Spis treści:
Czy napój, po który rano sięgają tysiące Polaków, wykazuje właściwości przeciwzapalne? Choć do tej pory, pijąc kawę z mlekiem, cieszyliśmy się głównie jej pysznym smakiem i pobudzającym działaniem, to już wkrótce możliwe powinno być poznanie też jej prozdrowotnego wpływu na ludzki organizm. Wszystko za sprawą badań przeprowadzonych przez zespół specjalistów z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Sprawdź także: Pijecie ją z kawą? Na własne życzenie niszczycie wątrobę i trzustkę
Kawa z mlekiem - właściwości
Jakie są właściwości kawy? To przede wszystkim bogate źródło łatwoprzyswajalnych przeciwutleniaczy. Zwłaszcza tych z grupy polifenoli, które pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny. To on wywołuje stany zapalne w organizmie. Polifenole zapobiegają też szkodliwemu działaniu wolnych rodników i starzeniu się komórek.
Co więcej, zawarta w napoju kofeina, już po ok. pięciu-ośmiu minutach zaczyna wchłaniać się, pobudzać organizm do działania i stymulować mózg do lepszej pracy. Czarna kawa zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę i chorobę Parkinsona, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz przyspiesza spalanie tłuszczu.
Z kolei mleko powoduje, że kawa staje się łagodniejsza - zarówno w smaku, jak i dla żołądka. Nie działa już tak drażniąco, jak w przypadku małej czarnej. Ponadto mleko jest cennym źródłem wapnia.
Kawa z mlekiem - badania
Okazuje się, że kawa w połączeniu z mlekiem może działać skuteczniej niż jej podstawowa czarna wersja. Jak do tej pory niewiele było badań na temat współdziałania polifenoli, czyli przeciwutleniaczy zawartych w kawie, z innymi cząstkami, jak np. białkami, których z kolei dostarcza mleko. Ich wspólny wpływ na ludzki organizm stał się więc przedmiotem najnowszych badań naukowców z Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu w Kopenhadze.
Każda bakteria czy wirus, dostające się do ludzkiego organizmu, wywołują reakcję układu odpornościowego. Jest ona potocznie nazywana stanem zapalnym. Takie stany zapalne pojawiają się też m.in. w wyniku przeciążenia mięśni czy ścięgien oraz są charakterystyczne dla reumatoidalnego zapalenia stawów. Naukowcy szukają więc skutecznych sposobów na wzbudzenie w komórkach odpornościowych organizmu silniejszych właściwości przeciwzapalnych, by ludzkie ciało szybciej zwalczyło dolegliwości.
Zespół naukowców z Kopenhagi zbadał więc, jak polifenole zawarte w kawie zachowują się w połączeniu z aminokwasami pochodzącymi z mleka. Wyniki ich analizy wskazały, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych zostaje wzmocniony.
Komórki odpornościowe człowieka wzmocnione o kombinację tych dwóch cząsteczek są dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż komórki, do których dodano same polifenole. Oznacza to w skrócie, że biała kawa działa prawdopodobnie korzystniej (wykazuje silniejsze działanie przeciwzapalne) niż mała czarna. To wciąż faza testowa badań, które oczywiście będą kontynuowane.
Tym bardziej że naukowcy planują także w przyszłości sprawdzić, czy podobne działanie mogą mieć inne rodzaje żywności dostarczające polifenoli i aminokwasów. Może się więc wkrótce okazać, że dodanie łyżki jogurtu do sałatki z warzyw wzbogaci organizm w cenne antyoksydanty, wykazujące silne działanie przeciwzapalne i będzie dużo bardziej opłacalne niż zjedzenie samej sałatki.
Materiał po raz pierwszy ukazał się 21.02.2023 roku.
Źródło: Smaker.pl, sciencedaily.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Genialny domowy płyn do czyszczenia szyb i ram okiennych. Wyglądają jak z fabryki »