Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Lukier stanowi doskonałą dekorację do ciast drożdżowych, pierniczków, rogalików, pączków czy babek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga użycia zaledwie dwóch składników. Sprawdźcie, jak zrobić idealnie gęsty lukier o pięknym perłowym kolorze.

123RF/Picsel

Chcąc udekorować domowe wypieki lukrem nie warto sięgać po gotowce w torebkach. Do zrobienia białej dekoracji w domowym zaciszu będziecie potrzebowali dwóch składników, które bez problemu powinniście odnaleźć w swojej kuchni. Samodzielne przygotowanie lukru z pewnością nie przysporzy wam kłopotów, za to pozwoli na zaoszczędzenie pieniędzy w portfelu.

Lukier królewski

Składniki

  • 1 białko jaja
  • 1 szklanka cukru pudru

Cukier puder przesiewamy przez gęste sito. Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę (nie ubijamy białek na sztywno), następnie zmniejszamy obroty i wsypujemy partiami cukier puder. Składniki ubijamy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Idealnie utarty lukier powinien mieć piękny śnieżnobiały kolor, a cukier puder powinien być idealnie połączony z białkiem. Jeśli wydaje wam się, że lukier jest zbyt płynny, dodajcie jeszcze odrobinę cukru pudru. Rzadszy lukier doskonale nadaje się do rozprowadzenia po całej powierzchni ciasta. Gęsty lukier lepiej się sprawdzi do dekoracji np. pierniczków.

Lukier cytrynowy

Składniki

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Przesiany cukier puder wsypujemy do miski. Dodajemy do niego sok z cytryny. Całość ucieramy przy użyciu rózgi kuchennej do momentu uzyskania, gęstej, kremowej konsystencji. Lukier przygotowany w ten sposób będzie miał nieco bledszy kolor w porównaniu do lukru królewskiego, zyska natomiast cudowny, cytrynowy posmak.

Lukier w wersji FIT

Składniki

  • 100 g zmielonego ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 łyżki wody

Ksylitol lub erytrytol wsypujemy do młynka do kawy i mielimy na puch. Zmielony przesypujemy do miski, dodajemy po łyżce wody. Całość ucieramy mikserem lub rózgą kuchenną do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowany lukier sprawdzi się jako dekoracja mniej kalorycznych wypieków dla osób będących na diecie lub chorujących na cukrzycę.

Kolorowy lukier

Jeśli chcemy zmienić barwę lukru, wystarczy dodać do niego odpowiedni składnik – nie trzeba sięgać po barwniki. Wystarczy zrobić mały przegląd produktów w kuchni.

  • Kolor żółty osiągniemy dodając szczyptę kurkumy,
  • kolor brązowy – dodając odrobinę kakao,
  • kolor różowy – dodając kilka kropel soku z buraka lub malin,
  • kolor fioletowy – dodając sok z jagód,
  • kolor zielony – dodając spirulinę lub sok z liści szpinaku.

Jak widzicie, zrobienie domowego lukru wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy odrobina czasu i chęci. Przygotowując go samodzielnie możecie być spokojni o jego skład.

Zobacz także: 

Jak zrobić idealny lukier na pierniki? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 453

30 min
14
Ciasta Bezglutenowy piernik

Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...

Odsłon: 5572

30 min
5
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1139

30 min
8
Ciasta Sernik "Plaster miodu"

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...

Odsłon: 1325

>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

5
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7