Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Mięso to podstawa wielu smacznych zup, w tym uwielbianego przez wszystkich rosołu. Możesz przyrządzić z niego kilka wyśmienitych dań, oszczędzając tym samym czas i pieniądze. Jak wykorzystać mięso z rosołu i wyczarować z niego coś pysznego? Opcji jest naprawdę dużo!

Fot. 123RF/Picsel

Rosół to potrawa, którą można przygotować z różnych rodzajów mięs. Świetnie sprawdza się tutaj nie tylko kurczak, ale także indyk, kaczka, gęś, a nawet wołowina. Na polskich stołach najczęściej gości rosół drobiowy, który doskonale rozgrzewa, łagodzi objawy przeziębienia, a do tego doskonale smakuje.

Choć gotowane mięso może uchodzić za nieco mdłe i pozbawione smaku, w rzeczywistości uznawane jest za idealną bazę do rozmaitych potraw. Nie dość, że jest lekkostrawne i niezwykle sycące, to jeszcze stanowi wartościowe źródło białka, witamin i minerałów.

Jak wykorzystać mięso z rosołu i wyczarować z niego mniej lub bardziej tradycyjne dania? Opcji jest naprawdę wiele! Pierogi, pasztet, kotleciki czy farsz na krokiety z mięsem to tylko kilka pozycji na bardzo długiej liście.

Niezależnie od tego, czy sięgniesz po drób, czy wołowinę, będziesz mógł nie tylko zaszaleć z ulubionymi przyprawami i dodatkami, ale także odkrywać nowe smaki i eksperymentować w trakcie gotowania. Zatem co zrobić z mięsa z rosołu? Odpowiedź znajdziesz poniżej!

Co zrobić z mięsa z rosołu? Sałatkę lub pastę na kanapki!

Myśląc o sałatce z kurczakiem, zapewne wyobrażasz sobie porcję warzyw z grillowanym filetem lub smażonymi kawałkami kurczaka. Okazuje się, że równie dobrze sprawdza się tutaj gotowane mięso, które świetnie komponuje się z wieloma dodatkami.

Do przyrządzenia smacznej i sycącej sałatki potrzebujesz zaledwie kilku składników, które znajdziesz w swojej kuchni. Co ciekawe, w przepisie możesz wykorzystać nie tylko mięso, ale także warzywa, których użyłeś do przygotowania zupy.

Pokrój marchew i pietruszkę w drobną kostkę, a następnie dodaj do nich dowolne składniki. Idealnym wyborem będzie czerwona cebula, suszone pomidory, ser żółty, szczypiorek oraz przyprawy. Za sos może posłużyć ci majonez lub jogurt naturalny z dodatkiem czosnku.

Inną ciekawą opcją na przekąskę jest sałatka makaronowa. Aby ją przyrządzić, na twojej liście składników powinna znaleźć się papryka konserwowa, kukurydza, por, cebula, olej, sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy oraz makaron (np. kokardki). Całość podawaj z majonezem lub jogurtem.

Jak wykorzystać mięso z rosołu, jeśli nie w sałatce? Zrób z niego pastę na kanapki! Podobnie jak w przypadku sałatki, możesz użyć dowolnych produktów, które zalegają ci w lodówce. Suszone pomidory, ogórki, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy, serek śmietankowy, gotowane warzywa, cebula, czosnek, mielone orzechy - do wyboru, do koloru!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Pierogi z mięsem z rosołu - opcja na rodzinny obiad

Pierogi z mięsem z rosołu to doskonała opcja na obiad nie tylko dla fanów mącznych przysmaków. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne i skomplikowane, więc nie powinno stanowić wielkiego wyzwania dla najmniej doświadczonych kucharzy.

Podstawą smacznych pierogów jest oczywiście farsz. W tym przypadku dobrze sprawdzi się zarówno drób, jak i wołowina - obydwa rodzaje mięs gotowane w towarzystwie warzyw będą niezwykle aromatyczne. Wystarczy dodać do nich kilka składników, aby przyrządzić wyśmienite nadzienie.

Jakich produktów potrzebujesz do przygotowania farszu? Poza mięsem przyda ci się jajko, sól i pieprz oraz ugotowane warzywa z rosołu. Nieco bardziej złożone przepisy dopuszczają także użycie cebuli, kilku łyżek bulionu oraz ziół i przypraw (np. koperku, tymianku lub natki pietruszki).

Jeśli chodzi o ciasto na pierogi, jego przyrządzenie nie powinno sprawić ci większego problemu. Podstawowa wersja składa się z zaledwie trzech elementów: mąki pszennej, soli oraz gorącej, przegotowanej wody. Aby ciasto było sprężyste, możesz dodać do niego odrobinę masła lub oleju.

Jak przyrządzić ciasto i farsz na krokiety z mięsem?

Krokiety z mięsem to przekąska, która tworzy zgrany duet z czerwonym barszczem. Ich atutem jest nie tylko smak, ale także duża uniwersalność - można przyrządzić je na wiele różnych sposobów i podawać na każdą okazję.

Klasyczny farsz na krokiety z mięsem niewiele różni się od tego na pierogi - nadzienie do krokietów składa się z mięsa i warzyw z rosołu oraz takich dodatków, jak cebula, czosnek, zioła, przyprawy, bulion oraz sól i pieprz. Perfekcyjnym dopełnieniem będą suszone grzyby lub pieczarki.

Nie mniej ważne od farszu jest ciasto naleśnikowe. Warto zadbać przede wszystkim o jego odpowiednią konsystencję - ciasto nie powinno być ani zbyt grube, ani zbyt cienkie. Sprężyste i równomiernie usmażone otuli twój farsz i będzie rozpływało się w ustach.

Z jakich składników przyrządzisz najlepsze ciasto? Niezbędna jest oczywiście mąka pszenna, mleko, jajka, woda oraz szczypta soli. Pamiętaj, aby mieszać produkty do momentu, aż otrzymasz jednolitą masę bez grudek. Całość smaż z obydwu stron na mniejszym palniku.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Recepta na wyśmienity pasztet z mięsa z rosołu

Pasztet z mięsa z rosołu nierzadko przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy mama lub babcia mieliła mięso wraz z warzywami z zupy i przyrządzała z nich smaczną przekąskę. Warto podkreślić, że jest on bardzo prosty w przygotowaniu - cały proces polega na połączeniu kilku składników, przełożeniu ich do formy i upieczeniu w odpowiedniej temperaturze. Jakich dokładnie produktów potrzebujesz?

Poza mięsem i gotowymi warzywami przygotuj cebulę, jajka, olej, sól i pieprz oraz ulubione zioła i przyprawy (np. ziele angielskie, gałkę muszkatołową czy liście laurowe). Przyda ci się także czerstwa kajzerka i bułka tarta. Smak pasztetu możesz podkreślić, sięgając po takie dodatki, jak pieczarki, suszone pomidory czy oliwki.

Jeśli nie pasztet, to może kotleciki z mięsa z rosołu?

Jak wykorzystać mięso z rosołu, jeśli nie masz ochoty na pierogi, pasztet lub krokiety? Zrób z nich kotleciki! Tutaj także możesz wykorzystać warzywa z zupy i wiele innych produktów, które znajdziesz w swojej kuchni. Po jakie składniki najlepiej sięgnąć?

Natka pietruszki, koperek, czosnek, cebula, jajka czy mielona papryka to tylko kilka z wielu elementów, jakie mogą wzbogacić twoją potrawę. Przyrządzając kotleciki z mięsa z rosołu, dobieraj takie produkty, które najbardziej ci smakują.

Najlepszą bazą do kotlecików jest drób, który sprawia, że są one bardziej aksamitne i delikatne. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić ich smak, podaj je z aromatycznym sosem. Najlepszym wyborem będzie sos pieczarkowy, pomidorowy, musztardowy lub pieczeniowy. Smacznego!

 

1. Łazanki z mięsem z rosołu

Łazanki z mięsem z rosołu

Fot. KatarzynaM na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Łazanki

 

2. Pierogi z mięsem z rosołu

Pierogi z mięsem z rosołu

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Pierogi z mięsem

 

3. Pyzy z mięsem z rosołu

Pyzy z mięsem z rosołu

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Pyzy z mięsem

 

4. Krokiety z mięsem z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Krokiety z mięsem

 

5. Pulpeciki z mięsa z rosołu w sosie pomidorowym

Pulpeciki z mięsa z rosołu w sosie pomidorowym

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Pulpeciki w sosie pomidorowym


6. Potrawka z mięsa z rosołu

Potrawka z mięsa z rosołu

Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Potrawka

 

7. Pasztet z mięsa z rosołu

Pasztet z mięsa z rosołu

Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Pasztet

 

8. Sałatka z mięsem z rosołu

Sałatka z mięsem z rosołu

Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Sałatka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 21

15 min
1
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 73

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25