Najlepsze przepisy na ogórki

Jakie produkty warto mrozić przed Wielkanocą? Zaoszczędzisz czas i pieniądze

Ceny produktów spożywczych są niestabilne, w związku z czym Polacy obawiają się, ile zapłacą za jedzenie przed Wielkanocą. Aby uniknąć przedświątecznej drożyzny, po część rzeczy do sklepów warto wybrać się już teraz. Jednak, co można kupić wcześniej i zamrozić bez obaw przed zepsuciem?

Jakie produkty warto mrozić przed Wielkanocą? Mrożenie przedłuży ich świeżość, nie powodując spadku wartości odżywczych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Już teraz wydajemy sporo pieniędzy na produkty spożywcze, a przed Wielkanocą część towarów w sklepach znów może podrożeć. Nic dziwnego, że aby uchronić się przed znacznym nadwyrężeniem domowego budżetu, wielu Polaków rozważa zmniejszenie liczby potraw na świątecznym stole. Na szczęście jest również prosty sposób na ograniczenie wydatków bez odmawiania sobie wielkanocnych przyjemności.

Sprawdź także: Parówki w cieście - najlepszy przepis na szybką przekąskę

Dlaczego warto mrozić żywność przed Wielkanocą?

Produkty spożywcze przed świętami najbardziej opłaca się kupować hurtem. Jednak co zrobić z nadwyżką mięsa, owoców lub jajek, które muszą przetrwać w spiżarni aż do Wielkanocy? Naszym największym sprzymierzeńcem w walce z drożyzną może okazać się… zamrażarka, która jest jednym z najbardziej niedocenianych sprzętów w polskich domach.

Metoda konserwacji jedzenia poprzez mrożenie pozwala nam utrzymać świeżość jedzenia przez długi czas, a w większości przypadku nie spowoduje spadku wartości odżywczych.

Jakie produkty można kupić wcześniej i zamrozić?

Nie wszystkie świeże produkty nadają się do mrożenia. Jednak w przypadku wielu towarów jest to całkowicie bezpieczne. Jakie produkty można kupić wcześniej i zamrozić? Dotyczy to m.in.:

  • Owoców: bez obaw mrozimy awokado, świeże cytrusy, owoce jagodowe czy banany.
    Unikamy tego w przypadku: grejpfrutów czy arbuzów - z uwagi na ich wodnistą konsystencję.  
  • Warzyw: mrożenie fasolki, marchwi czy bobu również jest dozwolone. Niektóre warzywa, takie jak: fasolka szparagowa, seler, kalafior czy groszek na sałatkę przed konserwacją warto dodatkowo zblanszować, aby zachowały więcej składników odżywczych.
    Ogórek i inne warzywa zawierające duże ilości wody nie nadają się do mrożenia.
  • Surowych jaj: zamrażamy je w szczelnych pojemnikach, wcześniej pozbawione skorupki i zmiksowane do połączenia żółtka i jaja.
  • Mięs i ryb: ryby i mięsa wersji surowej bez problemu można przechowywać je w zamrażarce przez kilka tygodni. Trzeba jednak pamiętać, że produkty raz rozmrożone nie nadają się już do ponownego zamrożenia.
  • Serów żółtych: żółty ser dobrej jakości również można mrozić. Dotyczy to przede wszystkim produktów zakupionych w kawałku, które po rozmrożeniu nie powinny pokruszyć się, ani stracić swoich właściwości.
  • Grzybów: te o zwartym miąższu, takie jak: kurki, rydze, kozaki czy maślaki możemy mrozić bez obaw przed zepsuciem.
  • Ziół: świeże zioła warto zamrozić w całości w pojemnikach na lód, zalane niewielką ilością wody albo pokrojone. Po rozmrożeniu nie powinny stracić zapachu i smaku.

Co można zrobić wcześniej i zamrozić na święta?

Poza powyższymi produktami, do zamrażarki w oczekiwaniu na Wielkanoc mogą również trafić gotowe dania - zakupione lub przygotowane samodzielnie. Dotyczy to zwłaszcza przetworzonego już mięsa w formie gotowanej lub usmażonej. Mrozimy kiełbasę, parówkę czy szynkę.

Wcześniej przygotować i zamrozić można również domowe pasztety, pieczywo, ciasta drożdżowe i inne kruche wypieki, które po rozmrożeniu nadal powinny pozostać świeże i smaczne.



Zobacz także:

Pięć produktów, których nie warto spożywać na czczo »

Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie »

Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1721

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 102

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 260

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26