Spis treści:
- Jakie właściwości ma wątróbka?
- Jaka wątróbka jest zdrowsza – smażona czy gotowana?
- Z czym jeść wątróbkę?
- Jaka surówka jest najlepsza do wątróbki?
Nie bez powodu wątróbka uchodzi za jeden z najzdrowszych pokarmów – stanowi ona cenne źródło żelaza i innych substancji odżywczych, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie. Niestety pomimo jej wyjątkowych właściwości wiele osób od niej stroni, uznając ją za mdłą lub po prostu niesmaczną. Na szczęście wystarczy zastosować kilka prostych kulinarnych trików, żeby przypadła do gustu nawet osobom, które dotychczas jej unikały. Jednym z takich trików jest zaserwowanie jej z idealnie dopasowaną surówką. Jaka surówka jest najlepsza do wątróbki? I dlaczego w ogóle warto jeść wątróbkę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Sprawdź także: Jak kisić kapustę? Najlepsza jest według przepisu babci
Jakie właściwości ma wątróbka?
Jest ich naprawdę wiele. Poruszając tę kwestię, należy wspomnieć przede wszystkim o korzystnym wpływie wątróbki na funkcjonowanie układu krwionośnego – jako obfite źródło dobrze przyswajalnego żelaza i witaminy B12 usprawnia ona produkcję czerwonych krwinek, chroniąc przed anemią i wspomagając jej leczenie. Uchodzi ona także za skarbnicę witaminy A, która wspiera pracę narządu wzroku, oraz kwasu foliowego usprawniającego funkcjonowanie układu nerwowego. Co więcej, sprawdza się ona przy osłabieniu odporności, problemach z pamięcią i koncentracją oraz deficycie energii, a do tego – dzięki wysokiej zawartości pełnowartościowego białka – stanowi doskonały wybór dla osób aktywnych fizycznie. I to nie tylko tych budujących masę mięśniową.
Jaka wątróbka jest zdrowsza – smażona czy gotowana?
Zastanawiasz się, jaka wątróbka jest zdrowsza – smażona czy gotowana? Jeśli chodzi o obecność białka i substancji odżywczych, nie ma tutaj praktycznie żadnej różnicy. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że samo smażenie nie najlepiej wpływa na zdrowie i pod tym względem lepiej wypada gotowanie. Jesteś fanem tylko smażonej wątróbki? Zatem przygotuj ją na patelni, przestrzegając przy tym kilku ważnych zasad. Przede wszystkim użyj świeżego oleju i nie przesadzaj z jego ilością. Smaż wątróbkę na dobrze rozgrzanym tłuszczu, pilnując, żeby się nie przypaliła. Po obróbce termicznej odsącz z niej nadmiar oleju za pomocą ręcznika papierowego. Pamiętaj, że przy tym wszystkim bardzo ważny jest dobór odpowiedniej patelni – świetnie sprawdzi się tutaj np. patelnia ceramiczna, czyli odporna na wysokie temperatury i niewchodząca w reakcje z produktami spożywczymi.
Z czym jeść wątróbkę?
Z czym jeść wątróbkę, żeby wydobyć z niej to, co najlepsze? Jeśli dopiero „zaprzyjaźniasz się” z tym składnikiem, postaw na klasykę, czyli wątróbkę z cebulką. Idealną opcją będzie także przygotowanie jej z dodatkiem jabłek lub – jeśli preferujesz ją w bardziej wytrawnej wersji – różnymi rodzajami warzyw, np. marchewką, selerem, papryką i pietruszką. Lubisz nieco zaszaleć w kuchni i odkrywać nowe, ciekawe smaki? Zatem uwzględnij w swoim przepisie takie dodatki jak brzoskwinie, śliwki, wiśnie czy ananasy. Aby stworzyć sycące obiadowe danie, możesz podać ją z kaszą, ryżem, frytkami lub purée ziemniaczanym. Znakomitym dopełnieniem całości będzie surówka. Jaka konkretnie?
Jaka surówka jest najlepsza do wątróbki?
Jaka surówka jest najlepsza do wątróbki? Wiele zależy od tego, w jaki sposób przyrządzisz swoje podroby. Jeśli serwujesz je z owocami, warto połączyć je z czymś kwaśnym. W twoim daniu dominuje słony lub ostry smak? Dobrym pomysłem będzie przełamanie go nutą słodyczy. Wbrew pozorom wątróbka to bardzo uniwersalny składnik, który doskonale komponuje się z rozmaitymi produktami.
Colesław
Colesław to surówka, która zwykle kojarzy się z fast foodami, ale w rzeczywistości dobrze łączy się również z podrobami, w tym wątróbką. Aby ją przygotować, musisz zaopatrzyć się w białą kapustę, marchewkę, sok z cytryny, miód, majonez, ocet winny oraz sól i pieprz. Usuń z kapusty liście, opłucz ją pod bieżącą wodą, wykrój z niej głąb, a następnie poszatkuj i włóż do miski. Dorzuć do niej startą marchewkę, drobno posiekaną cebulę oraz sól i pieprz. Na koniec dodaj majonez, ocet winny, miód oraz sok z cytryny i całość wymieszaj. Gotową surówkę możesz oprószyć koperkiem lub natką pietruszki.
Surówka z kiszonej kapusty
Kolejnym przykładem surówki, która znakomicie komponuje się z wątróbką, jest ta z kiszonej kapusty. Poza głównym składnikiem do jej przyrządzenia potrzebujesz jabłka, marchewki, cebuli, oleju, mielonego pieprzu oraz posiekanej natki pietruszki. Odciśnij kapustę z soku, a następnie pokrój i włóż do miski. Dorzuć do niej starte jabłko i marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Surówka z marchewki
Jaka surówka jest najlepsza do wątróbki? Poza tymi wyżej wymienionymi w zestawieniu tym znajduje się surówka z marchewki. Poza kluczowym warzywem w jej skład wchodzi natka pietruszki, jabłko oraz orzechy włoskie. Sos natomiast powstaje z oliwy z oliwek, soku z cytryny, miodu oraz soli i pieprzu. Obierz marchewkę i jabłko, po czym zetrzyj je na tarce. Dodaj do nich posiekaną natkę i orzechy, a na koniec polej sosem i wymieszaj.
Surówka z młodej kapusty
Do przyrządzania surówek warto wykorzystywać sezonowe warzywa, np. młodą kapustę, która króluje na straganach w okresie wiosenno-letnim. Oprócz niej przyda ci się marchewka, cebula, koperek, oliwa z oliwek oraz sok z cytryny. Umyj i osusz kapustę, a następnie poszatkuj ją i umieść w misce. Dorzuć do niej startą marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany koperek. Polej surówkę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, a na następnie wymieszaj.
Surówka z ogórków
Jeśli jesteś fanem ogórków, ale mizeria już ci się znudziła, postaw na wersję z kiszonymi i gruntowymi ogórkami – surówka w tym wydaniu nawet lepiej podkreśli smak twojej wątróbki. Poza wymienionymi warzywami do jej przygotowania potrzebujesz szczypiorku, koperku, oleju lub oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. Umyj i osusz ogórki gruntowe, posyp je solą i odstaw na 30 minut. Po upływie tego czasu odciśnij z nich nadmiar wody i połącz ze startymi na tarce ogórkami kiszonymi oraz posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Polej całość olejem lub oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, odzywianie.info.pl
Opracowała: Anna Hutek
Zobacz także:
Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »
Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »
Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »