Najlepsze przepisy na dania z dyni

Kasza jęczmienna - jak ją podać?

Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Fot. 123RF/Picsel

W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten powoli zaczyna się odwracać, a Polacy ponownie zaczynają je doceniać.

Produktem, który wrócił do łask jest między innymi kasza jęczmienna, będąca niegdyś podstawą diety naszych przodków. Jak się okazuje, na wprowadzeniu jej do naszego jadłospisu możemy tylko skorzystać.

Kasza jęczmienna jest cennym źródłem błonnika, który odpowiada za usprawnienie procesu trawienia oraz przedłużenie uczucia sytości. Jedząc produkty bogate w błonnik możemy łatwiej zrzucić zbędne kilogramy oraz zapobiec występowaniu chorób układu pokarmowego.

Warto również pamiętać, że kasza jęczmienna to fantastyczne źródło witamin (w tym cennych witamin z grupy B), kwasu foliowego, cynku, wapnia i manganu. Dzięki temu zapobiega ona powstawaniu żylaków, zatorów żylnych oraz zakrzepów. Włączenie kaszy jęczmiennej do diety może również wspomóc walkę z niedokrwistością, rozkojarzeniem oraz przewlekłym uczuciem zmęczenia.

Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania przekonują, iż kasza jęczmienna wzmacnia swoje właściwości, gdy połączymy ją na przykład z zielonymi warzywami. Jeśli brakuje ci pomysłów na dania z kaszą jęczmienną, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Z pewnością przypadną ci do gustu.

 

1. Kasza jęczmienna z gulaszem

Fot. Newsweek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Kasza jęczmienna z indykiem i warzywami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Fasolka po bretońsku

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Pulpety z kaszą jęczmienną

Fot. Beea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
4
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

0
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

8
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2