Najlepsze przepisy na cukinię

Lukier stanowi doskonałą dekorację do ciast drożdżowych, pierniczków, rogalików, pączków czy babek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga użycia zaledwie dwóch składników. Sprawdźcie, jak zrobić idealnie gęsty lukier o pięknym perłowym kolorze.

123RF/Picsel

Chcąc udekorować domowe wypieki lukrem nie warto sięgać po gotowce w torebkach. Do zrobienia białej dekoracji w domowym zaciszu będziecie potrzebowali dwóch składników, które bez problemu powinniście odnaleźć w swojej kuchni. Samodzielne przygotowanie lukru z pewnością nie przysporzy wam kłopotów, za to pozwoli na zaoszczędzenie pieniędzy w portfelu.

Lukier królewski

Składniki

  • 1 białko jaja
  • 1 szklanka cukru pudru

Cukier puder przesiewamy przez gęste sito. Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę (nie ubijamy białek na sztywno), następnie zmniejszamy obroty i wsypujemy partiami cukier puder. Składniki ubijamy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Idealnie utarty lukier powinien mieć piękny śnieżnobiały kolor, a cukier puder powinien być idealnie połączony z białkiem. Jeśli wydaje wam się, że lukier jest zbyt płynny, dodajcie jeszcze odrobinę cukru pudru. Rzadszy lukier doskonale nadaje się do rozprowadzenia po całej powierzchni ciasta. Gęsty lukier lepiej się sprawdzi do dekoracji np. pierniczków.

Lukier cytrynowy

Składniki

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Przesiany cukier puder wsypujemy do miski. Dodajemy do niego sok z cytryny. Całość ucieramy przy użyciu rózgi kuchennej do momentu uzyskania, gęstej, kremowej konsystencji. Lukier przygotowany w ten sposób będzie miał nieco bledszy kolor w porównaniu do lukru królewskiego, zyska natomiast cudowny, cytrynowy posmak.

Lukier w wersji FIT

Składniki

  • 100 g zmielonego ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 łyżki wody

Ksylitol lub erytrytol wsypujemy do młynka do kawy i mielimy na puch. Zmielony przesypujemy do miski, dodajemy po łyżce wody. Całość ucieramy mikserem lub rózgą kuchenną do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowany lukier sprawdzi się jako dekoracja mniej kalorycznych wypieków dla osób będących na diecie lub chorujących na cukrzycę.

Kolorowy lukier

Jeśli chcemy zmienić barwę lukru, wystarczy dodać do niego odpowiedni składnik – nie trzeba sięgać po barwniki. Wystarczy zrobić mały przegląd produktów w kuchni.

  • Kolor żółty osiągniemy dodając szczyptę kurkumy,
  • kolor brązowy – dodając odrobinę kakao,
  • kolor różowy – dodając kilka kropel soku z buraka lub malin,
  • kolor fioletowy – dodając sok z jagód,
  • kolor zielony – dodając spirulinę lub sok z liści szpinaku.

Jak widzicie, zrobienie domowego lukru wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy odrobina czasu i chęci. Przygotowując go samodzielnie możecie być spokojni o jego skład.

Zobacz także: 

Jak zrobić idealny lukier na pierniki? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27545

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2429

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6244

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2174

30 min
6
Przetwory Grzybki marynowane

Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...

Odsłon: 9140

60 min
16
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8774

>60 min
12