Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie właściwości ma pomarańcza?
- Jak zrobić kandyzowaną pomarańczę?
- Jak zrobić kandyzowaną skórkę z pomarańczy?
- Jak przygotować desery z kandyzowaną pomarańczą?
Kandyzowana pomarańcza to prawdziwy smakołyk, którym szczególnie często raczymy się w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Pysznie smakuje jako dekoracja ciast, ale też jako przekąska - z czekoladą. Wypróbuj sprawdzone przepisy naszych Czytelników na desery z kandyzowaną pomarańczą.
Jakie właściwości ma pomarańcza?
Trzeba przyznać, że pomarańcza to prawdziwa bomba witaminowa. W średniej pomarańczy znajduje się 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. To jeden z powodów, dla których szczególnie zimą warto jeść te owoce. Ich regularne spożycie wzmocni odporność i uchroni przed infekcjami. Pomarańcze korzystnie wpływają też na stan skóry i ułatwiają wchłanianie żelaza.
Również skórka pomarańczowa - częsty dodatek do ciast i deserów - jest źródłem ważnych dla organizmu mikroelementów. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Wspomaga metabolizm, dlatego przyspiesza proces odchudzania. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, dostarcza błonnika i witaminę C.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Jak zrobić kandyzowaną pomarańczę?
Na pewno widziałeś kiedyś kandyzowane pomarańcze i może miałeś nawet okazję ich spróbować, choćby w Tłusty Czwartek na pączku z lukrem. Czy wiesz jednak, czym są kandyzowane pomarańcze? To nic innego jak owoce zakonserwowane przez wielokrotne smażenie ich w coraz słodszym syropie.
Jak zrobić kandyzowaną pomarańczę? Na początku dokładnie umyj (a nawet wyszoruj) owoc i sparz go wrzątkiem (to zminimalizuje ryzyko spożycia szkodliwych środków chemicznych, jakimi pryskane są cytrusy w zimie). Następnie pokrój na bardzo cienkie, około milimetrowe plastry. Na dużą patelnię wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj i ciągle mieszając, rozpuść cukier.
To właśnie syrop, w którym zamoczysz plastry pomarańczy. Zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj przez około godzinę. Pamiętaj, by co kilka minut obracać owoce. Gotowe pomarańcze wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Gdy syrop całkowicie zastygnie, przełóż do słoika lub dekoruj ciasto.
Jak zrobić kandyzowaną skórkę z pomarańczy?
Skórka z pomarańczy dostępna jest w większości supermarketów. Polecamy jednak, żebyś przygotował jej domową wersję. Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową?
Podobnie jak w przepisie na kandyzowane pomarańcze, na początku wyszoruj dokładnie i wyparz owoc. Obierając, podziel skórkę na ćwiartki. Pozbądź się białej części skórki. Pozostałą skórkę pokrój w paski, a następnie w drobną kostkę. Tak przygotowaną skórkę zalej wrzątkiem i gotuj przez około pięć minut. Odcedź i powtórz czynność jeszcze raz.
W garnku wymieszaj wodę z cukrem i wrzuć do niego ugotowane skórki pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut. Następnie ostudź, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
Zobacz: Koktajl z pomarańczą i awokado
Jak przygotować desery z kandyzowaną pomarańczą?
Gdy wiesz już, jak przygotować kandyzowane pomarańcze oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, śmiało możesz zabrać się do przygotowania pysznych deserów z ich użyciem. Podsuniemy ci wiele pomysłów na ciasta oraz inne słodkości, które świetnie sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole. Wypróbuj sprawdzone przepisy na świąteczne desery i poczęstuj swoich najbliższych tymi smakołykami.
1. Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą
Zobacz przepisSernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kandyzowana skórka pomarańczy
Zobacz przepisKandyzowana skórka pomarańczy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
Zobacz przepisKandyzowane pomarańcze w czekoladzie/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową
Zobacz przepisPierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Odwrócone ciasto mango-pomarańcza
Zobacz przepisOdwrócone ciasto mango-pomarańcza/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
17 sposobów na wykorzystanie skórki pomarańczy i innych cytrusów »