Jego walory docenił sam Mickiewicz. Dawkowany z umiarem odpędzi wirusy i stany zapalne

W dawnych czasach żadne podniosłe wydarzenie nie mogło obyć się bez tego trunku. Poprawiał humory i rozgrzewał ucztujących biesiadników, przypisywano mu także działanie prozdrowotne. Miód pitny, chociaż dziś mniej popularny, nadal jest ważnym elementem polskiej kultury. Sprawdź, jakie ma wartości odżywcze i jaki wpływ na zdrowie ma miód pitny.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ten słodki napój alkoholowy znany był już w średniowieczu, w swoich kronikach pisywał o nim Gall Anonim, pojawiał się również w dziełach Adama Mickiewicza czy Henryka Sienkiewicza. Pomimo tego, że najczęściej kojarzy się nam z polskimi dworami szlacheckimi oraz karczmami rodem z „Ogniem i mieczem”, miód pitny prawdopodobnie został wynaleziony w Chinach, aż siedem tysięcy lat przed naszą erą.

Niewątpliwie miód pitny wyróżnia się smakiem i aromatem na tle innych, popularnych polskich alkoholi. Z poniższego artykułu dowiesz się, do jakich dań podawać miód pitny oraz jak powstaje ten słodki trunek.

Sprawdź także: 4 polskie regionalne ciasta, które musisz przynajmniej raz spróbować

Czym jest miód pitny?

Zastanawiasz się, z czego składa się miód pitny? Chociaż wiele osób wyobraża sobie miód pitny jako mieszaninę płynnego miodu i alkoholu, nic bardziej mylnego. Trunek ten powstaje w procesie fermentacji miodu pszczelego, najczęściej wykorzystuje się ten z lipy. Do jego przygotowania jest potrzebny miód pszczeli, drożdże do miodu pitnego oraz woda. Oczywiście najlepiej przygotowywać go w tradycyjnym gąsiorze. Można również dodać do niego różne przyprawy, które podkręcą aromat trunku. Z reguły miód pitny ma od dziewięciu do osiemnastu procent alkoholu w składzie.

Co ciekawe, miód pitny ma wiele wspólnego z dobrze znanym nam miesiącem miodowym. Podobno w kulturze staropolskiej podczas wesela oraz pierwszego miesiąca małżeństwa, młodej parze podawano właśnie ten napitek. Miał być on symbolem długiego, szczęśliwego oraz oczywiście słodkiego życia.

Rodzaje miodu pitnego

Istnieją różne rodzaje miodu pitnego, które różnią się od siebie stopniem rozcieńczenia, wyróżnić można:

  • półtoraki – najmocniejsze, jedna objętość miodu zostaje rozcieńczona połową objętości wody,
  • dwójniaki – nazywane miodami królewskimi, połowa objętości miodu jest rozcieńczona taką samą objętością wody,
  • trójniaki – jedna objętość miodu rozcieńczana jest dwiema częściami objętości wody,
  • czwórniaki – najsłabsze, w składzie znajdziesz jedną objętość miodu oraz trzy objętości wody.

Bardziej rozcieńczone wodą miody pitne szybciej dojrzewają. Warto pamiętać jednak o tym, że im więcej miodu znajduje się w danym trunku, tym lepszej będzie on jakości. Przygotowanie miodów pitnych wymaga cierpliwości, czasem, aby osiągnąć pełnię smaku, wymagają nawet kilku lat leżakowania.  

Miody pitne można doprawiać względem uznania, będą wówczas różniły się od siebie smakiem i aromatem. Wyróżnić można miody pitne o naturalnym, miodowym smaku, znajdzie się coś również dla smakoszy ziołowych lub chmielowych trunków. Warto spróbować także korzennych miodów pitnych doprawionych cynamonem, goździkami, imbirem czy pieprzem. Fani słodyczy będą natomiast zachwyceni miodami pitnymi z dodatkiem wanilii. Warto spróbować również bardziej orzeźwiających, owocowych aromatów, np. tych o smaku cytryny czy malin.                                                                                           

Istnieje również podział miodów pitnych na sycone oraz niesycone. Brzeczka miodów syconych (roztwór wody i miodu) jest wcześniej powoli gotowana, w odróżnieniu od brzeczki miodów niesyconych, przy których produkcji nie wykorzystuje się gotowania.

Wartości odżywcze miodu pitnego

Miód pitny to nic innego jak napój stworzony na bazie wody, drożdży oraz miodu pszczelego. Przede wszystkim w jego składzie znajdziesz więc węglowodany. Warto pamiętać również, że z miodem pitnym nie należy przesadzać, nie tylko ze względu na zawarty w nim alkohol, ale i dość dużą kaloryczność. W 100 ml trunku znajduje się aż 350 kcal, dlatego należy spożywać go jedynie w symbolicznych ilościach.

Jaki wpływ na zdrowie ma miód pitny?

Miód to produkt powszechnie znany ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Nie ma nic lepszego na przeziębienie czy grypę niż spora łyżka miodu dodana do herbaty z cytryną. Miody pitne również wykazują właściwości zwalczające infekcje, działają również przeciwzapalnie, rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Dlatego, szklanka miodu pitnego w okresie jesienno-zimowym, będzie korzystnie wpływać na odporność organizmu. Oczywiście na taką przyjemność mogą pozwolić sobie tylko osoby pełnoletnie.

Miód pitny w niewielkich ilościach może pozytywnie wpłynąć na osoby, które często odczuwają stres i napięcie, ułatwi także zasypianie oraz pozytywnie wpłynie na układ krążenia. Poprawi również pracę układu pokarmowego, korzystnie wpływając na trawienie.

Jak podawać miód pitny?

W jaki sposób pić miód pitny? Wszystko zależy od naszych preferencji. Może być spożywany zarówno na zimno, w temperaturze pokojowej, jak i na gorąco, koniecznie z dodatkiem korzennych przypraw.

Do jakich dań podawać miód pitny? Oczywiście świetnie wpasuje się w klimaty nawiązujące do kuchni staropolskiej, może być dodatkiem do mięs, np. wołowiny, jagnięciny, czy kurczaka, a także ryb. Może być używany także do marynat, sosów, a nawet słodkich deserów, np. ciast czy lodów.

Miód pitny – przeciwwskazania

Warto wiedzieć o tym, że miód pitny w swoim składzie zawiera sporą dawkę alkoholu, dlatego absolutnie nie powinny pić go kobiety w ciąży, te, które karmią piersią oraz oczywiście osoby niepełnoletnie.

Ze względu na sporą ilość cukru, miód pitny nie jest produktem zalecanym cukrzykom, a także osobom, które borykają się ze zbyt dużą masą ciała. Oczywiście każdy rodzaj alkoholu, w tym miód pitny, spożywany w nadmiarze będzie niekorzystnie wpływał na organizm. Jego nadużywanie może skończyć się nie tylko bólem głowy i złym samopoczuciem na drugi dzień, ale i być pierwszym krokiem do uzależnienia od alkoholu.

Jak przechowywać miód pitny?

Ciekawostką na temat miodu pitnego może być to, że prawidłowo przyrządzony, szczelnie zabezpieczony i przechowywany w odpowiednich warunkach jest produktem, który nigdy się nie zepsuje. Najlepiej przechowywać go w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, np. spiżarce lub piwnicy.

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »

To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Tuszonka z łopatki wieprzowej.

Jest to konserwa zrobiona z pokrojonej w większą kostkę łopatki wieprzowej, n...

Odsłon: 60

>60 min
3
Ciasta Ciasto Ochoczy Kusiciel

Szukasz niebanalnego ciasta, które zachwyci Twoich bliskich? Sięgnij po przep...

Odsłon: 570

60 min
1
Przetwory Małosolna fasolka szparagowa

Od pewnego czasu kwitnie moda na domowe kiszonki. Ich entuzjaści sięgają nie...

Odsłon: 25

30 min
1
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 27789

60 min
34

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326