Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Kiełbasa to nie tylko element, który musi znaleźć się na świątecznym stole. Dobre wyroby chętnie spożywamy przez cały rok. Sprawdź, jak zrobić aromatyczną oraz smaczną domową kiełbasę i mieć pewność, co dokładnie jest w środku.

Jak zrobić białą kiełbasę w domu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Najlepsze mięso na domową kiełbasę. Jakie wybrać?

Podstawowym punktem przygotowania domowej kiełbasy jest wybór mięsa. Wpływa on również w znacznej mierze na smak i teksturę kiełbasy. Pamiętaj o ogólnych proporcjach: 80% mięsa chudego i 20% tłuszczu.

Do przygotowania domowej kiełbasy najlepiej wykorzystać mięso wieprzowe. Z chudych kawałków najlepiej wybrać łopatkę lub szynkę, a na tłuste — boczek, golonkę lub karczek. Równie dobrze będzie smakowała kiełbasa z baraniny, indyka czy wołowiny, a także dziczyzny. Dodatkowo bez problemu można łączyć mięsa, by uzyskać złożony smak.

Przygotowanie domowej kiełbasy krok po kroku

Pierwszym krokiem w przygotowaniu domowej kiełbasy jest zmielenie mięsa. Pamiętaj, by dobrać wielkość oczek do jego rodzaju. Chude kawałki mielimy na oczkach o wielkości od 10 do 12 milimetrów, natomiast tłuste na mniejszych — od 2 do 4 milimetrów. Zmielone mięso przekładamy do miski (można połączyć obydwa rodzaje lub przechować je osobno), przykrywamy ścierką i odkładamy na dobę do lodówki.

Przed przystąpieniem do nadziewania kiełbasy należy opłukać jelita z wody, przelać ich środkową część, a następnie zamoczyć w letniej wodzie (30 stopni Celsjusza) przez 20 minut.

W tym czasie wyrabiamy mięso. Jeśli jest ono w jednej misce, to po prostu dodajemy przyprawy oraz wodę i wyrabiamy do uzyskania kleistej masy. W przypadku osobnego przechowywania mięsa dzielimy przyprawy na dwie części, wyrabiamy każde mięso osobno, a po połączeniu jeszcze raz wyrabiamy.

Do wypełniania jelit najlepiej jest wykorzystać nadziewarkę. Mięso wtłaczamy w taki sposób, by uzyskać odpowiedniej długości pęta. Po nadzianiu kiełbasę suszymy (aż cała będzie sucha w dotyku), a następnie wędzimy (50-60 stopni Celsjusza przez 2-3 godziny) i parzymy (ok. 15-20 minut do uzyskania temperatury 72 stopnie Celsjusza w środku pęta). Przed spróbowaniem należy wyroby ostudzić.

Przepis na 3 kg domowej kiełbasy

  • 0,5 kg boczku
  • 0,5 kg karczku
  • 100 ml zimnej wody do wyrabiania
  • 2 kg mięsa
  • 2 łyżki młotkowanej gorczycy
  • 3 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 45 g soli
  • 6 g saletry potasowej
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 9 g pieprzu
  • jelita wieprzowe (minimum 3 metry)
  • płaska łyżka majeranku

Domowa kiełbasa — przepis na 5 kg

  • 1 kg mięsa wykrojonego z wieprzowej golonki
  • 1 kg tłustego mięsa wieprzowego
  • 20 g czosnku granulowanego
  • 20 g mielonego pieprzu czarnego
  • 250 ml zimnej wody przegotowanej
  • 3 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 40 g peklosoli
  • 40 g drobnej soli kuchennej
  • jelita wieprzowe (minimum 5 metrów)

Zobacz także:

Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »

Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »

Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
60 min
3
Przetwory Bałkański ajvar

Bałkański ajvar to kultowy sos z papryki i bakłażana. Pierwszy raz zachwyciłe...

Odsłon: 56

>60 min
2
Desery Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to pyszne i lekkie ciasto które smakuje każdemu kto lubi owo...

Odsłon: 341

30 min
4