Na smak rosołu ma wpływ wiele czynników, tj.: wybór dobrej jakości mięsa, użycie odpowiedniej ilości warzyw oraz innych dodatków, które podkręcą smak zupy. Jak zrobić aromatyczny i esencjonalny rosół, który zachwyci zarówno waszych domowników, jak i gości?
Jaki rodzaj mięsa wybrać do rosołu?
Najsmaczniejszy rosół to ten, gotowany na minimum dwóch rodzajach mięsa. Najlepiej sprawdzi się tutaj drób oraz wołowina. Możemy wykorzystać korpus wielskiego kurczaka, indyczą szyję, udka kaczki lub całą perliczkę oraz kawałek wołowego szpondra czy żeberko. Warto zadbać również o jego jakość. Zamiast pakowanego mięsa z supermarketu, lepiej wybrać porcję rosołową z pobliskiego sklepu mięsnego.
Przed gotowaniem zakupione mięso płuczemy i zalewamy zimną wodą. Nie pozbywajmy się nadmiaru tłuszczu – to on jest odpowiedzialny za głębię smaku.
Warzywa do rosołu - jakich użyć?
Kolejnym istotnym aspektem jest dobór warzyw. Większość z nas kupuje gotową włoszczyznę, w której znajdziemy wszystkie potrzebne składniki. Na trzy lub czterolitrowy garnek najlepiej dodać trzy marchewki średniej wielości, jedną pietruszkę, cebulę uprzednio opaloną na kuchence lub zarumienioną na patelni, kawałek pora, selera, a niekiedy nawet kapusty. Ważne jest, aby nie dodawać zbyt dużej ilości wody, w przeciwnym razie zupa wyjdzie blada i bez smaku.
Warzywa dodajemy do zupy po około półtorej godzinie gotowania.
Kiedy solić rosół?
Nie bez znaczenia jest również moment dorzucenia przypraw. Sól do rosołu powinniśmy dodać dopiero pod koniec gotowania. Solenie rosołu na wcześniejszym etapie spowoduje, że mięso i warzywa nie oddadzą pełni smaku. Na garnek pojemności ok. trzech lub czterech litrów powinniśmy dodać jedną łyżkę soli.
Oprócz soli warto doprawić nasz rosół świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem, natką pietruszki, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Niektóry decydują się również na bardziej odważne dodatki, tj.: goździki, jabłko, kurkuma, pomidor, czosnek czy imbir.
Zobacz także:
Jak zrobić rosół, by był smaczny jak u babci? >>