Boże Narodzenie - na słodko

Kiszenie kapusty krok po kroku. W czym najlepiej kisić kapustę?

Kiszona kapusta jest jednym z ulubionych dodatków do obiadu. Co więcej, ma również mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego warto przygotować ją w domu. Będzie pysznie smakować w surówkach i bigosie. Sprawdź, w czym najlepiej kisić kapustę. Oto poradnik kiszenia kapusty krok po kroku.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kapusta kiszona w beczce czy w słoikach to nie tak trudne zadanie, jak mogłoby się wydawać. Potrzeba do tego jednak trochę czasu, siły i oczywiście dobrych składników. Istnieje jednak wiele domowych sposobów na idealne ukiszenie kapusty, która smakuje tak, jak za dawnych czasów.  

Sprawdź także: Ratowała żeglarzy przed szkorbutem. Jesienią i zimą powinna znaleźć się w diecie każdego

Kiszona kapusta – wartości odżywcze 

Co kryje w sobie kiszona kapusta? Wartości odżywcze tego produktu są nie do przecenienia. Zacznijmy od tego, iż wszystkie kiszonki, niezależnie od warzyw czy owoców wykorzystanych do tego procesu, są warte zajadania. Im więcej jest ich w naszej diecie, tym lepiej. Kiszonki to bogactwo witamin i dobrych bakterii, które pozytywnie wpływają na nasz mikrobiom. Dzięki organizmom powstającym w procesie kiszenia, te produkty doskonale dbają o zdrowie jelit, wspierają ich prawidłową perystaltykę, a także wzmacniają układ immunologiczny, który w dużej mierze zależny jest właśnie od jelit.

Dodatkowo kiszona kapusta zawiera w sobie mnóstwo witaminy C, A i B, a także sporo potasu, wapnia, magnezu, żelaza i selenu. Jeśli martwicie się, że kapusta kiszona może zaszkodzić wam na diecie, spieszymy z pomocą. Otóż 100 gramów tego produktu to zaledwie od 20 do 30 kilokalorii. Ma także dużo błonnika pokarmowego, który sprawia, że po zjedzeniu kapusty przez długi czas czujemy się syci. Błonnik odpowiada także za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu spożywanie produktów z dużą jego zawartością może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca.  

Domowe sposoby na kiszenie kapusty 

Domowe sposoby na kiszenie kapusty przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W każdym domu receptura trochę się od siebie różni. Nie jest to jednak tak zróżnicowane, jak chociażby w przypadku ogórków kiszonych, do których dodawać można wiele składników, takich jak chrzan czy nawet liście winogron. Kapustę kisić można na wiele sposobów. Najczęściej obecnie robi się to w słoikach. To wygodna forma, która nie wymaga specjalnych beczek czy kamionek. Poza tym w ten sposób ukisić można niewielkie ilości kapusty, na przykład tylko na potrzeby jednej rodziny.

Kapustę kisić można również w dużych beczkach, a także mniejszych kamionkach, które stawia się zwykle w zacienionej piwnicy lub spiżarni. Kapustę można kisić nie tylko samą, ale także z dodatkami. Najczęstszymi z nich jest marchewka, która dodaje odrobiny słodyczy i jeszcze więcej chrupkości. Do kapusty dodaje się także jabłek, by od razu powstała z tych składników pyszna sałatka. Jak w takim razie ukisić kapustę? Oto przepisy, z których możecie skorzystać. 

Kiszenie kapusty w beczce 

Kiszenie kapusty w beczce wymaga oczywiście nie tylko dużej ilości kapusty, ale także owej beczki. Nie musi być tak wielka, jak w sklepach spożywczych. To nie byłoby zbyt poręczne. Mniejsze beczki, czyli tak zwane kamionki, mogą mieć 3 litry pojemności, większe już 7 i 10 litrów. W zależności od tego, jaką beczkę macie w domu, musicie dopasować do tego ilość przygotowanej kapusty. Oprócz tego nie zapominajcie o soli, liściach laurowych, zielu angielskim, pieprzu, koprze oraz kminku, które dodają mnóstwo smaku do kapusty. Jeśli chcecie, możecie zetrzeć także kilka kilogramów marchwi.

Zacznijcie od obrania i poszatkowania kapusty. Obierzcie wyłącznie wierzchnie liście, które nie wyglądają zbyt dobrze. Następnie zetrzyjcie także obraną marchewkę. Całą kapustę zasypcie solą (na 5 kilogramów przyda się 100 gramów soli), wymieszajcie całość i odstawcie na kilka godzin. W tym czasie kapusta puści soki, które są niezbędne, by kapusta doskonale się ukisiła. Włóżcie ją partiami do beczki, zasypując także marchewką i przyprawami. Ilość przypraw zależy tylko od was. Pamiętajcie jednak, iż nie warto z nimi przesadzać – zwłaszcza z kminkiem, który ma bardzo silny i wyrazisty smak.

Gdy włożycie część kapusty do beczki, przyciśnijcie ją dokładnie drewnianym ubijakiem. To czynność, która usuwa powietrze z beczki i sprawia, że mieści się w niej więcej kapusty. Poza tym podczas ubijania również wytwarza się sok. Zapełnijcie beczkę, jednak pozostawcie w niej kilka centymetrów wolnego miejsca i przyciśnijcie wszystko kamieniem. Podczas kiszenia w beczce znajdzie się jeszcze więcej soku, który z czasem może zacząć się wylewać. Warto tego pilnować. Należy jednak pamiętać, że kapusta musi być zakryta sokiem, by nie pleśniała. Przygotowana w ten sposób kapusta może pozostać w piwnicy przez całą zimę.  

Kiszenie kapusty w słoikach 

Kiszenie kapusty w słoikach jest niezwykle podobne do całego procesu, który został opisany powyżej. Początkowo musicie bowiem przygotować samą kapustę, poszatkowaną i zasypaną solą, by puściła soki. Dopiero wtedy możecie zacząć układać ją w wyparzonych słoikach. Upewnijcie się, że słoiki są czyste, gdyż to minimalizuje ryzyko pleśnienia kiszonki.

Włóżcie niewielką ilość kapusty (z marchwią lub z jabłkiem bądź też bez żadnego dodatku) do słoiczków, a później mocno przyciśnijcie. Zasypcie ją przyprawami, najlepiej taką samą ilością w każdym słoiku. Warto to odmierzyć, by każda partia kapusty smakowała dokładnie tak samo. Gdy już włożycie całą kapustę do słoiczków, wlejcie do nich również trochę soku, by upewnić się, że warzywa są zalane i nie będą wystawać ponad sok. Dzięki temu nie spleśnieją podczas kiszenia. Słoiki zamknijcie szczelnie i odstawcie do spiżarni lub piwnicy.  

Jak przechowywać kiszoną kapustę? 

Prawdopodobnie zastanawiacie się, jak przechowywać kiszoną kapustę. Czy można trzymać ją w domu, na blacie, czy może lepiej zamknąć ją w jakimś chłodnym pomieszczeniu? Wskazuje się, że dla kapusty kiszonej najlepsza temperatura wynosi od 0 do maksymalnie 5 stopni. To bardzo istotne, gdyż w tej temperaturze kapusta nie kisi się przez cały czas, a utrzymuje swoją kwasowość na tym samym poziomie. Dzięki temu ukiszona już kapusta może przez całą zimę stać w jednym miejscu i nie robić się jeszcze bardziej kwaśna. Gdy tylko pomieszczenie przekroczy 10 stopni, fermentacja znów się zaczyna, a kapusta dalej się kisi.  

Jak długo przechowywać kiszoną kapustę? 

A jak długo przechowywać kiszoną kapustę, by była dobra do spożycia? Jeśli dbacie o to, by kapusta była utrzymana w niskiej temperaturze – na przykład w piwnicy albo w lodówce – będzie przydatna do spożycia nawet przez sześć do nawet ośmiu miesięcy. Gdy zatem robicie kapustę na jesieni, zimą będzie idealna.  

Kapusta kiszona to nie tylko samo zdrowie, ale też naprawdę doskonały smak. Dzięki temu połączeniu jest jedną z ulubionych przekąsek Polaków i nie tylko. Koniecznie sprawdźcie, jak smakować będzie wam domowa kapusta, prosto z beczki lub słoiczka. Sprawdźcie, jak kapustę kiszoną przygotowują nasi użytkownicy. 

Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kruche ciasteczka z makiem

W ten przedświąteczny czas przedstawiam przepis na kruche ciasteczka z dodatk...

Odsłon: 44

30 min
0
Desery Ciasto na piernik dojrzewający

Potrzeba około trzy, cztery tygodnie żeby ciasto leżakowało, a więc to już cz...

Odsłon: 3057

>60 min
5
Przekąski Śledziowy tatar świąteczny.

Polecam bardzo szybki , prosty w wykonaniu tatar ze śledzia z różnymi dodatka...

Odsłon: 52

30 min
2
Desery Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca drożdż...

Odsłon: 155

60 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Jubileuszowy 469. odcinek Ewa Gotuje: Rosół królewski, gołąbki z karpiem, ciasteczka słoneczka

Widzowie wraz z Ewą Wachowicz już w najbliższą sobotę 10 grudnia 2022 roku będą świętować 15-lecie programu „Ewa Gotuje". Prowadząca przygotuje dan...

0
Informacje Jak zrobić wigilijne gołąbki, aby wyszły idealnie?

Są takie dania, które po prostu muszą pojawić się na wigilijnym stole, np. barszcz czy ryba. A co z gołąbkami? W niektórych domach to potrawa, któr...

19
Informacje Z tymi bakaliami będzie najlepszy. Orzechowiec, który nie ma sobie równych

Bakalie to składniki, które królują na bożonarodzeniowym stole. Właśnie dlatego cukierniczym strzałem w dziesiątkę będzie ciasto z orzechami na świ...

5
Informacje Robią wrażenie i są pełne smaku. Najlepsze mięsa na świąteczny stół

W Polsce spożycie mięsa jest ogromne. Kochamy kurczaka i wieprzowinę, jednak na święta nierzadko sięgamy także po wołowinę i inny drób, który jadam...

6