Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania.

Fot. 123RF/Picsel

Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i błędów, z pewnością uda się dojść do perfekcji w przygotowaniu złocistej zupy.

W polskiej kuchni to właśnie rosół uważany jest za jedno z najbardziej tradycyjnych dań. Kojarzy nam się z rodzinnymi obiadami, serwowanymi przez mamę lub babcię.

Zwykle jest przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od kulinarnych upodobań domowników, ale też i od regionu. Jednym smakować będzie rosół z kury, innym z kaczki, a jeszcze innym rosół wołowy. Dodatki to również kwestia dyskusyjna, począwszy od świeżej włoszczyzny a kończąc na grzybach.

Zdaniem wielu kucharzy, najbardziej esencjonalny wywar otrzymamy, mieszając wiele rodzajów mięsa oraz warzyw. Właśnie dlatego w przepisach na rosół znajdziemy nie tylko przeróżne części drobiu, ale również na przykład wołowinę, podroby lub cielęcinę. Sytuacja wygląda podobnie w przypadku warzyw. Niektórzy nie poprzestają wyłącznie na tradycyjnym zestawie włoszczyzny, dodając do rosołu buraki, grzyby lub czosnek. W ten sposób wywar zyskuje zaskakujący smak i kolor.

Również w kwestii przypraw nie ma jednego, sztywnego kanonu, którego trzymają się wszyscy. Jedni dodają ziele angielskie i listek laurowy, inni z kolei wybierają goździki lub wyłącznie pieprz. Przygotowując rosół w bardziej egzotycznej wersji możecie pokusić się o dodatek skórki cytrusów, anyżu, cynamonu lub trawy cytrynowej. Wiele zależy od tego, jaki efekt chcecie osiągnąć i na co aktualnie macie ochotę.

Najważniejszym jednak jest, aby nie obawiać się eksperymentów i nowych smaków. Kto wie, może w ten sposób odkryjecie coś naprawdę zaskakującego? Dziś prezentujemy wam garśc przepisów przetestowanych przez naszych użytkowników, którzy udowadniają, iż rosół niejedno ma imię.

 

1. Rosół drobiowy

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Bulion wołowy

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Rosół z kaczki

Fot. Kulinarnagosia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Rosół dworski

Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Rosół z jagnięciny

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Rosół z cielęciną

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Rosół z lubczykiem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Wietnamski rosół z kurczakiem

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Świąteczny rosół wołowo-drobiowy

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Aromatyczny rosół z pulpecikami

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Babka piaskowa - cytrynowa

Przepis na tę babkę pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Babka jest pyszna...

Odsłon: 246

30 min
1
30 min
1
Ciasta Babka marchewkowa korzenna

Prosta babka marchewkowa, puszysta, wilgotna i delikatna. Dodamy do niej odro...

Odsłon: 119

30 min
2
Zupy Barszcz biały z kiełbasą

Czym różni się wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkami od żurku z taki...

Odsłon: 7013

30 min
10
Dania główne Nuggetsy z kurczaka

Smaczny dodatek do obiadu idealnie komponuje się surówką z kapusty . Pokocha...

Odsłon: 3271

30 min
7
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 694985

60 min
1164