Spis treści:
- Czym jest miód pitny?
- Rodzaje miodu pitnego
- Wartości odżywcze miodu pitnego
- Jaki wpływ na zdrowie ma miód pitny?
- Miód pitny – przeciwwskazania
Ten słodki napój alkoholowy znany był już w średniowieczu, w swoich kronikach pisywał o nim Gall Anonim, pojawiał się również w dziełach Adama Mickiewicza czy Henryka Sienkiewicza. Pomimo tego, że najczęściej kojarzy się nam z polskimi dworami szlacheckimi oraz karczmami rodem z „Ogniem i mieczem”, miód pitny prawdopodobnie został wynaleziony w Chinach, aż siedem tysięcy lat przed naszą erą.
Niewątpliwie miód pitny wyróżnia się smakiem i aromatem na tle innych, popularnych polskich alkoholi. Z poniższego artykułu dowiesz się, do jakich dań podawać miód pitny oraz jak powstaje ten słodki trunek.
Sprawdź także: 4 polskie regionalne ciasta, które musisz przynajmniej raz spróbować
Czym jest miód pitny?
Zastanawiasz się, z czego składa się miód pitny? Chociaż wiele osób wyobraża sobie miód pitny jako mieszaninę płynnego miodu i alkoholu, nic bardziej mylnego. Trunek ten powstaje w procesie fermentacji miodu pszczelego, najczęściej wykorzystuje się ten z lipy. Do jego przygotowania jest potrzebny miód pszczeli, drożdże do miodu pitnego oraz woda. Oczywiście najlepiej przygotowywać go w tradycyjnym gąsiorze. Można również dodać do niego różne przyprawy, które podkręcą aromat trunku. Z reguły miód pitny ma od dziewięciu do osiemnastu procent alkoholu w składzie.
Co ciekawe, miód pitny ma wiele wspólnego z dobrze znanym nam miesiącem miodowym. Podobno w kulturze staropolskiej podczas wesela oraz pierwszego miesiąca małżeństwa, młodej parze podawano właśnie ten napitek. Miał być on symbolem długiego, szczęśliwego oraz oczywiście słodkiego życia.
Rodzaje miodu pitnego
Istnieją różne rodzaje miodu pitnego, które różnią się od siebie stopniem rozcieńczenia, wyróżnić można:
- półtoraki – najmocniejsze, jedna objętość miodu zostaje rozcieńczona połową objętości wody,
- dwójniaki – nazywane miodami królewskimi, połowa objętości miodu jest rozcieńczona taką samą objętością wody,
- trójniaki – jedna objętość miodu rozcieńczana jest dwiema częściami objętości wody,
- czwórniaki – najsłabsze, w składzie znajdziesz jedną objętość miodu oraz trzy objętości wody.
Bardziej rozcieńczone wodą miody pitne szybciej dojrzewają. Warto pamiętać jednak o tym, że im więcej miodu znajduje się w danym trunku, tym lepszej będzie on jakości. Przygotowanie miodów pitnych wymaga cierpliwości, czasem, aby osiągnąć pełnię smaku, wymagają nawet kilku lat leżakowania.
Miody pitne można doprawiać względem uznania, będą wówczas różniły się od siebie smakiem i aromatem. Wyróżnić można miody pitne o naturalnym, miodowym smaku, znajdzie się coś również dla smakoszy ziołowych lub chmielowych trunków. Warto spróbować także korzennych miodów pitnych doprawionych cynamonem, goździkami, imbirem czy pieprzem. Fani słodyczy będą natomiast zachwyceni miodami pitnymi z dodatkiem wanilii. Warto spróbować również bardziej orzeźwiających, owocowych aromatów, np. tych o smaku cytryny czy malin.
Istnieje również podział miodów pitnych na sycone oraz niesycone. Brzeczka miodów syconych (roztwór wody i miodu) jest wcześniej powoli gotowana, w odróżnieniu od brzeczki miodów niesyconych, przy których produkcji nie wykorzystuje się gotowania.
Wartości odżywcze miodu pitnego
Miód pitny to nic innego jak napój stworzony na bazie wody, drożdży oraz miodu pszczelego. Przede wszystkim w jego składzie znajdziesz więc węglowodany. Warto pamiętać również, że z miodem pitnym nie należy przesadzać, nie tylko ze względu na zawarty w nim alkohol, ale i dość dużą kaloryczność. W 100 ml trunku znajduje się aż 350 kcal, dlatego należy spożywać go jedynie w symbolicznych ilościach.
Jaki wpływ na zdrowie ma miód pitny?
Miód to produkt powszechnie znany ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Nie ma nic lepszego na przeziębienie czy grypę niż spora łyżka miodu dodana do herbaty z cytryną. Miody pitne również wykazują właściwości zwalczające infekcje, działają również przeciwzapalnie, rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Dlatego, szklanka miodu pitnego w okresie jesienno-zimowym, będzie korzystnie wpływać na odporność organizmu. Oczywiście na taką przyjemność mogą pozwolić sobie tylko osoby pełnoletnie.
Miód pitny w niewielkich ilościach może pozytywnie wpłynąć na osoby, które często odczuwają stres i napięcie, ułatwi także zasypianie oraz pozytywnie wpłynie na układ krążenia. Poprawi również pracę układu pokarmowego, korzystnie wpływając na trawienie.
Jak podawać miód pitny?
W jaki sposób pić miód pitny? Wszystko zależy od naszych preferencji. Może być spożywany zarówno na zimno, w temperaturze pokojowej, jak i na gorąco, koniecznie z dodatkiem korzennych przypraw.
Do jakich dań podawać miód pitny? Oczywiście świetnie wpasuje się w klimaty nawiązujące do kuchni staropolskiej, może być dodatkiem do mięs, np. wołowiny, jagnięciny, czy kurczaka, a także ryb. Może być używany także do marynat, sosów, a nawet słodkich deserów, np. ciast czy lodów.
Miód pitny – przeciwwskazania
Warto wiedzieć o tym, że miód pitny w swoim składzie zawiera sporą dawkę alkoholu, dlatego absolutnie nie powinny pić go kobiety w ciąży, te, które karmią piersią oraz oczywiście osoby niepełnoletnie.
Ze względu na sporą ilość cukru, miód pitny nie jest produktem zalecanym cukrzykom, a także osobom, które borykają się ze zbyt dużą masą ciała. Oczywiście każdy rodzaj alkoholu, w tym miód pitny, spożywany w nadmiarze będzie niekorzystnie wpływał na organizm. Jego nadużywanie może skończyć się nie tylko bólem głowy i złym samopoczuciem na drugi dzień, ale i być pierwszym krokiem do uzależnienia od alkoholu.
Jak przechowywać miód pitny?
Ciekawostką na temat miodu pitnego może być to, że prawidłowo przyrządzony, szczelnie zabezpieczony i przechowywany w odpowiednich warunkach jest produktem, który nigdy się nie zepsuje. Najlepiej przechowywać go w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, np. spiżarce lub piwnicy.
Zobacz także:
Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »
To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »
Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »