Boże Narodzenie na słodko

Lukier stanowi doskonałą dekorację do ciast drożdżowych, pierniczków, rogalików, pączków czy babek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga użycia zaledwie dwóch składników. Sprawdźcie, jak zrobić idealnie gęsty lukier o pięknym perłowym kolorze.

123RF/Picsel

Chcąc udekorować domowe wypieki lukrem nie warto sięgać po gotowce w torebkach. Do zrobienia białej dekoracji w domowym zaciszu będziecie potrzebowali dwóch składników, które bez problemu powinniście odnaleźć w swojej kuchni. Samodzielne przygotowanie lukru z pewnością nie przysporzy wam kłopotów, za to pozwoli na zaoszczędzenie pieniędzy w portfelu.

Lukier królewski

Składniki

  • 1 białko jaja
  • 1 szklanka cukru pudru

Cukier puder przesiewamy przez gęste sito. Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę (nie ubijamy białek na sztywno), następnie zmniejszamy obroty i wsypujemy partiami cukier puder. Składniki ubijamy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Idealnie utarty lukier powinien mieć piękny śnieżnobiały kolor, a cukier puder powinien być idealnie połączony z białkiem. Jeśli wydaje wam się, że lukier jest zbyt płynny, dodajcie jeszcze odrobinę cukru pudru. Rzadszy lukier doskonale nadaje się do rozprowadzenia po całej powierzchni ciasta. Gęsty lukier lepiej się sprawdzi do dekoracji np. pierniczków.

Lukier cytrynowy

Składniki

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Przesiany cukier puder wsypujemy do miski. Dodajemy do niego sok z cytryny. Całość ucieramy przy użyciu rózgi kuchennej do momentu uzyskania, gęstej, kremowej konsystencji. Lukier przygotowany w ten sposób będzie miał nieco bledszy kolor w porównaniu do lukru królewskiego, zyska natomiast cudowny, cytrynowy posmak.

Lukier w wersji FIT

Składniki

  • 100 g zmielonego ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 łyżki wody

Ksylitol lub erytrytol wsypujemy do młynka do kawy i mielimy na puch. Zmielony przesypujemy do miski, dodajemy po łyżce wody. Całość ucieramy mikserem lub rózgą kuchenną do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowany lukier sprawdzi się jako dekoracja mniej kalorycznych wypieków dla osób będących na diecie lub chorujących na cukrzycę.

Kolorowy lukier

Jeśli chcemy zmienić barwę lukru, wystarczy dodać do niego odpowiedni składnik – nie trzeba sięgać po barwniki. Wystarczy zrobić mały przegląd produktów w kuchni.

  • Kolor żółty osiągniemy dodając szczyptę kurkumy,
  • kolor brązowy – dodając odrobinę kakao,
  • kolor różowy – dodając kilka kropel soku z buraka lub malin,
  • kolor fioletowy – dodając sok z jagód,
  • kolor zielony – dodając spirulinę lub sok z liści szpinaku.

Jak widzicie, zrobienie domowego lukru wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy odrobina czasu i chęci. Przygotowując go samodzielnie możecie być spokojni o jego skład.

Zobacz także: 

Jak zrobić idealny lukier na pierniki? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Indyk w galarecie z szynkowara

Sklepowe wędliny kusza ale już nie zawsze smakują, polecam domowe wyroby.

Odsłon: 29294

15 min
44
Ciasta Sernik matcha

Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.

Odsłon: 350

30 min
1
Dania główne Pyszne krokiety

Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...

Odsłon: 3819

30 min
4
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 660

15 min
5
Ciasta Tort rafaello

Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...

Odsłon: 1320

60 min
6