Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić aromatyczną i smaczną domową kiełbasę? Przepis na 3 kg i na 5 kg

Kiełbasa to nie tylko element, który musi znaleźć się na świątecznym stole. Dobre wyroby chętnie spożywamy przez cały rok. Sprawdź, jak zrobić aromatyczną oraz smaczną domową kiełbasę i mieć pewność, co dokładnie jest w środku.

Jak zrobić białą kiełbasę w domu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Najlepsze mięso na domową kiełbasę. Jakie wybrać?

Podstawowym punktem przygotowania domowej kiełbasy jest wybór mięsa. Wpływa on również w znacznej mierze na smak i teksturę kiełbasy. Pamiętaj o ogólnych proporcjach: 80% mięsa chudego i 20% tłuszczu.

Do przygotowania domowej kiełbasy najlepiej wykorzystać mięso wieprzowe. Z chudych kawałków najlepiej wybrać łopatkę lub szynkę, a na tłuste — boczek, golonkę lub karczek. Równie dobrze będzie smakowała kiełbasa z baraniny, indyka czy wołowiny, a także dziczyzny. Dodatkowo bez problemu można łączyć mięsa, by uzyskać złożony smak.

Przygotowanie domowej kiełbasy krok po kroku

Pierwszym krokiem w przygotowaniu domowej kiełbasy jest zmielenie mięsa. Pamiętaj, by dobrać wielkość oczek do jego rodzaju. Chude kawałki mielimy na oczkach o wielkości od 10 do 12 milimetrów, natomiast tłuste na mniejszych — od 2 do 4 milimetrów. Zmielone mięso przekładamy do miski (można połączyć obydwa rodzaje lub przechować je osobno), przykrywamy ścierką i odkładamy na dobę do lodówki.

Przed przystąpieniem do nadziewania kiełbasy należy opłukać jelita z wody, przelać ich środkową część, a następnie zamoczyć w letniej wodzie (30 stopni Celsjusza) przez 20 minut.

W tym czasie wyrabiamy mięso. Jeśli jest ono w jednej misce, to po prostu dodajemy przyprawy oraz wodę i wyrabiamy do uzyskania kleistej masy. W przypadku osobnego przechowywania mięsa dzielimy przyprawy na dwie części, wyrabiamy każde mięso osobno, a po połączeniu jeszcze raz wyrabiamy.

Do wypełniania jelit najlepiej jest wykorzystać nadziewarkę. Mięso wtłaczamy w taki sposób, by uzyskać odpowiedniej długości pęta. Po nadzianiu kiełbasę suszymy (aż cała będzie sucha w dotyku), a następnie wędzimy (50-60 stopni Celsjusza przez 2-3 godziny) i parzymy (ok. 15-20 minut do uzyskania temperatury 72 stopnie Celsjusza w środku pęta). Przed spróbowaniem należy wyroby ostudzić.

Przepis na 3 kg domowej kiełbasy

  • 0,5 kg boczku
  • 0,5 kg karczku
  • 100 ml zimnej wody do wyrabiania
  • 2 kg mięsa
  • 2 łyżki młotkowanej gorczycy
  • 3 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 45 g soli
  • 6 g saletry potasowej
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 9 g pieprzu
  • jelita wieprzowe (minimum 3 metry)
  • płaska łyżka majeranku

Domowa kiełbasa — przepis na 5 kg

  • 1 kg mięsa wykrojonego z wieprzowej golonki
  • 1 kg tłustego mięsa wieprzowego
  • 20 g czosnku granulowanego
  • 20 g mielonego pieprzu czarnego
  • 250 ml zimnej wody przegotowanej
  • 3 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 40 g peklosoli
  • 40 g drobnej soli kuchennej
  • jelita wieprzowe (minimum 5 metrów)

Zobacz także:

Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »

Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »

Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1716

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 102

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 259

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26