprawami, a następnie umieść w niej kurczaka, opłukując go wcześniej z zalewy. Podczas parzenia temperatura wewnątrz mięsa powinna wynosić 72 stopnie – możesz zmierzyć ją za pomocą specjalnego termometru z sondą, wbijając jej koniec w najgrubszą część piersi. Obróbka termiczna powinna trwać około godziny. Po tym czasie należy wyjąć mięso z wody i powiesić je na haku do wędzenia – przez kolejne 24 godziny kurczak będzie stopniowo wysychał. Pamiętaj, że przed wędzeniem musi być idealnie suchy.
Jak wędzić pierś z kurczaka bez parzenia?
Głównym celem parzenia mięsa jest pozbycie się chorobotwórczych bakterii. Aby mieć pewność, że drób jest bezpieczny do spożycia, należy podnieść jego temperaturę do 72 stopni. Jak wędzić pierś z kurczaka bez parzenia, żeby usunąć z niej bakterie? Jednym ze sposobów jest wydłużenie procesu wędzenia i podniesienie temperatury w jego końcowej fazie. Wymaga to jednak pewnej wprawy, ponieważ mięso może wyjść nieco przesuszone i mniej soczyste.
Jak długo wędzić pierś z kurczaka?
Zastanawiasz się, jak długo wędzić pierś z kurczaka? Wszystko zależy od temperatury wędzenia – w tym przypadku najlepiej rozgrzać wędzarnię do 60 stopni. Pierwszy etap powinien trwać przez około dwie-trzy godziny. Pod koniec możesz podnieść temperaturę do 90 stopni i wędzić mięso jeszcze przez 15 minut. Po kwadransie wyjmij pierś z kurczaka z wędzarni i powieś, żeby ostygła.
Jak przechowywać wędzoną pierś z kurczaka?
Wędzenie to naturalny sposób konserwacji żywności. Choć wędzone mięso nie psuje się tak szybko jak zwykła wędlina, należy zadbać o odpowiedni sposób jego przechowywania. Jak przechowywać wędzoną pierś z kurczaka? Przede wszystkim warto podkreślić, że wędzone wyroby nie lubią miejsc o wysokiej wilgotności powietrza. Jeśli planujesz trzymać pierś w lodówce, zawiń ją wcześniej w pergamin, który zapobiegnie jej nadmiernemu wyschnięciu.
Wędzone mięso najlepiej trzymać na środkowej półce lodówki. Absolutnie nie zamykaj go w foliowej torbie – w ten sposób jego powierzchnia stanie się śliska i zacznie rozwijać się pleśń. W miarę możliwości trzymaj wędzoną wędlinę z dala od innych produktów, ponieważ mogą one przesiąknąć jej intensywnym zapachem. W razie potrzeby możesz postawić obok pochłaniacz wilgoci.
Jak przechowywać wędzoną pierś z kurczaka, jeśli nie planujesz spożyć jej od razu po przyrządzeniu? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją zamrozić! Pamiętaj jednak, aby zawsze rozmrażać ją w lodówce, a nie w ciepłym miejscu, np. przy kaloryferze. Mięso powinno rozmrozić się po około 24 godzinach.
Sałatka z wędzoną piersią z kurczaka
Skoro już wiesz, jak wędzić pierś z kurczaka w domu, czas poznać przepis na pyszną sałatkę z jej zastosowaniem. Wbrew pozorom mięso to nie musi być jedynie dodatkiem do kanapek, ale również wielu innych dań, wśród których prym wiodą właśnie sałatki.
Poza wędzoną piersią z kurczaka do przygotowania swojego dania potrzebujesz kukurydzy i ananasa z puszki, majonezu, żółtego sera, ogórków kiszonych i konserwowych, jogurtu naturalnego oraz soli i pieprzu. Możesz sięgnąć również po jajka, por i/lub cebulę.
Realizację przepisu rozpocznij od pokrojenia piersi z kurczaka, sera i ogórków w kostkę. Następnie wsyp do nich kukurydzę i pokrojonego ananasa. W kolejnym kroku przygotuj sos na bazie majonezu, jogurtu oraz ulubionych ziół i przypraw – w razie potrzeby dopraw go solą, pieprzem i odrobiną musztardy. Wlej sos do składników i dokładnie wymieszaj.
Jeśli chcesz, aby twoja potrawa była bardziej sycąca, możesz dodać do niej ugotowany makaron lub ryż. Sałatka w tym wydaniu najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Możesz zaserwować ją na każdy posiłek dnia, włączając w to obiad i kolację.
Sałatka z wędzoną piersią z kurczaka to doskonała opcja dla osób, które chcą pozbyć się resztek z lodówki. Mięso to idealnie komponuje się z większością składników – sałatą, ogórkiem, pomidorem, awokado, a nawet orzechami i pestkami dyni. W tym przypadku możesz pozwolić sobie na eksperymentowanie i bawienie się smakami – niezależnie od tego, co wymyślisz, na pewno będzie pysznie!
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »