Dania jednogarnkowe

Idealnie ugotowany rosół? To prawdziwa sztuka. Czasem sposoby na gotowanie rosołu przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Jednak dzisiaj mamy do wyboru tak wiele przypraw i tak wiele dodatków, które mogą urozmaicić smak tradycyjnej zupy. Czy warto? A może lepiej pozostać przy tym, co już tak dobrze znane?

Czym doprawić rosół?| Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

W jaki sposób doprawiać rosół? Na to istnieje naprawdę wiele sposobów. Zwłaszcza że coraz więcej osób decyduje się na zrezygnowanie z kostek rosołowych, które zawierają olej palmowy, szkodliwy dla naszego organizmu. Jak wzbogacić smak rosołu, by smakował całej rodzinie?

Sprawdź także: Rosół na 10 sposobów - przepisy ze Smaker.pl

Czym doprawić rosół? Oto jest pytanie

To pytanie zadaje sobie wiele osób, które przygotowuje tę tradycyjną zupę. Istotą doskonałego rosołu i wielu innych zup, jest nie tylko mięso, ale przede wszystkim warzywa. To właśnie one zapewniają aromat i smak, który jest bogaty, wyrazisty i z całą pewnością nie potrzebuje żadnych wzmacniaczy. Im więcej warzyw, tym lepszy będzie rosół.

Tu jednak warto pamiętać, że każde warzywo z włoszczyzny ma swój smak i, jeśli dodamy go za dużo, może stłumić smak innych warzyw. Tak jest na przykład z marchewką. Rosół z dużą ilością marchwi będzie wyraźnie słodki. Z kolei większa ilość pietruszki sprawi, że zupa stanie się trochę ostrzejsza.

Czym przyprawić rosół? Dodawanie składników do rosołu zawsze powinno być uzależnione od naszego smaku - gotowe przepisy dają nam jakąś bazę, jednak dosmaczanie to już indywidualna kwestia. Dlatego, jeśli przepadacie za słodkim rosołem, nie bójcie się dodać więcej marchwi. Aby wyciągnąć jak najwięcej aromatu i smaku z warzyw, nie wrzucajcie ich do gotującej się czy też zimnej wody.

Zacznijcie od usmażenia ich w garnku, w którym będziecie gotować rosół. Zróbcie to na niewielkiej ilości oliwy, której smak także będzie wyczuwalny w zupie. To idealny sposób, by rosół był jeszcze bardziej wyrazisty, nawet bez kostki rosołowej.

Zobacz: Jak zrobić bulion rybny?

Jak wzbogacić smak rosołu? Użyj dobrego mięsa!

Rosół to zupa gotowana na kurczaku - to oczywiste. Jednak nikt nie powiedział, że musicie ograniczać się tylko do mięsa drobiowego. Albo jeszcze inaczej - tylko do skrzydełek czy pałek. Oczywiście na takim mięsie najłatwiej robi się rosół. Wystarczy umyć gotowe już półprodukty i wrzucić je do zimnej wody.

Jeśli jednak chcecie, by zupa była naprawdę wyjątkowa, umieśćcie w niej nie tylko porcję rosołową. Jak wzbogacić smak rosołu? Wiele osób, by zupie smaku, wrzuca do wody również kawałki mięsa wołowego. Dzięki temu rosół jest ciemniejszy, bardziej esencjonalny i naprawdę wyrazisty w smaku. Może to być dosłownie niewielki kawałek wołowiny - tyle wystarczy, by wyczuć różnicę.

Jakie jeszcze mięso będzie doskonale smakować w rosole? Podroby! Kiedyś gotowano zupy głównie na kościach i podrobach. Dlatego w rosole znaleźć można było m.in. żołądki czy serca. One również posiadają swój niepowtarzalny smak, który wyczuwalny jest w zupie. Rosół z podrobami będzie bardziej mięsny, niż ten, który zrobicie tylko na skrzydełkach.

Pamiętajcie, że zupa będzie tym smaczniejsza, im dłużej będzie się gotować. Nie tylko przyprawy się tu liczą - ważny jest także czas. Trzy godziny gotowania rosołu na wolnym ogniu to nie przesada. Tak właśnie robiły nasze babcie.

Sprawdź także: Rosół na przeziębienie - czy na pewno pomaga?

Przyprawy do rosołu - co musi znaleźć się w zupie?

Klasyczne przyprawy do rosołu to nie tylko sól i pieprz, choć one są niezbędne i rzeczywiście sprawiają, że zupa jest smaczniejsza i bardziej wyrazista. Co ciekawe, zadaniem pieprzu jest nie tylko dodanie zupie ostrości, ale także sprawienie, że będzie ona bardziej lekkostrawna. Warto pamiętać o tym, podczas doprawiania rosołu. Uwaga - pieprz zawsze dodawajcie w ziarnach, nie zaś mielony.

Jakie jeszcze przyprawy muszą znaleźć się w garnku? Oczywiście ziele angielskie i liść laurowy. Chociaż nie są dodatkiem koniecznym, znacznie wzbogacają smak zupy. Wystarczy tylko kilka ziaren ziela angielskiego i liść lub dwa liścia laurowego. Dzięki temu zioła nie zdominują smaku bulionu.

Kolejną przyprawą, która często dodawana jest do rosołu, jest lubczyk. To element tradycyjnych przepisów, z których korzystały jeszcze nasze babcie. Warto zatem mieć go na podorędziu. A co z nowoczesnymi dodatkami? Niektórzy, by dodać zupie pikantnego i lekko orzeźwiającego smaku, decydują się na dodanie do rosołu startego imbiru. Naprawdę doskonale pasuje on do bulionu. Podobnie jak nasiona bądź liście kolendry, dzięki którym osiągnięcie podobny efekt.

Oprócz ziół, do rosołu dodaje się także... grzyby. Zwłaszcza te suszone. To również element dawnych przepisów. Grzyby sprawiają, że w aromacie zupy dominuje umami (jeden z podstawowych smaków), które otrzymujemy oczywiście także za pomocą mięsa. Jednak kilka grzybów z pewnością nie zaszkodzi. Suszone grzyby dodaje się również do bulionów warzywnych dla wegetarian i wegan.

Kiedy dodać przyprawy do rosołu?

To kiedy dodać przyprawy do rosołu, może wydawać wam się zupełnie nieistotne. A jednak tak nie jest. Zwłaszcza jeśli chodzi o sól. Dlaczego? Ponieważ sól, oprócz tego, że zapewnia zupie bardziej wyrazisty smak, hamuje przedostawanie się smaku z mięsa i warzyw do wywaru.

Wbrew pozorom, gdy posolimy rosół pod koniec gotowania, będzie on bardziej esencjonalny. Kiedy dodacie sól wtedy, będziecie także wiedzieć, jak wyszedł wam bulion, co w nim dominuje i czy rzeczywiście potrzebuje dużych ilości przypraw. Najprawdopodobniej stwierdzicie, że wystarczy tylko odrobina przyprawy, by podkręcić smak rosołu.

Rosół bez kostki? Niekoniecznie

A co z osobami, które bardzo przyzwyczaiły się do dodawania kostek rosołowych do zupy? Zdecydowanie lepiej zrezygnować z kostek na rzecz większej ilości warzyw i mięsa. Wtedy poczujecie smak prawdziwego wywaru, nie zaś sztucznych dodatków. Rosół bez kostki nie musi być jednak koniecznością.

W sklepach znajdziecie bowiem ekologiczne kostki, które powstają właśnie z warzyw. Dzięki nim możecie jeszcze bardziej wzmocnić smak rosołu bez ryzyka, że znajdą się w nim składniki niepożądane, takie jak olej palmowy. Sami także możecie robić kostki rosołowe.

Wystarczy, że niewielkie ilości warzyw oraz przypraw do rosołu usmażycie na oliwie. Możecie użyć do tego obierki z warzyw używanych do innych celów bądź końcówki. Kostka rosołowa wcale nie musi oznaczać sztucznego dodatku. Może być jak najbardziej naturalna.

Jak doprawić rosół dla dziecka?

Jeśli macie w domu maluchy, prawdopodobnie zastanawiacie się, jak doprawić rosół dla dziecka. Z pewnością wtedy musicie zrezygnować ze sztucznych dodatków, nawet jeśli sami czasami pozwalacie sobie na nie w rosole. Rosół dla dziecka należy gotować z warzyw oraz delikatnego mięsa. Jeśli będzie on aromatyczny i długo gotowany, nie musicie dodawać soli. Im mniej soli przyswaja maluch, tym lepiej. Możecie także zrezygnować z dodawania pieprzu, który podrażnia żołądek.

Dobrze doprawiony rosół to prawdziwy przysmak, z którym niewiele dań może się równań. Koniecznie ugotujcie go sobie w najbliższym czasie.

 

1. Tradycyjny rosół

 Tradycyjny rosół Zobacz przepis

Tradycyjny rosół/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Rosół drobiowy

 Rosół drobiowy Zobacz przepis

Rosół drobiowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Rosół drobiowy z grzybami

 Rosół drobiowy z grzybami Zobacz przepis

Rosół drobiowy z grzybami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rosół wołowy

 Rosół wołowy Zobacz przepis

Rosół wołowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Rosół koreański

 Rosół koreański Zobacz przepis

Rosół koreański/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Rosół z indyka z lubczykiem

 Rosół z indyka z lubczykiem Zobacz przepis

Rosół z indyka z lubczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Rosół z kaczki

 Rosół z kaczki Zobacz przepis

Rosół z kaczki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Rosół z pstrąga

 Rosół z pstrąga Zobacz przepis

Rosół z pstrąga/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »

Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »

Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 51

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0