Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić ocet jabłkowy, który zawsze wychodzi? Stary sprawdzony przepis

Ocet jabłkowy to jeden z tych produktów spożywczych, który warto mieć w swojej kuchni. Jego właściwości zdrowotne są naprawdę korzystne dla organizmu - nie tylko obniży cukier czy cholesterol, ale pomoże wzmocnić włosy i odporność. Dowiedz się, jak zrobić ocet jabłkowy, który zawsze wychodzi.

Jak zrobić ocet jabłkowy, który zawsze wychodzi? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ocet jabłkowy, całkiem niedawno zupełnie niedoceniany, dzisiaj traktowany jest jako prawdziwy superfood. Trudno się dziwić, bo zawiera szereg witamin i minerałów, które korzystnie oddziałują na organizm. Dowiedz się, jak zrobić ocet jabłkowy, który zawsze wychodzi - przepis jest niezawodny.

Sprawdź także: Kiedy pić ocet jabłkowy - rano czy wieczorem?

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to bogactwo składników odżywczych. Znajduje się w nim wiele kwasów organicznych, w tym kwas octowy, jabłkowy, galusowy, chlorogenowy i kawowy. To także skarbnica witamin: A, E, K i tych z grupy B. W swoim składzie kryje też pektyny (błonnik pokarmowy), antyoksydanty, aminokwasy i enzymy oraz minerały, m.in. magnez, potas, wapń, selen, krzem czy fluor.

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

  • Ocet jabłkowy na oczyszczanie żył to metoda znana od dawna. Nie tylko obniża zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu, ale też chroni przed powstawaniem zakrzepów,
  • pomaga w odchudzaniu, ponieważ zapewnia uczucie sytości na dłużej i reguluje procesy trawienne,
  • wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego skutecznie zwalcza infekcje i stany zapalne (m.in. w jamie ustnej),
  • ze względu na to, że znajdziemy w nim witaminy K oraz te z grupy B, picie octu jabłkowego poleca się osobom o osłabionych włosach i paznokciach - to pomoże je wzmocnić i sprawić, by stały się błyszczące,
  • ocet wypity przed bądź po posiłku może także wspomóc w walce z refluksem i zgagą, gdyż reguluje on zbyt zasadowe środowisko żołądka,
  • wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • opóźnia starzenie się organizmu, łagodzi objawy stresu oksydacyjnego i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Jak zrobić ocet jabłkowy, który zawsze wychodzi?

Jeśli chcesz przygotować domowy ocet jabłkowy, potrzebujesz tylko kilku składników - cukier, wodę, jabłka i ewentualnie odrobinę gotowego octu jabłkowego lub tzw. matkę octową. To substancja, składająca się z bakterii octowych rozwijających się w procesie fermentacji alkoholu i zamieniających ten alkohol w kwas octowy. 

Jak zrobić ocet jabłkowy, który zawsze wychodzi? Musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Postępuj krok po kroku według poniższego przepisu, a na pewno wszystko się uda. Na początku przygotuj duży, czysty i szklany słój, np. o pojemności pięciu litrów. Następnie dokładnie umyj jabłka, przekrój na mniejsze kawałki (cienkie ósemki) i usuń gniazda nasienne. Przełóż owoce do naczynia - muszą zająć minimalnie 3/4 pojemności słoja (niezależnie od jego rozmiaru). Nie dopełniaj go jednak do końca, żeby po zalaniu płynem, wciąż mieć możliwość mieszania.

Teraz przyrządź tzw. wsad, czyli wodę z cukrem. Na każdy litr wody, dodaj cztery - naprawdę czubate - łyżki cukru. W przypadku czterech litrów wody potrzebujesz więc np. 16 łyżek cukru. Zagotuj wodę i rozpuść w niej całkowicie cukier. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, możesz też odlać litr płynu, wsypać cukier i w ten sposób go rozpuścić, a następnie połączyć z pozostałą, zimną wodą, dodatkowo mieszając. Nie wpłynie to na jakość wsadu.

Zalej owoce przygotowaną miksturą - pamiętaj, że nieco się uniosą, więc nie napełniaj słoja do końca. Choć może to wymagać nieco siły i cierpliwości, przemieszaj wszystko dokładnie. Na wierzch włóż jeszcze matkę octową albo wlej trzy, cztery łyżki wcześniej przygotowanego octu jabłkowego. Jeśli nie masz żadnego z tych składników, ocet i tak wyjdzie - może jedynie dłużej się robić.

Na końcu przykryj słój kuchenną ściereczką i zamknij szczelnie gumką recepturką. Codziennie, przynajmniej raz dziennie, mieszaj owoce. Jeśli nie będziesz tego robić, owoce mogą szybko spleśnieć. Po ok. tygodniu na wierzchu zauważysz pianę, a po spróbowaniu - wyczujesz delikatny smak octu.

Gdy owoce osiądą na dnie słoja, przestań je mieszać. Możesz odcedzić ocet (przez sito) do innego naczynia lub po prostu pozostawić owoce, które będą się powoli rozpadać i tworzyć mus na dnie. Przez dłuższy czas nie musisz nic robić z prozdrowotną miksturą, jedynie podglądać, czy na powierzchni nie tworzy się pleśń. Nie pomyl jej jednak z kożuchem fermentacyjnym lub matką octową (która jest zbita i pokrywa szczelnie całą warstwę płynu) - te możesz po miesiącu leżakowania zebrać i wykorzystać przy następnych octach.

To, jak szybko ocet będzie gotowy, zależy głównie od temperatury na zewnątrz oraz tego, jak słodkie są owoce. Pamiętaj jednak, żeby ocet trzymać w zaciemnionym miejscu. Powinien nadawać się do spożycia po dwóch miesiącach

Źródło: Smaker.pl, YouTube @perma-kultura

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Co można zrobić z cukinii? Pomysły na niskokaloryczne dania »

Często popełniany błąd w przechowywaniu kawy. Robi się niesmaczna »

Nalewka z popularnego chwastu to naturalny środek na pasożyty. Stosuj ostrożnie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Śniadania Jajka z pomidorami i serem

Szybkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na biwak. Jajecznica jest...

Odsłon: 39

15 min
0
Zupy Krupnik na rosole

Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...

Odsłon: 25

60 min
1
Ciasta Szybkie ciasto na niedzielę do kawy

Szukasz pomysłu na efektowne, ale łatwe w przygotowaniu, szybkie ciasto na ni...

Odsłon: 80449

30 min
82
Desery Torcik z opłatkiem Barbie

Torcik przygotowałam dla mojej 6 letniej wnusi Magdaleny. Torcik bardzo pros...

Odsłon: 173

>60 min
12
60 min
16

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

2
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

6
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26