Jak zrobić lukier?

Lukier stanowi doskonałą dekorację do ciast drożdżowych, pierniczków, rogalików, pączków czy babek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga użycia zaledwie dwóch składników. Sprawdźcie, jak zrobić idealnie gęsty lukier o pięknym perłowym kolorze.

123RF/Picsel

Chcąc udekorować domowe wypieki lukrem nie warto sięgać po gotowce w torebkach. Do zrobienia białej dekoracji w domowym zaciszu będziecie potrzebowali dwóch składników, które bez problemu powinniście odnaleźć w swojej kuchni. Samodzielne przygotowanie lukru z pewnością nie przysporzy wam kłopotów, za to pozwoli na zaoszczędzenie pieniędzy w portfelu.

Lukier królewski

Składniki

  • 1 białko jaja
  • 1 szklanka cukru pudru

Cukier puder przesiewamy przez gęste sito. Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę (nie ubijamy białek na sztywno), następnie zmniejszamy obroty i wsypujemy partiami cukier puder. Składniki ubijamy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Idealnie utarty lukier powinien mieć piękny śnieżnobiały kolor, a cukier puder powinien być idealnie połączony z białkiem. Jeśli wydaje wam się, że lukier jest zbyt płynny, dodajcie jeszcze odrobinę cukru pudru. Rzadszy lukier doskonale nadaje się do rozprowadzenia po całej powierzchni ciasta. Gęsty lukier lepiej się sprawdzi do dekoracji np. pierniczków.

Lukier cytrynowy

Składniki

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Przesiany cukier puder wsypujemy do miski. Dodajemy do niego sok z cytryny. Całość ucieramy przy użyciu rózgi kuchennej do momentu uzyskania, gęstej, kremowej konsystencji. Lukier przygotowany w ten sposób będzie miał nieco bledszy kolor w porównaniu do lukru królewskiego, zyska natomiast cudowny, cytrynowy posmak.

Lukier w wersji FIT

Składniki

  • 100 g zmielonego ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 łyżki wody

Ksylitol lub erytrytol wsypujemy do młynka do kawy i mielimy na puch. Zmielony przesypujemy do miski, dodajemy po łyżce wody. Całość ucieramy mikserem lub rózgą kuchenną do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowany lukier sprawdzi się jako dekoracja mniej kalorycznych wypieków dla osób będących na diecie lub chorujących na cukrzycę.

Kolorowy lukier

Jeśli chcemy zmienić barwę lukru, wystarczy dodać do niego odpowiedni składnik – nie trzeba sięgać po barwniki. Wystarczy zrobić mały przegląd produktów w kuchni.

  • Kolor żółty osiągniemy dodając szczyptę kurkumy,
  • kolor brązowy – dodając odrobinę kakao,
  • kolor różowy – dodając kilka kropel soku z buraka lub malin,
  • kolor fioletowy – dodając sok z jagód,
  • kolor zielony – dodając spirulinę lub sok z liści szpinaku.

Jak widzicie, zrobienie domowego lukru wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy odrobina czasu i chęci. Przygotowując go samodzielnie możecie być spokojni o jego skład.

Zobacz także: 

Jak zrobić idealny lukier na pierniki? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Kwiaty w galarecie

Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...

Odsłon: 91

>60 min
0
Dania główne Kasza z kurczakiem i warzywami

Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...

Odsłon: 137

30 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Swojski boczek

Jak tylko chcę zjeść coś dobrego a mam na myśli wędlinę to kupuję dobry bocze...

Odsłon: 533

>60 min
3
Dania główne Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem

Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...

Odsłon: 1594

60 min
6

Polecane artykuły

Wideo Orzeźwiający koktajl z grejpfruta i mango

Grejpfrut idealnie orzeźwia podczas wakacyjnych upałów, a mango to wspaniały dodatek do przełamania kwaskowatego posmaku koktajlu. Wypróbuj zdrowy...

0
Informacje Co zjeść na Mazurach? Kulinarna podróż po Polsce

Tegoroczne wakacje zamierzasz spędzić w okolicach Warmii i Mazur? Czeka cię wspaniały czas pośród pięknych okoliczności przyrody oraz oczywiście ku...

0
Informacje Wakacje w Polsce. Co zjeść na Pomorzu i Kaszubach?

Początek lata to czas wakacyjnych wyjazdów, obfitujących w nowe doświadczenia i smaki. Podróżując po Polsce, warto spróbować lokalnych specjałów, k...

0
Informacje Co zrobić z kwiatami cukinii? Nie wyrzucaj. Można z nich zrobić wiele potraw

Cukinia to warzywo, które w okresie letnim króluje na polskich stołach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pyszne dania można wyczarować również z kwiat...

0