Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Jak zrobić rosół, by był smaczny jak u babci?

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup na polskich stołach. Danie to nie tylko przywodzi na myśl najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa, ale również stanowi świetne remedium na kaca czy ratunek na wszelkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jak ugotować rosół, by był nie tylko pożywny, ale i przepyszny?

Fot. 123RF/Picsel

Jak ugotować rosół? Mimo że ten króluje na liście tradycyjnych polskich zup, często sprawia trudność nawet najbardziej doświadczonym mistrzom sztuki kulinarnej. Jak zrobić rosół krok po kroku? Jakie są idealne składniki na to danie i jak dobrać warzywa i przyprawy, aby był nie tylko smaczny, ale również aromatyczny?

Początkujący kucharze mogą napotkać pewne problemy z wydobyciem idealnego smaku rosołu. Pamiętaj jednak, że praktyka czyni mistrza. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, a wkrótce osiągniesz perfekcję i zaserwujesz gościom swój popisowy rosół!

Rosół: przepisy dla wszystkich

Planujesz upichcić idealny rosół? Przepisy na tę potrawę uwzględniają takie składniki jak sztuka mięsa, włoszczyzna i odpowiednio skomponowane przyprawy. Pomimo tego, że rosół należy do podstawowych dań, daje dużą dowolność, jeśli chodzi o łączenie tych trzech elementów.

O czym należy pamiętać? Przede wszystkim warto zadbać o to, aby te trzy fundamenty rosołu były świeże, a nie mrożone. Przed włożeniem poszczególnych składników do garnka dokładnie je opłucz pod bieżącą wodą - zwłaszcza sztukę mięsa. Jeżeli finalnie zdecydujesz się na mrożony wariant, pozostaw mięso do pełnego rozmrożenia, zanim dodasz je do zupy. Gotowanie wywaru nawet na lekko zamrożonym mięsie może doprowadzić do zmętnienia płynu.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak doprawić rosół: perfekcyjna mieszanka przypraw i warzyw

Smak rosołu tworzą jego poszczególne składniki. Oprócz świeżego mięsa, o którym więcej powiemy w kolejnym akapicie, ważny jest odpowiedni dobór warzyw i przypraw korzennych. Na co postawić, aby przygotować doskonały rosół?

Do najpopularniejszych jarzyn, które tradycyjnie lądują w rosole, należy oczywiście włoszczyzna. Na ten popularny miks składa się korzeń marchewki odpowiedzialny za słodycz bulionu, korzeń pietruszki, który dodaje nieco gorzkiego posmaku, korzeń selera, a także cebula i por, które podkręcają nie tylko smak, ale wydobywają również znaną wszystkim intensywnie żółtą barwę zupy.

Niektórzy domowi kucharze dorzucają również do garnka liść włoskiej kapusty, ale rosołowy bulion wyjdzie idealny nawet bez tego dodatku. Aromat dania wydobyć można dodatkowo za pomocą cebuli, którą podpieka się nad palnikiem, na suchej patelni lub w piekarniku przed dodaniem do garnka.

Jak doprawić rosół, aby zupa urzekła twoich gości smakiem? Za podstawowy zestaw, który nigdy nie zawodzi, uważa się ziele angielskie, natkę pietruszki, pieprz, sól i liście laurowe. Ciekawy posmak można również uzyskać, dodając do wywaru lubczyku. Jeśli szukasz mniej tradycyjnych rozwiązań, spróbuj wzbogacić zupę o czosnek, suszone grzyby, buraka lub goździki. Eksperymenty w kuchni mile widziane!

Jakie mięso wybrać na rosół?

Wybór mięsa do rosołu to kluczowa decyzja, jaką należy podjąć przed rozpoczęciem pichcenia. Rodzaj mięsa, które dodasz do bulionu, zdefiniuje nie tylko jego smak i kolor, ale również długość gotowania. Jakie mięso na rosół wybrać? Takie, jakie najbardziej lubisz!

W tradycyjnym rosole znaleźć można drobiową tuszę, a także skrzydełka, udka, a nawet całe podudzia. Nie przepadasz za drobiem? Do rosołu możesz wykorzystać wołowinę, a także cielęcinę. Jeśli masz problem z wyborem konkretnego mięsa, zmieszaj ze sobą kilka rodzajów, a będziesz cieszyć się unikatowym smakiem zupy.

Rosół wołowy: wersja podstawowa

Przygotowałeś już wszystkie składniki na rosół wołowy? Zatem możesz zabierać się do gotowania. Wybierz największy garnek, a następnie umieść w nim wybrane składniki i zalej je wodą. Jeżeli nie jesteś fanem wybierania tzw. „szumów" lub „burzyn" z powierzchni rosołu, możesz wstępnie obgotować mięso do zupy, a dopiero później dołożyć je do reszty właściwych składników.

Zasada jest następująca - im dłużej gotujesz wywar, tym jest on bardziej esencjonalny. Dłuższa obróbka termiczna z pewnością w żaden sposób nie zaszkodzi twojemu rosołowi. Dodaj przyprawy we wstępnej fazie gotowania, pamiętając, aby z mieszanki wyłączyć sól. Ten składnik jest zwieńczeniem całego procesu pichcenia potrawy i dosypuje się go na samym końcu.

Gotowanie zupy trwa mniej więcej dwie godziny. Pamiętaj, że rosół powinien gotować się na małym ogniu. Wydłużona obróbka termiczna pozwala na uwolnienie cennych aromatów i smaków ze wszystkich użytych warzy, przypraw i mięsnych dodatków.

Mięso z rosołu wołowego można użyć do przygotowania farszu na pierogi, krokiety lub naleśniki. Aby przygotować najprostsze nadzienie, zmiel mięso razem z ugotowanymi warzywami, natką pietruszki i lubczykiem, a następnie wyczaruj smakowitą potrawę obiadową. Dzięki temu upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu!

Zobacz: Bulion rybny

Bulion warzywny: tylko do rosołu?

Bulion warzywny, który tradycyjnie przygotowuje się na rosół, można z powodzeniem wykorzystać do stworzenia innych smacznych dań. Przede wszystkim jest to świetna podstawa do szeregu zup. Zostało ci trochę rosołu z poprzedniego dnia? Możesz łatwo zamienić go na szybką zupę pomidorową.

Lista dań, które można oprzeć na bulionie warzywnym, jest nieskończenie długa - od sosu do pulpetów czy makaronu, poprzez potrawki warzywne, podstawę risotto i kaszotto czy wegańskiego paprykarza. Możliwości jest naprawdę wiele. Jeśli brakuje ci pomysłu, bulion warzywny posłuży jako płynna baza, w której można ugotować soczewicę do obiadu. Gotowy bulion możesz dodatkowo zamrozić i wykorzystać w przyszłości.

Rosół przygotowany na bulionie z warzyw będzie rozwiązaniem dla osób, które pamiętają smak tej zupy z dzieciństwa, ale które niedawno przeszły na wegetarianizm lub weganizm. Zmiana diety wcale nie oznacza, że musisz rezygnować ze swoich ulubionych zup - po prostu wyczaruj esencjonalny bulion warzywny i dopraw go jak tradycyjny rosół.

Smaczny rosół: jakie wybrać dodatki?

W kwestii dodatków do rosołu masz równie szeroki wybór smakowitych opcji. W klasycznej zupie znaleźć można makaron typu nitki, pokrojoną w talarki marchewkę oraz posypkę z natki pietruszki. Zamiast nitek, możesz stworzyć kluseczki lane, które przyrządza się z mąki, soli i jajka.

Jakie inne dodatki będą pasować do tradycyjnego rosołu? W zależności od tego, w którym regionie serwowane jest danie, za dodatki posłużyć mogą takie produkty jak ziemniaki, kasza manna, ryż, a nawet mięsne pulpeciki.

Jeśli należysz do grupy bardziej odważnych domowych kucharzy, możesz pokusić się o próbę przygotowania własnego makaronu. Jakie produkty będą niezbędne? Aby wyczarować domowe rosołowe kluski, potrzebujesz mąki, szczypty soli, ciepłej wody, jajka i nieco oleju.

Wykorzystaj przepisy dostępne na naszym portalu Smaker.pl, by przygotować pyszny rosół:

1. Rosół

Rosół

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Tradycyjny rosół

 

2. Rosół

Rosół

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Tradycyjny rosół

 

3. Rosół drobiowy

Rosół drobiowy

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Rosół drobiowy

 

4. Rosół wołowy

Rosół wołowy

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Rosół wołowy

 

5. Niedzielny rosół

Niedzielny rosół

Fot. POMPOLINA na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Niedzielny rosół

 

6. Rosół wołowo-drobiowy

Świąteczny rosół wołowo-drobiowy

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Rosół wołowo-drobiowy

 

7. Rosół z kluseczkami

Rosół z kluseczkami

Fot. Lusinka75 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Rosół z kluseczkami

 

8. Rosół z pulpetami

Rosół z pulpetami

Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Rosół z pulpetami

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pasztetowy mix

U mnie w domu są odmienne smaki więc robiąc potrawę staram się brać to pod uw...

Odsłon: 219

>60 min
5
Przekąski Pesto pietruszkowo-czosnkowe z olejem

Hit naszej rodziny !!! Trzy składniki, szybkie wykonanie, a ile przyjemności...

Odsłon: 550

15 min
5
Zupy Krem z dyni , papryki i marchewki

Aromatyczna, aksamitna i sycąca zupa krem z dyni, papryki i marchewki. Zupa j...

Odsłon: 57

60 min
1
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0