Spis treści:
- Zakwas na żurek – z czego zrobić?
- Jak zrobić zakwas na żurek krok po kroku?
- Kiedy nastawić zakwas na żurek?
- Jak przechowywać zakwas na żurek?
Zakwas na żurek – z czego zrobić?
Zakwas potrzebny jest do ugotowania tradycyjnego żuru, barszczu białego oraz barszczu wielkanocnego. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej z otrębami. W przypadku, gdy nie mamy mąki z otrębami, to możemy dodać płatki owsiane.
- 1l przegotowanej i ciepłej wody,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- opcjonalnie można również dodać piętkę chleba na zakwasie, który nie zawiera ulepszaczy.
Jak zrobić zakwas na żurek krok po kroku?
Przygotowanie zakwasu na żurek wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Podpowiadamy, jak go zrobić krok po kroku:
- Wodę wlewamy do dużego i czystego słoja.
- Dodajemy mąkę żytnią i obrane oraz przekrojone ząbki czosnku. Równocześnie wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
- Mieszamy i przykrywamy słoik gazą lub lnianą ściereczką i zaciskamy gumką recepturką, aby nakrycie nie spadało. Nie zakręcamy słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, aby mógł pracować.
- Słoik odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce i pozostawiamy tak na kilka dni. Jeżeli chcemy przyspieszyć fermentację, dodajemy łyżkę zakwasu na chleb albo łyżkę soku z kiszonych ogórków.
- Zakwas należy mieszać codziennie. Najlepiej robić to za pomocą czystej drewnianej łyżki lub patyka. Znakiem, że zakwas na żurek jest gotowy, jest to, że pachnie i smakuje on kwaskowo.
Kiedy nastawić zakwas na żurek?
Zakwas na żurek należy nastawić najpóźniej na pięć dni przed datą, gdy chcemy ugotować żurek lub barszcz, czyli np. na kilka dni przed świętami.
Zakwas można również zrobić wcześniej i następnie odpowiednio go przechowywać do maksymalnie 14 dni.
Jak przechowywać zakwas na żurek?
Jeżeli chcemy użyć naszego zakwasu na żurek dopiero za jakiś czas, to musimy odpowiednio go przechowywać. Na początku należy usunąć ze słoja czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Do tego najlepiej użyć gęstego sita. Zakwas należy przelać razem z mąką do butelki lub słoika.
W ten sposób możemy przechowywać go w lodówce nawet do dwóch tygodni. W przypadku, gdy w danym momencie potrzebujemy tylko część zakwasu, to możemy pozostałą ilość odlać do innej butelki lub słoika i trzymać po to, by wlać taki gotowy zakwas do nowego, który nie zaczął jeszcze pracować. Dzięki temu przyspieszymy cały proces tworzenia i w rezultacie szybciej uzyskamy następny zakwas na żurek.
Zobacz także:
Bogactwo składników odżywczych i niska kaloryczność. Ta zupa pomoże ci zadbać o sylwetkę »
Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »
Pij na czczo każdego dnia. Poprawisz metabolizm i pokonasz zaparcia »