Ewa Gotuje

Sezon na czarną rzepę trwa, a jak wiadomo, najwięcej witamin czy składników mineralnych posiadają warzywa bezpośrednio po zbiorze. Warto więc skusić się na wprowadzenie czarnej rzepy do menu właśnie teraz.

Fot. 123RF/Picsel

Czarna rzepa nazywana też czarną rzodkwią, to roślina jednoroczna, osiągająca wysokość do 70 cm. Jej kwiaty posiadają liliową barwę, liście układają się w rozety, a jej jadalną część stanowi korzeń. Czarna, pokryta skorupką, bulwa kryje w sobie biały miąższ o ostrym smaku.

Warzywo to stanowiło istotny element diety naszych rodaków od czasów piastowskich. Można było ją znaleźć niemal w każdym gospodarstwie i na każdym talerzu. Dopiero w XIX wieku rzepa została wyparta przez ziemniaki. Obecnie nie cieszy się ona zbyt dużą popularnością. Warto jednak przypomnieć sobie o rzepie, gdyż w zaskakujący sposób może wpływać na nasz organizm.

Moc czarnej rzepy

Czarna rzepa jest źródłem wielu naturalnych cukrów, enzymów, witamin oraz minerałów. Zawiera cynk, fosfor, magnez, potas, wapń a także żelazo, fluor, mangan i siarkę. Do tego posiada związki o działaniu antybiotykowym i odkażającym.

Warto wiedzieć, że jedząc czarną rzepę dostarczamy do organizmu cenną witaminę C oraz B1, B2 a także B3. Można więc śmiało stwierdzić, że jest świetnym uzupełnieniem diety, szczególnie teraz, w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę.

Czarna rzepa w kosmetyce

Czarna rzepa posiada również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Najczęściej znajdziemy ją w składzie preparatów do włosów. Maski kosmetyczne lub wcierki zawierające w składzie wyciąg z tej rośliny, doskonale sprawdzają się w przypadku szybko przetłuszczających się włosów. Normują bowiem pracę gruczołów łojowych.

Aby zapobiec wypadaniu włosów, poleca się wypijanie jednej szklanki soku z czarnej rzepy. Składniki zawarte w tej roślinie polepszają krążenie krwi w skórze głowy oraz pobudzają cebulki włosowe do wzrostu.

Warto również sięgać po maseczki do twarzy przygotowane z czarnej rzepy. Pielęgnują cerę wrażliwą oraz problemową, a tonik z soku rzepy usuwa trądzik, zaskórniki i przebarwienia.

Inne właściwości czarnej rzepy

Wyciąg z czarnej rzepy odkaża układ pokarmowy. Jest skuteczny w leczeniu zaparć, posiada silne działanie moczopędne oraz odtruwające. Dodatkowo polepsza perystaltykę jelit, co pomaga usunąć nadmierną ilość gazów z organizmu.

Sprawdza się także przy leczeniu kaszlu, kamicy moczowej oraz anemii. Poprzez właściwości detoksykacyjne, wpływa na funkcjonowanie wątroby. Ułatwia jej regenerację oraz zwiększa wydzielanie żółci.

Wysoka zawartość potasu w czarnej rzepie, pomaga utrzymać w ryzach poziom ciśnienia krwi. Poprzez blokowanie uszkodzeń krwinek czerwonych oraz zwiększenie dopływu tlenu do krwi, pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy a także może stanowić uzupełnienie leczenia żółtaczki.

Jak wykorzystać rzepę w kuchni?

Rzepę można wykorzystać jako składnik sałatek, surówek lub nawet w kompozycji ze słodkimi owocami jak jabłka. Nadaje się do pieczenia, gotowania, faszerowania jak również do puree.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 413992

60 min
1122
Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

Odsłon: 1991

60 min
5
Dania główne Wigilijna kapusta z łazankami

Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....

Odsłon: 2215

30 min
13
Przekąski Bułeczki drożdżowe cynamonowe

Super bułeczki do szkoły na drugie śniadanie dla naszych pociech. SMACZNEGO

Odsłon: 149

60 min
1
Desery Kakaowy sernik gotowany

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepisem na proste i pyszne ciasto bez...

Odsłon: 26787

30 min
56