Spis treści:
- Najlepsze mięso na domową kiełbasę. Jakie wybrać?
- Przygotowanie domowej kiełbasy krok po kroku
- Przepis na 3 kg domowej kiełbasy
- Domowa kiełbasa — przepis na 5 kg
Najlepsze mięso na domową kiełbasę. Jakie wybrać?
Podstawowym punktem przygotowania domowej kiełbasy jest wybór mięsa. Wpływa on również w znacznej mierze na smak i teksturę kiełbasy. Pamiętaj o ogólnych proporcjach: 80% mięsa chudego i 20% tłuszczu.
Do przygotowania domowej kiełbasy najlepiej wykorzystać mięso wieprzowe. Z chudych kawałków najlepiej wybrać łopatkę lub szynkę, a na tłuste — boczek, golonkę lub karczek. Równie dobrze będzie smakowała kiełbasa z baraniny, indyka czy wołowiny, a także dziczyzny. Dodatkowo bez problemu można łączyć mięsa, by uzyskać złożony smak.
Przygotowanie domowej kiełbasy krok po kroku
Pierwszym krokiem w przygotowaniu domowej kiełbasy jest zmielenie mięsa. Pamiętaj, by dobrać wielkość oczek do jego rodzaju. Chude kawałki mielimy na oczkach o wielkości od 10 do 12 milimetrów, natomiast tłuste na mniejszych — od 2 do 4 milimetrów. Zmielone mięso przekładamy do miski (można połączyć obydwa rodzaje lub przechować je osobno), przykrywamy ścierką i odkładamy na dobę do lodówki.
Przed przystąpieniem do nadziewania kiełbasy należy opłukać jelita z wody, przelać ich środkową część, a następnie zamoczyć w letniej wodzie (30 stopni Celsjusza) przez 20 minut.
W tym czasie wyrabiamy mięso. Jeśli jest ono w jednej misce, to po prostu dodajemy przyprawy oraz wodę i wyrabiamy do uzyskania kleistej masy. W przypadku osobnego przechowywania mięsa dzielimy przyprawy na dwie części, wyrabiamy każde mięso osobno, a po połączeniu jeszcze raz wyrabiamy.
Do wypełniania jelit najlepiej jest wykorzystać nadziewarkę. Mięso wtłaczamy w taki sposób, by uzyskać odpowiedniej długości pęta. Po nadzianiu kiełbasę suszymy (aż cała będzie sucha w dotyku), a następnie wędzimy (50-60 stopni Celsjusza przez 2-3 godziny) i parzymy (ok. 15-20 minut do uzyskania temperatury 72 stopnie Celsjusza w środku pęta). Przed spróbowaniem należy wyroby ostudzić.
Przepis na 3 kg domowej kiełbasy
- 0,5 kg boczku
- 0,5 kg karczku
- 100 ml zimnej wody do wyrabiania
- 2 kg mięsa
- 2 łyżki młotkowanej gorczycy
- 3 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 45 g soli
- 6 g saletry potasowej
- 6-8 ząbków czosnku
- 9 g pieprzu
- jelita wieprzowe (minimum 3 metry)
- płaska łyżka majeranku
Domowa kiełbasa — przepis na 5 kg
- 1 kg mięsa wykrojonego z wieprzowej golonki
- 1 kg tłustego mięsa wieprzowego
- 20 g czosnku granulowanego
- 20 g mielonego pieprzu czarnego
- 250 ml zimnej wody przegotowanej
- 3 kg chudego mięsa wieprzowego
- 40 g peklosoli
- 40 g drobnej soli kuchennej
- jelita wieprzowe (minimum 5 metrów)
Zobacz także:
Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »
Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »
Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »