Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół wołowy

Rosół wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 2490

Dodano:

Odsłon: 236

Rosół wołowy sprawdził się w moim domu. Wiem już, że mam go gotować na przemian z drobiowym. Jest bardzo smaczny, trochę bardziej wyrazisty i tęgi w smaku.

Składniki

  • 1.80 kg mięsa wołowego
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 15 cm części pora
  • 1 duża cebula bądź dwie małe
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłukałam i włożyłam do garnka. Zalałam zimną wodą i nastawiłam na gotowanie.

    Warzywa korzeniowe obrałam i dodałam do gotującego się mięsa po ok. 30 minutach.
    Cebulę w łupinkach opaliłam nad palnikiem i dołożyłam do garnka z gotującym się rosołem.

    Łyżką cedzakową ściągałam pianę co utworzyła się podczas gotowania.

    Rosół gotowałam ok. 3 godzin do miękkości mięsa.

    Podawałam z dodatkiem makaronu, natki pietruszki i kawałków marchewki.

  2. Notatki:
    * miałam szponder, łatę i mostek
    * fajnie, jak mamy mięso z kością
    * podawałam z makaronem, ale z ziemniakiem również jest bardzo smaczny rosół

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 listopada Wyglada na bardzo smaczny, zachecilas mnie bo dawno nie robilam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń