Dania jednogarnkowe

Orzechy włoskie – co z nich zrobić? Sprawdzone przepisy z orzechami w roli głównej

Pyszne, o wyrazistym smaku oraz cennych właściwościach odżywczych, to właśnie orzechy włoskie. Zaleca się jedzenie ich w celu poprawy pamięci i koncentracji, dodatkowo wspierają odporność, a co więcej zrobisz z nich pyszne ciasta, sałatki i przekąski. Sprawdź, do jakich przepisów można użyć orzechów włoskich.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

W dobrze zbilansowanej diecie nie może zabraknąć miejsca na bakalie, w tym orzechy włoskie. Dzięki bogactwu minerałów i mikroelementów te przypominające ludzki mózg nasiona stanowią nieocenione wsparcie dla twojego organizmu, w szczególności w okresie jesienno-zimowym.

Orzechy sprawdzają się jako samodzielna przekąska i uchodzą za doskonały dodatek do wielu smacznych dań i domowych nalewek. Co można zrobić z orzechów włoskich i jakie dobrodziejstwa kryją się w ich wnętrzu? Zapraszamy do zapoznania się z artykułem!

Sprawdź także: Można ją jeść tylko po obróbce termicznej. Jarzębina – właściwości i zastosowanie w kuchni

Orzechy włoskie: jak włączyć je do swojej diety?

Twój największy grzech dietetyczny to brak orzechów w diecie? Jest wiele sposobów na to, aby zwiększyć spożycie bakalii w codziennym menu. Orzechy włoskie są szczególnie uniwersalnym produktem, ponieważ pasują do większości potraw, a także domowych przetworów.

Nie lubisz spożywać nasion w ich klasycznej surowej wersji? Spróbuj włączyć je do jadłospisu w formie naparu, nalewki, a nawet masła orzechowego. Równie ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie oleju z orzecha włoskiego, zwłaszcza w sałatkach, surówkach i smoothies.

Orzechy włoskie nie tylko podkręcą smak wypieków czy słodkich przekąsek, ale również wyśmienicie nadadzą się jako uzupełnienie domowej nutelli lub jako baza konfitury. Możesz dodatkowo skusić się na ich prażony wariant.

Nalewka z orzecha włoskiego

Jesteś fanem domowych wyrobów alkoholowych? W takim razie nalewka z orzecha włoskiego to strzał w dziesiątkę. Nie tylko świetnie smakuje, ale charakteryzuje się również zbawiennym działaniem na cały układ pokarmowy. Jak ją przygotować?

Do przyrządzenia orzechówki wystarczy garść zielonych orzechów włoskich, cukier i wódka. Jeśli podstawowy przepis cię nie zadowala, możesz spróbować jego rozbudowanej wersji, a mianowicie takiej, która opiera się na zielonych owocach orzecha, wódce żytniej, goździkach, cynamonie i brązowym cukrze. Dodatek korzennych przypraw nada nalewce nietypowego posmaku, który dodatkowo rozgrzeje cię w zimne i deszczowe jesienne wieczory.

Ile czasu potrzeba, aby cieszyć się wyśmienitą nalewką z orzechów włoskich? Przetwór powinien spędzić w chłodnym i ciemnym miejscu co najmniej cztery tygodnie. Następnie trzeba go przefiltrować i odstawić na kilka miesięcy np. do spiżarni. W tym czasie domowy alkohol dojrzeje i przekształci się w remedium na wszelkiego rodzaju zatrucia bakteryjne.

Nalewka z orzecha włoskiego powinna zostać przygotowana z niedojrzałych nasion. W tej formie można znaleźć je w sadach na przełomie czerwca i lipca. Młode bakalie dają się łatwo pokroić, co powoduje, że można je bez trudności ułożyć w naczyniu o każdej pojemności i kształcie.

Sałatka z orzechami włoskimi

Orzechy włoskie możesz również dodać do sałatki. Jesteś fanem świeżych owocowych sałatek, a może gustujesz w warzywnych kompozycjach? Orzechy włoskie charakteryzują się tak dużą uniwersalnością, że będą pasowały niemal do każdej potrawy na bazie jarzyn.

Jeśli włoskie klimaty to coś, w czym najbardziej gustujesz, przygotuj sałatkę z orzechwami włoskimi. Będziesz potrzebować: gruszek, szynki parmeńskiej, orzechów włoskich i sera pleśniowego. Do takiego zestawienia idealnym uzupełnieniem będzie ocet balsamiczny i syrop klonowy.

Uwielbiasz, gdy twoja sałatka opiera się na świeżych owocach? Wypróbuj połączenie orzechów, rukoli, mango, granatu, awokado i sera pleśniowego. Tutaj również postaw na ten sam klonowo-balsamiczny dressing.

Entuzjaści fig z pewnością ucieszą się z faktu, że orzechy włoskie wyśmienicie pasują do tych owoców. Taki duet wystarczy wzbogacić o rukolę, awokado i serek sałatkowy. Oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny i sól morska stworzą doskonałą i świeżą zalewę.

Ciasto z orzechami włoskimi

Należysz do łasuchów, którzy mogą na okrągło wcinać słodkości? Dobra wiadomość jest taka, że orzechy to trafiony dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków. Ciasto z orzechami włoskimi może być dopiero początkiem twoich kulinarnych popisów.

Jak przemycić bakalie do słodkości? Spróbuj przygotować ciasto o jakże sugestywnej nazwie „orzech włoski". Kluczowymi składnikami tej potrawy są miód i krem budyniowy, które idealnie podbijają ciekawy orzechowy posmak.

Równie interesującym słodkim rozwiązaniem, do którego możesz przemycić nasiona, jest drożdżowy placek z makiem i orzechami włoskimi. W zależności od tego, jakie ciasto preferujesz, możesz przyrządzić go z wersji tradycyjnej lub francuskiej.

Orzechy włoskie można równie łatwo połączyć ze składnikami na babeczki, a także podać w formie naleśników na słodko. Lubisz tarty? Wykorzystaj bakalie do przygotowania dania z powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi - tak podana potrawa to wymarzony jesienny podwieczorek.

Idealne ciasto z orzechami włoskimi? Tutaj z pewnością sprawdzi się orzechowiec, który pozwoli ci na połączenie wszystkich bakalii świata w jednym wypieku. Klasyczna receptura to doskonałe uzupełnienie do popołudniowej kawy, herbaty lub kubka kakao.

Jeśli nie lubisz przyrządzania ciast ze względu na to, że przepisy wymagają pilnowania precyzyjnie określonego czasu pieczenia, postaw na wariant orzechowca, który nie wymaga użycia piekarnika. Słodką masę do ciasta można stworzyć z masła, żółtek, mleka, brązowego cukru, budyniu waniliowego, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz pokruszonych orzechów włoskich.

Orzechy włoskie: właściwości zdrowotne zaklęte w łupinie orzecha

Największym bogactwem orzechów włoskich jest wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. Oba te związki są w dużej mierze odpowiedzialne za wzmacnianie odporności i wspomaganie układu immunologicznego w walce z infekcjami i stanami zapalnymi.

Oprócz cennych kwasów bakalie obfitują w witaminy z grupy B, a także magnez mający pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego. Szukasz sposobu na poprawę koncentracji lub jakości swojego snu? Dodawaj do swoich sałatek orzechy włoskie lub przygotuj z nich przepyszną nalewkę!

Borykasz się z dolegliwościami żołądkowymi? Orzechy włoskie to również nieocenione remedium na wszelkie stany zapalne w obrębie układu pokarmowego. Z tego właśnie względu polecane są osobom cierpiącym na zatrucia pokarmowe lub biegunki.

Wysoka zawartość cynku w tych nasionach poprawi wygląd twojej cery, a obecność koenzymu Q10 pomoże w walce z wolnymi rodnikami. Niski indeks glikemiczny powoduje, że orzechy włoskie mogą być uzupełnieniem diety dla osób chorujących na insulinooporność i cukrzycę.

Zachęcamy cię do wypróbowania sprawdzonych przepisów:

1. Sałatka z selera z orzechami włoskimi

 Sałatka z selera z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Sałatka z selera z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szarlotka z orzechami włoskimi

 Szarlotka z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Szarlotka z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chleb z orzechami włoskimi

 Chleb z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Chleb z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Halibut pieczony z orzechami włoskimi

 Halibut pieczony z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Halibut pieczony z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Risotto z dynią i orzechami włoskimi

 Risotto z dynią i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Risotto z dynią i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z selera z orzechami włoskimi

 Sałatka z selera z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Sałatka z selera z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z pomelo i orzechami włoskimi

 Sałatka z pomelo i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Sałatka z pomelo i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi

 Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Jajecznica z orzechami włoskimi i szampanem

 Jajecznica z orzechami włoskimi i szampanem Zobacz przepis

Jajecznica z orzechami włoskimi i szampanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Bananowiec z orzechami włoskimi

 Bananowiec z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Bananowiec z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Muffinki czekoladowe z orzechami włoskimi

 Muffinki czekoladowe z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Muffinki czekoladowe z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi

 Placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jesienny leśny mech

Jesienny leśny mech to przepyszne ciasto szpinakowe z czekoladowym kremem i c...

Odsłon: 18

>60 min
1
Przekąski Galareta z ćwiartek kurczaka.

Bardzo smaczna galareta, wykonana z ćwiartek kurczaka, zielonego groszku i ma...

Odsłon: 183

15 min
6
Ciasta Otello

Otello – to nie tylko słynny bohater Szekspira, ale także nazwa wyjątkowego c...

Odsłon: 5119

60 min
7
30 min
1

Przepis dnia

Desery Ciasteczko karmelowe

Szybciutki deser karmelowy bez pieczenia. Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia....

Odsłon: 4658

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

2
Informacje Napoje na wzmocnienie odporności. Pij codziennie, choroby będą cię omijać

Domowe sposoby na wzmacnianie odporności to temat, który co roku wraca jak bumerang. I nic w tym dziwnego - w końcu każdy chciałby zabezpieczyć się...

12
Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

3
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0