Kiedy nastawić zakwas na żurek? Jak zrobić i przechowywać zakwas na żurek?

Zakwas na żurek jest niezbędny do przygotowania tradycyjnego żuru lub barszczu. Nadaje on potrawie specyficzny smak. W dodatku zbliżająca się Wielkanoc to dobry moment na przygotowanie własnego zakwasu. Sprawdź, jak to zrobić i kiedy nastawić zakwas na żurek.

Jak zrobić zakwas na żurek krok po kroku? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Zakwas na żurek – z czego zrobić?

Zakwas potrzebny jest do ugotowania tradycyjnego żuru, barszczu białego oraz barszczu wielkanocnego. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej z otrębami. W przypadku, gdy nie mamy mąki z otrębami, to możemy dodać płatki owsiane.
  • 1l przegotowanej i ciepłej wody,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • opcjonalnie można również dodać piętkę chleba na zakwasie, który nie zawiera ulepszaczy.

Jak zrobić zakwas na żurek krok po kroku?

Przygotowanie zakwasu na żurek wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Podpowiadamy, jak go zrobić krok po kroku:

  1. Wodę wlewamy do dużego i czystego słoja.
  2. Dodajemy mąkę żytnią i obrane oraz przekrojone ząbki czosnku. Równocześnie wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Mieszamy i przykrywamy słoik gazą lub lnianą ściereczką i zaciskamy gumką recepturką, aby nakrycie nie spadało. Nie zakręcamy słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, aby mógł pracować.
  4. Słoik odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce i pozostawiamy tak na kilka dni. Jeżeli chcemy przyspieszyć fermentację, dodajemy łyżkę zakwasu na chleb albo łyżkę soku z kiszonych ogórków.
  5. Zakwas należy mieszać codziennie. Najlepiej robić to za pomocą czystej drewnianej łyżki lub patyka. Znakiem, że zakwas na żurek jest gotowy, jest to, że pachnie i smakuje on kwaskowo.

Kiedy nastawić zakwas na żurek?

Zakwas na żurek należy nastawić najpóźniej na pięć dni przed datą, gdy chcemy ugotować żurek lub barszcz, czyli np. na kilka dni przed świętami.

Zakwas można również zrobić wcześniej i następnie odpowiednio go przechowywać do maksymalnie 14 dni.

Jak przechowywać zakwas na żurek?

Jeżeli chcemy użyć naszego zakwasu na żurek dopiero za jakiś czas, to musimy odpowiednio go przechowywać. Na początku należy usunąć ze słoja czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Do tego najlepiej użyć gęstego sita. Zakwas należy przelać razem z mąką do butelki lub słoika.

W ten sposób możemy przechowywać go w lodówce nawet do dwóch tygodni. W przypadku, gdy w danym momencie potrzebujemy tylko część zakwasu, to możemy pozostałą ilość odlać do innej butelki lub słoika i trzymać po to, by wlać taki gotowy zakwas do nowego, który nie zaczął jeszcze pracować. Dzięki temu przyspieszymy cały proces tworzenia i w rezultacie szybciej uzyskamy następny zakwas na żurek.  

Zobacz także:

Bogactwo składników odżywczych i niska kaloryczność. Ta zupa pomoże ci zadbać o sylwetkę »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Pij na czczo każdego dnia. Poprawisz metabolizm i pokonasz zaparcia »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 125

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 55

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2