Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby?

Wyprawa do lasu dostarcza dużo frajdy i satysfakcji, kiedy na twojej drodze pojawi się spory prawdziwek! Leśna wędrówka, koszyk w ręce i przyjemny zapach lasu to sama przyjemność! Kiedy najlepiej wybrać się do lasu i poszukać jadalnych grzybów?

Fot. 123RF/Picsel

Kiedy iść do lasu na grzyby?

Czas zbioru jest istotny, ponieważ nikt nie chce tracić czasu na bezcelowe chodzenie po lesie. Najlepszy czas na grzybobranie to okres od późnego lata do późnej jesieni. Dobrze, jeśli nie zabrakło ciepłych deszczów! To oznaka, że wystąpi wysyp grzybów i nie wrócisz do domu z pustym koszykiem. W lesie znajdziesz borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki, gąski, koźlarze, kanie, rydze, a nawet opieńki! Wczesna jesień to zatem idealny czas, aby wyruszyć do lasu!

Gdzie szukać grzybów?

Najlepsze miejsca na grzybobranie wcale nie są owiane tajemnicą. Niektórzy grzybiarze nie chcą zdradzać miejsc, gdzie występują dziesiątki prawdziwków..., ale to nic trudnego! Zasugeruj się typem lasu, do którego zmierzasz, a to już wskaże jakich grzybów możesz się spodziewać. Niektóre grzyby lubią się z określonymi gatunkami drzew. Maślak trydencki żyje z limbą, maślak żółty z modrzewiem, a drzewa iglaste są idealnym środowiskiem dla borowików, maślaków i podgrzybka. Borowiki, koźlarze, pieczarka bulwiasta i leśna są najczęściej spotykane w lasach liściastych. Kurkę znajdziesz zazwyczaj pod sosnami i świerkami, czasami pod brzozą, bukiem i dębem.

Czy łatwo o pomyłkę?

Las jest domem wielu grzybów, nie tylko jadalnych, ale też trujących. Trzeba być ostrożnym, dlatego warto zabrać ze sobą atlas grzybów. To właśnie taka książka pokaże Ci różnice i pozwoli uniknąć pomyłki, którą można przypłacić życiem. Wybieraj grzyby już wykształcone i całe, ponieważ sam kapelusz lub nóżka nie da Ci gwarancji, że to z pewnością dany gatunek grzyba. Nie zbieraj grzybów po dużej ulewie. Wilgotne grzyby szybko pleśnieją i są podatne na atak insektów. Unikaj również blaszek pod kapeluszem. To znak rozpoznawczy trujących muchomorów czerwonych i muchomora sromotnikowego, którego łatwo pomylić z kanią.

Co musisz zabrać na grzybobranie?

Wiaderko lub koszyk to obowiązkowy element grzybobrania! Nie zapomnij o nożyku, którym zetniesz i oczyścisz grzyba. W okresie jesiennym zadbaj o odpowiedni strój: nieprzemakalne buty jak kalosze, kurtka, czapka lub kapelusz, ciekawą pomocą będą rękawiczki jednorazowe. Na grzyby wyjeżdża się chłodnym porankiem, dlatego zabierz na wycieczkę plecak, w którym schowasz termos z ciepłą herbatą i przekąską. Masz słabą orientację w terenie? Weź ze sobą mapę lub pobierz nawigację offline. W życiu zdarzają się różne niefortunne sytuacje! Spotkanie dzika, drobne zranienie się, a może stracisz rachubę i szybko zapadnie zmrok? Weź ze sobą plaster, latarkę, a jeśli na Twojej drodze stanie dzik lub inne leśne zwierzę, wycofaj się powoli i zejdź mu z drogi.

Co przyrządzić z uzbieranych grzybów?

Grzyby mają wiele dobrego! Grzyby możesz mrozić, suszyć, marynować, smażyć, gotować. Z grzybów wyczarujesz sosy, zupy, farsz do makaronów, kasz, ryżu, dań mięsnych, a nawet zapiekanek! Jajecznica z aromatycznymi grzybami leśnymi, a może placki ziemniaczane w wyśmienitym sosie grzybowym? Przepisów na śniadanie, obiady i kolacje z grzybami jest naprawdę wiele! Sprawdź promocje na suszarki do grzybów w sklepie Oleole.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki fasolka duszona

Tym razem zielona fasolka szparagowa podana z ziołowym sosem śmietanowym. Wsp...

Odsłon: 57

30 min
2
Zupy barszcz wiejski

Pożywna zupa na codzienny obiad. Jej głównym składnikiem są buraki, które są...

Odsłon: 258

60 min
4
Przetwory Ogórki z papryką do spiżarni

Bardzo lubimy taki zestaw -ogórki marynowane i papryka. Zimą możemy zrobić z...

Odsłon: 87

60 min
2
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 158

30 min
3
Pieczywo Chleb na dwie foremki

Podwójna porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości l...

Odsłon: 21860

30 min
34
Wędliny Wędzonka wieprzowa.

Bardzo smaczna wędzonka, idealna do kanapek. Wędzona metodą garnkową, dlatego...

Odsłon: 16

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z pora na obiad? Przepisy na wyborną tartę, soczystego kurczaka lub vichyssoise

Delikatny, ale wyrazisty smak pora może dodać wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Mamy dla ciebie kilka inspirujących pomysłów. Od wykwintnej tar...

0
Informacje Sałatka z młodych ziemniaków na 6 sposobów

Sałatka z młodych ziemniaków to klasyczne, a zarazem wszechstronne danie, które cieszy się popularnością ze względu na prostotę przygotowania oraz...

6
Informacje Wyreguluje ci cukier i oczyści organizm. Jak pić i do jakich potraw stosować ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to nie tylko aromatyczny dodatek kulinarny, ale także składnik korzystny dla zdrowia. W artykule przyjrzymy się, w jaki sposób moż...

10
Informacje Jak wykorzystać sezonowe owoce w kreatywnym gotowaniu?

Odkryj praktyczne porady i niezwykłe przepisy na wykorzystanie sezonowych owoców w twojej kuchni. Stwórz własne wersje ulubionych potrawz, dzięki p...

0